Mineriada, un trecut prezent

Autor: Adelina Tintariu - expert stiinte politice
Marti, 13 Iunie 2017, ora 18:33
4506 citiri

In zilele de 13-15 iunie 1990, Romania era marcata de cel mai sangeros episod al tranzitiei postdecembriste, Mineriada.

Pe strazile Capitalei, studentii si intelectualii erau batuti cu bestialitate de catre minerii lui Miron Cozma, adusi cu trenurile in Capitala din ordinul lui Ion Iliescu. Liderii politici ai Opozitiei erau vanati de gealati cu bate pe la sediile de partid sau prin casele lor. Piata Universitatii cunostea un nou sacrificiu al tinerilor in numele democratiei si libertatii.

Momentul lui Decembrie '89 inca era prea recent pentru Romania, dar noua putere neocomunista de la Bucuresti isi dorea controlul absolut, in numele unei legitimitati castigate prin alegerile din 20 mai 1990. Liderii stransi in jurul lui Ion Iliescu au refuzat sa iasa din mentalul comunist si, fara retinere, au practicat violenta de stat. In acele zile, Ion Iliescu a decis ca Romania sa ramana captiva trecutului.

Ion Iliescu, adversarul democratiei

Desi anii au trecut peste fostul lider, Ion Iliescu nu s-a schimbat. Cei care afirma ca Iliescu ar fi devenit astazi mai intelept politic gresesc. Ion Iliescu, apologet al politicii moscovite, este acelasi dintodeauna. Pus in varful onoarei politice de catre urmasii sai, orice iesire publica a lui Ion Iliescu nu face decat sa demonstreze ca a ramas tributar politicii comuniste. Iar apropierea comportamentala sau discursiva a unora dintre liderii politici de azi de modelul lui Ion Iliescu ne arata raul pe care scoala iliesciana l-a facut Romaniei de dupa 1989.

Mineriada 1990: Ion Iliescu, un vis urat al istoriei recente

Ion Iliescu nu a construit pentru viitorul Romaniei, ci s-a asigurat ca politica sa va influenta soarta tarii zeci de ani. Si, din pacate pentru noi, asa a si fost.

Momentul adevarului

In 2017, dupa ani de tergirversari si lupte in instantele internationale, Ion Iliescu era pus oficial sub acuzare pentru crime impotriva umanitatii in Dosarul Mineriadei, alaturi de colaboratorii sai apropiati, fostul prim-ministru Petre Roman, fostul director SRI, Virgil Magureanu si viceprim-ministru, Gelu Voican Voiculescu.

Ion Iliescu si Petre Roman au fost audiati la Parchet in dosarul mineriadei

Din documentele procurorilor retinem ca inculpatii au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti, atac in care au implicat participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Deci, atacul asupra opozantilor regimului ilescian a fost total. Ion Iliescu s-a folosit de toate mecanismele politice si statale pentru a practica cu nonsalanta violenta de stat.

Desi victimele si-au cerut dreptatea ani la rand in instanta fara niciun rezultat, momentul aducerii fostului presedinte la audieri reprezinta o premiera pentru justitia de tranzitie din Romania. Pentru prima data in anii scursi de la evenimentele din 1990, Ion Iliescu este pus fata in fata cu propria sa istorie.

Pana de curand, Ion Iliescu nu constientizase ca sistemul pe care si l-a construit cu ardoare in anii tranzitiei a inceput sa se schimbe. Chiar daca la nivel politic ilescianismul inca persista, la nivel institutional lucrurile arata altfel. Generatiile noi de procurori, neatinse de patima trecutului, vad in Ion Iliescu un simplu personaj al trecutului, care trebuie sa raspunda pentru faptele sale. Pentru acest sistem, Ion Iliescu nu mai valoreaza la fel de mult ca odinioara. Iar Ion Iliescu pare mai degraba surprins de postura actuala. Nu mai este pe pozitia celui care hotaraste destine.

Cati dintre noi ne gandeam ca va veni ziua in care Ion Iliescu va sta in fata procurorilor? Cred ca ne resemnasem sa vedem trecutul doar prin prisma educatiei si a marturiilor, fara a ne astepta si la actul de justitie in sine. Totusi, clipa adevarului a venit. Poate unii spun ca e tarziu, altii sunt pesimisti, dar sa nu uitam cum a aratat societatea romaneasca pana sa ajungem in acest punct.

Desi este vinovat in ochii romanilor, Ion Iliescu va merge in fata judecatorilor pentru un verdict corect. Va beneficia de toate rigorile unui proces corect si echitabil. Dar procesul fostului presedinte trebuie sa inceapa cat mai repede, fiind o necesitate pentru clarificarea evenimentelor acelui an, dar si pentru insanatosirea societatii in ansamblul ei.

Ne este clar dupa atatia ani ca politica uitarii nu reprezinta o solutie pentru Romania. In acest moment, avem nevoie de o politica asumata a trecutului. Poate ca problemele prezentului par mai importante, dar fara o intelegere aprofundata si o analiza atenta a evenimentelor trecutului nu vom progresa ca democratie sanatoasa.

Citeste si despre mostenirea lui Ion Iliescu

Adelina Tintariu este licentiata in Stiinte Politice la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Si-a continuat studiile prin programul de master in Comparative Politics din cadrul aceleiasi facultati. A contribuit la documentarea cazurilor de infractiuni contra umanitatii deschise impotriva fostilor comandanti de penitenciare din perioada comunista Alexandru Visinescu si Ioan Ficior, ambii condamnati. Un alt proiect important pe care l-a coordonat in perioada 2011-2014 a fost cel de transformare in Memorial a fostului penitenciar comunist de la Ramnicu Sarat. De asemenea, Adelina Tintariu este membra a Fundatiei Fundatiei CAESAR incepand cu luna mai a anului 2015.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ion Iliescu proces Mineriada, #Ion Iliescu audiat Mineriada, #Iliescu mineriade inculpat , #mineriade