Miron Cozma: Urmarirea penala a lui Iliescu in dosarul Mineriadei, o mare realizare pentru mine si mineri

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 21:09
6974 citiri
Miron Cozma: Urmarirea penala a lui Iliescu in dosarul Mineriadei, o mare realizare pentru mine si mineri
Foto: captura YouTube / B1TV

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma declara ca urmarirea penala a lui Ion Iliescu in dosarul Mineriadei reprezinta "o mare realizare" pentru el si pentru mineri si spune ca va cere, in declaratia pe care o va da la Parchet, tragerea la raspundere a tuturor "complicilor".

Miron Cozma a declarat, miercuri, ca de-a lungul vremii a cerut ca fostul presedinte Ion Iliescu sa fie condamnat pentru ceea ce s-a intamplat la mineriade.

"Asta am cerut si eu de-a lungul vremii (ca Ion Iliescu sa fie urmarit penal - n.red.). Pentru mine si mineri o consideram o mare realizare. Merita sa fie judecat si condamnat. Incadrarea prealabila - de crime impotriva umanitatii - mi se pare incadrerea absolut normala, pentru ca actiunea de acolo a fost inabusita in sange", a declarat Miron Cozma.

In opinia fostului lider al minerilor, insa, nu doar regimul lui Ion Iliescu a fost vinovat, ci si acelea care i-au urmat.

"Regimul Emil Constantinescu, care a urmat dupa Ion Iliescu, care a promis ca va face (...) Serban (George Serban, initiatorul Proclamatiei de la Timisoara - n.red.) a facut preinfarct cand a vazut ce i-a spus Constantinescu. Cand i-a spus Serban sa aplice Punctul 8 de la Timisoara, Constantinescu spunea ca ar trebui sa inceapa cu el, pentru ca a fost secretar de partid pe la Universitate.

Constantinescu ce a facut? L-a luat pe criminalul de Petre Roman din Piata Universitatii si l-a pus mai mare decat era in 1990. Adica din prim-ministru l-a pus presedintele Senatului. Sa ne aducem aminte, nu? Apoi a venit regimul Basescu. Basescu, un anti-Iliescu convins, insa in 2009 i-a dat lui Iliescu pentru iunie 1990 neinceperea urmaririi penale pentru ca nu e militar. Cozma a putut fi condamnat pentru 1991 si 1999 pe doua rechizitorii ale procuraturii militare. Eu consider ca toate cele trei regimuri se fac vinovate de favorizarea infractorilor si eu asta o sa cer in declaratia pe care am sa o fac la Parchet, ca si complicii de-a lungul vremii sa raspunda", a declarat Cozma.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - e acuzat de crime contra umanitatii (Surse)

Miron Cozma s-a declarat multumit de faptul ca Parchetul ICCJ a inceput urmarirea penala in dosarul Mineriadei.

"In primul rand, consider ca pentru mine si mineri e o mare realizare. In sfarsit, dupa zeci de ani de zile am reusit tot eu - si trebuie sa recunosc ca nu am fost primul initiator pentru ca in 2007 eram in inchisoare si am iesit la 1 decembrie 2007, dupa cum stiti - sa fac o actiune la CEDO tocmai pe ideea oprobiului public pe care ni l-am atras zeci de ani de zile si eu, si minerii din cauza evenimentelor din iunie 1990 si pentru ca nici pana la momentul acela, ma refer la anul 2008, evenimentele tragice din 1990 nu au fost judecate si vinovatii nu au raspuns pentru faptele lor.

Pe cale de consecinta, CEDO decide in 2010 acceptarea mea - impreuna cu dosarul lui Doru Maries si dosarul lui Marin Stoica, victima la TVR - sa se cumuleze si sa se faca o actiune comuna. Ea a fost acceptata, dupa cum stiti, decizia CEDO a ajuns la Inalta Curte si bineinteles a inceput de catre Procuratura Generala, demersurile pentru anchetarea celor vinovati pentru evenimente", a spus fostul lider al minerilor.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - cum comenteaza ministrul Justitiei

Miron Cozma a adaugat ca a fost citat, telefonic, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ca joi se va prezenta pentru a primi citatia oficiala si sa afle in ce calitate este citat. El a mai spus ca, cel mai probabil, va fi citat in calitate de suspect.

"Eu ieri (marti - n.red.) am fost citat telefonic de catre Procuratura Generala si maine (n.r. - joi) am sa merg acolo si voi lua citatia oficiala pentru ca nu pot sa cred tot ceea ce mi se spune pe telefon. Voi fi prezent maine (joi - n.red.) la Parchetul General pentru a lua citatia in calitatea pe care mi-o confera, cel putin din cate mi s-a spus, e o calitate de suspect si mi se pare normal ca nici macar Miron Cozma sa nu fie crezut pana la urma, ca asta e rolul anchetei, ca toata lumea sa isi probeze nevinovatia si bineinteles sa raspunda de faptele lor in instanta", a conchis Cozma.

Presa externa, despre Iliescu "cel educat la Moscova": Pana acum a fost aparat de fostii comunisti din guverne

Fostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, urmata de moartea a patru persoane si ranirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ.

Oficiali din Parchetul instentei supreme au declarat ca in dosarul mineriadei a inceput urmarirea penala impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunostinta acuzatiile, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Miron Cozma Iliescu mineriada, #dosar mineriada redeschis, #Iliescu urmarit penal Mineriada , #mineriade