Presa externa, despre Iliescu "cel educat la Moscova": Pana acum a fost aparat de fostii comunisti din guverne

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 18:36
6796 citiri
Presa externa, despre Iliescu "cel educat la Moscova": Pana acum a fost aparat de fostii comunisti din guverne
Foto: Ziare.com

Fostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul Mineriadei din iunie 1990, potrivit unor surse, iar presa externa acorda spatii largi acestui subiect.

BBC titreaza ca Ion Iliescu se confrunta cu acuzatii de crime impotriva umanitatii, pentru inabusirea violenta a unui protest, la cateva luni dupa caderea regimului comunist.

Sursa citata aminteste ca, in luna septembrie 2014, CEDO a criticat esecul Romaniei de a-i judeca pe cei responsabili pentru "crime impotriva umanitatii comise impotriva civililor romani, in perioada tranzitiei sinuoase catre democratie", iar cazul a fost redeschis in luna martie 2015.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - un senator PSD il asigura: N-are de ce sa-si faca griji

Agentia Associated Press subliniaza la randul sau ca Iliescu este umarit penal pentru infractiuni impotriva umanitatii, pentru incidentele din luna iunie 1990, cand 6 oameni au murit si aproximativ 1.000 au fost raniti.

AP, citata de The Wall Street Journal, Business Insider si Nasdaq, subliniaza ca procurorii nu au explicat de ce Iliescu este acuzat doar pentru patru decese si nu pentru sase. In plus, agentia adauga ca CEDO a ordonat Romaniei plati compensatorii pentru victime.

"Cazul nu a fost niciodata investigat corespunzator, din cauza prezentei continue a fostilor comunisti in guvern. Insa, in luna martie, procurorii militari au anuntat ca au redeschis cazul.

Mii de romani au emigrat dupa proteste, in contextul dubiilor privind angajamentul fata de democratie, la sase luni dupa rasturnarea regimului liderului comunist Nicolae Ceausescu", mai scrie AP.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - ce spun Constantinescu, Nastase si Roman

"Un tribunal din Romania a inceput urmarirea penala a fostului presedinte Ion Iliescu, pentru crime impotriva umanitatii", anunta si agentia AFP, citata de Le Figaro, Digital Journal si Europe 1. Sursa citeaza un purtator de cuvant al procurorilor, care a anuntat ca Iliescu "a fost informat ca au fost initiate procedurile legale impotriva sa".

Agentiile AP si AFP sunt citate si de Deutsche Welle.

De asemenea, Reuters, citata de The Star, scrie ca ancheta penala ce il vizeaza pe Iliescu are legatura cu asaltul asupra manifestantilor pasnici din Bucuresti, din 1990, de catre zeci de mii de mineri: "In luna iunie 1990, la doar o luna dupa primele alegeri democratice post-comuniste, Iliescu cel educat la Moscova a chemat 20.000 de mineri pentru ai salva FSN-ul aflat la guvernare de ceea ce a numit 'o incercare fascista de lovitura de stat'".

Observatorii occidentali sustin ca evenimentele din luna iunie 1990 au reprezentat o piedica in calea tranzitiei tarii catre o economie de piata si au descurajat investitiile externe pentru cativa ani.

"Fostul presedinte Ion Iliescu, prins de trecutul sau", titreaza Le Parisien, care noteaza ca fostul presedinte este acuzat ca a chemat mii de "gulere negre" la Bucuresti, in luna iunie 1990.

"Gulerele negre. Fostul presedinte roman Iliescu, urmarit pentru 'crime impotriva umanitatii'", titreaza si Liberation.

Politico.eu si Balkan Insight sunt alte doua site-uri externe care relateaza despre acuzatiile care i se aduc lui Ion Iliescu.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - e acuzat de crime contra umanitatii (Surse)

Fostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, urmata de moartea a patru persoane si ranirea altor trei, potrivit unor surse.

Iliescu a ajuns la instanta suprema in jurul orei 9:50 si a stat acolo aproximativ o ora. Nu a vrut sa faca nicio declaratie nici la intrarea in sediul institutiei, nici la iesire.

Cu aceasta incadrare, Ion Iliescu risca pana la 25 de ani de inchisoare.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#presa externa Iliescu, #Ion Iliescu dosar mineriada, #Iliescu crime impotriva umanitatii, #Iliescu urmarit penal , #mineriade
Comentarii