Redeschiderea dosarului Mineriadei Petre Roman: Sa-i gasim pe cei care au instigat

Luni, 09 Martie 2015, ora 17:30
2948 citiri
Redeschiderea dosarului Mineriadei Petre Roman: Sa-i gasim pe cei care au instigat
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Fostul premier din perioada mineriadei din 13-15 iunie 1990, Petre Roman, a declarat ca este cat se poate de indreptatita redeschiderea dosarului acelor evenimente, precizand ca, dincolo de interesele de ordin politic, este important sa fie gasiti cei care au instigat in strada.

"Era normal sa fie asa (sa fie redeschis dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 - n.red.). Victimele acelor imprejurari aveau, fara indoiala, dreptul de a obtine in justitie o judecata corecta fata de ceea ce s-a intamplat.

Ceea ce trebuie aflat este cine sunt cei care au comis acele violente si cine sunt raspunzatorii, daca a existat cineva, asa cum cred si cum am afirmat inca din iunie 1990, daca ei au fost instigati. Eu cred ca au fost cazuri de instigare, fie din fosta militie sau fosta securitate", a spus Roman.

Miron Cozma despre Dosarul Mineriadei: Pedeapsa pentru Iliescu e una singura - condamnarea pe viata

El a mentionat ca este cat se poate de indreptatita dorinta de a se afla adevarul in privinta evenimentelor din 13-15 iunie 1990.

"Nu cred ca este vorba despre aspectul politic, aici. E vorba despre victimele si familiile victimelor. Dincolo de unele interese de ordin politic, tare as vrea sa ii gasim pe cei care au instigat in strada. Principiul esential este acela ca victimele au dreptul sa isi ceara dreptatea in justitie", a mai spus Petre Roman.

Instanta suprema a decis: Dosarul Mineriadei va fi redeschis, Ion Iliescu - vizat de ancheta

Instanta suprema a confirmat, luni, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmaririi penale in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in ancheta fiind vizate circumstantele in care au fost ranite mai multe persoane, in timpul evenimentelor care au avut loc la Bucuresti.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au constatat, luni, ca solutia Parchetului de pe langa instanta suprema, de redeschidere a dosarului mineriadei, este legala si temeinica.

Decizia ICCJ este definitiva, dosarul urmand sa fie repartizat unui procuror care va emite, in baza probelor stranse, o rezolutie. Acest procuror urmeaza sa stabileasca daca se impune fie trimitere in judecata a celor implicati in dosar, fie clasarea cazului.

Ion Iliescu, despre redeschiderea dosarului Mineriadei: Nu am motive sa am surprize

Cercetarile in cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 vor fi, astfel, reluate dupa 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, unele victime ajungand sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara.

De atunci si pana in prezent, pe rolul Parchetului de pe langa instanta suprema au fost deschise mai multe dosare, fara insa a fi gasiti vinovatii pentru acele crime.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Petre Roman dosar Mineriada, #redeschidere dosar mineriada, #dosar Mineriada 1990 , #mineriade
Comentarii