Dezvaluiri despre vina lui Iliescu din dosarul Revolutiei: Elena si Nicolae Ceausescu au fost asasinati in urma unui simulacru de proces

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 15:56
39304 citiri
Dezvaluiri despre vina lui Iliescu din dosarul Revolutiei: Elena si Nicolae Ceausescu au fost asasinati in urma unui simulacru de proces
Foto: Fototeca online a comunismului romanesc

"Prin dezinformari si diversiuni s-a creat conjunctura falsa necesara pentru a putea fi eliminati fizic Ceausescu Nicolae si Elena. Mijlocul prin care s-a realizat acest asasinat a fost cel al unui proces penal simulat in urma caruia fostul cuplu prezidential a fost executat."

Aceasta este concluzia procurorilor militari care au instrumentat dosarul Revolutiei, in care au fost trimisi in judecata Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu, acuzati de infractiuni contra umanitatii.

"La data de 24 decembrie 1989, in sediul MApN, grupul de decizie politico-militara din cadrul CFSN (Iliescu Ion, Brucan Silviu, Militaru Nicolae si Voiculescu Voican Gelu) a hotarat ca, la data de 25 decembrie 1989, sa fie organizat un proces simulat in urma caruia Ceausescu Nicolae si Elena sa fie condamnati la moarte si executati imediat", prezinta faptele procurorii militari.

Dupa uciderea cuplului Ceausescu, puterea in Romania a fost preluata de o grupare filosovietica, ante-constituita, formata din nomenclaturisti marginalizati de Nicolae Ceausescu si militari prosovietici (cu studii in URSS), care aveau nevoie de legitimare in fata poporului, mai arata procurorii.

Fuga de pe CC

Un intreg capitol din rechizitoriul procurorilor este dedicat procesului care a inceput pe 25 decembrie 1989, la ora 13:20, si s-a terminat a doua zi, in jurul orei 14:40, in garnizoana din Targoviste.

Ziare.com a analizat cele mai intersante pasaje din acest capitol al rechizitoriului, care prezinta revolutia din decembrie 1989 intr-o noua lumina.

Nicolae Ceausescu nu a recunoscut dreptul completului de judecata de a-l judeca si a solicitat in repetate randuri sa fie judecat de Marea Adunare Nationala.

Sentinta de condamnare la moarte a fost pronuntata la ora 14:45 si, desi verdictul admitea recurs, a fost executata cinci minute mai tarziu, in curtea garnizoanei, langa cladirea corpului de garda.

Procurori: Au fost ucisi

Procurorii militari au audiat mai multi martori, au consultat documentele oficiale si au ascultat transmisiile radio din acest caz.

"Uciderea la 25 decembrie 1989 a cuplului Ceausescu Nicolae si Elena, dupa supunerea acestora la un proces penal fara respectarea drepturilor procesuale elementare, a facut parte integranta din inducerea in eroare exercitata de grupul politico-militar (varfurile decizionale ale CFSN si ale MApN) ajuns la putere in stat si a avut drept scop legitimarea in fata poporului roman, ascunderea filosovietismului si preconstituirii acestei puteri", explica procurorii militari.

Povestea procesului cuplului Ceausescu incepe o data cu fuga de pe sediul CC al PCR, la complexul prezidential aflat pe malul lacului Snagov.

Elena si Nicolae Ceausescu au luat un elicopter si au decolat catre Targoviste, dar dupa ce Armata le-a solicitat sa aterizeze au abandonat apartul de zbor langa localitatea Boteni. De acolo au fost preluati de un localnic, care i-a dus in apropierea orasului Targoviste.

Traseul cuplului prezidential

De aici, cuplul prezidential a fost preluat de Militie, apoi de Securitate si au ajuns la unitatea militara.

Procurori militari arata ca Elena si Nicolae Ceausescu au fost in stare de arest inca din 22 decembrie.

"La data de 22 decembrie 1989, in jurul orelor 19:00, Ceausescu Nicolae si Elena au fost introdusi in incinta UM 01417 Targoviste, unde au ramas in stare de arest pana la data de 25 decembrie 1989 cand, in urma unui proces penal simulat, au fost executati".

"Concret, inca de la data de 22 decembrie 1989, cuplul prezidential a fost deposedat total de prerogativele puterii in stat, sotii Ceausescu fiind redusi la calitatea de simpli cetateni ai Romaniei", explica anchetatorii.

"Erau in custodia Securitatii"

Anchetatorii atrag atentia ca, anterior introducerii in incinta UM 01417 Targoviste, Ceausescu Nicolae si Elena s-au aflat in custodia Ministerului de Interne - Departamentul Securitatii Statului (DSS): "Prin aceasta se probeaza in mod indubitabil ca nu a existat nicio intentie din partea conducerii MI - DSS de a-l salva pe fostul presedinte".

In acest fel, explica anchetatorii, apar cu atat mai lipsite de logica afirmatiile conform carora "cadrele DSS i-au atacat, pe intregul teritoriu al Romaniei, pe reprezentantii Armatei, pe revolutionari si pe reprezentantii CFSN, cu scopul readucerii la putere a fostului presedinte."

"Mai mult, s-a dovedit ca, inca de la inceput, DSS stia exact unde se afla Ceausescu Nicolae. Astfel, o ipotetica incercare de eliberare a acestuia s-ar fi concentrat in jurul UM 01417 Targoviste si nu in alte parti", precizeaza procurorii militari.

De altfel, UM 01417 Targoviste nu a fost in niciun fel atacata in perioada de dupa ce sotii Ceausescu au ajuns aici.

Unele probe au dezvaluit ca au existat trei tentative de ucidere a sotilor Ceausescu, inainte de organizarea falsului proces din 25 decembrie 1989, se arata in rechizitoriu.

Justificarile

In schimb, asupra acestei unitati militare au fost simulate in mod succesiv atacuri, prin complicitatea directa a generalilor Atanasie Stanculescu si Nicolae Militaru, "totul cu stiinta factorilor decizionali ai CFSN."

"Scopul a fost justificarea eliminarii fizice a fostului presedinte Ceausescu Nicolae si a sotiei acestuia.

S-a acreditat ideea ca unitatea de la Targoviste este atacata de fortele securist-teroriste fidele fostului sef de stat si in acest fel s-a creat cu buna stiinta aparenta necesitatii judecarii in regim de urgenta a cuplului prezidential, scopul ultim fiind eliminarea fizica a fostului presedinte", acuza procurorii.

Ordinele de la Bucuresti

"La data de 24 decembrie 1989, in sediul MApN, grupul de decizie politico-militara din cadrul CFSN (Iliescu Ion, Brucan Silviu, Militaru Nicolae si Voiculescu Voican Gelu) a hotarat ca, la data de 25 decembrie 1989, sa fie organizat un proces simulat in urma caruia Ceausescu Nicolae si Elena sa fie condamnati la moarte si executati imediat", prezinta faptele procurorii.

"Decizia privind judecarea fara respectarea drepturilor procesuale si executarea cuplului prezidential Ceausescu Nicolae si Elena a fost luata in deplina cunostinta de cauza de forul decizional al CFSN, format din Iliescu Ion, Brucan Silviu, Voiculescu Voican Gelu si gl. armata (r.) Militaru Nicolae, sarcina organizarii procesului si executiei fiind asumata de gl.lt. Atanasie Stanculescu", se arata in rechizitoriu.

Cum s-a motivat ordinul

Motivul invocat pentru luarea deciziei de executie a fost pretinsul pericol terorist-securist si o posibila eliberare a cuplului prezidential de catre forte fidele.

"Probele administrate au demonstrat ca acest motiv a fost in totalitate fals. Pe de o parte, nu exista nicio proba credibila care sa contureze o reala actiune terorist-securista indreptata impotriva Revolutiei si noii puteri politico-militare.

Pe de alta parte, acelasi probatoriu a aratat existenta unei diversiuni complexe prin care sa fie creata impresia atacarii UM 01417 Targoviste, scopul atribuit fictivilor atacatori fiind eliberarea cuplul prezidential.

Edificatoare in sensul acestei diversiuni sunt mai multe declaratii de martor apartinand unor cadre militare direct implicate in evenimentele desfasurate la UM 01417 Targoviste", epxlica procurorii.

Generalii Atanasie Stanculescu si Nicolae Militaru ar fi cunoscut si s-au interesat in mod direct de situatia existenta in incinta UM 01417 Targoviste.

"Inclusiv Iliescu Ion a purtat o convorbire prin telefon cu comandantul UM 01417 Targoviste despre situatia sotilor Ceausescu", se arata in rechizitoriu.

Analiza probatoriului evidentiaza ca cei doi generali (aflati la varful ierarhiei MApN) au fost direct implicati in diversiunea exercitata asupra cadrelor militare ale UM 01417 Targoviste, "comunicand in mod constant cu comandantul acestei unitati militare, in contextul in care comportamentul acestuia din urma a fost cel ante-mentionat prin declaratiile de martor invocate. "

Sursa: captura video Youtube/De straja

Simulacru de proces

Procurorii arata ca, istoric privite lucrurile, Romania este singura tara din Europa in care, dupa terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, un sef de stat a fost executat in urma unui simulacru de proces.

Se mai evidentiaza ca executia a avut loc intr-o unitate a armatei, sub directa organizare a lui Atanasie Stanculescu, numit cu trei zile inainte in functia de ministru al Apararii, tocmai de persoana executata - fostul comandant suprem al fortelor armate, Ceausescu Nicolae.

Probleme cu decretul lui Iliescu

Decretul privind instituirea Tribunalului Militar Extraordinar de judecare in regim de urgenta a faptelor savarsite de Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena a fost redactat si semnat de Ion Iliescu la data de 24 decembrie 1989.

"Este important de semnalat faptul ca Iliescu Ion a semnat acest decret in calitate de presedinte CFSN cu toate ca, in mod oficial, aceasta calitate a fost dobandita la data de 26 decembrie 1989 (Monitorul Oficial, Partea I, nr.4 din 27 decembrie 1989).

Mai mult, Constitutia Romaniei nu a fost abolita astfel incat Iliescu Ion nu avea dreptul constituirii unui Tribunal Militar Extraordinar", se arata in sursa citata.

Conspiratia filosovietica

Procurorii mai arata ca, daca sotii Ceausescu ar fi fost supusi unei judecati cu respectarea tuturor drepturilor procesuale, anumite aspecte despre conspiratia ante-decembrista si protagonistii ei filosovietici ar fi fost devoalate.

"Pentru grupul politico-militar ce a preluat puterea prin inducere in eroare in 1989, aceasta posibilitate ar fi fost in mod cert daunatoare.

A fost probata intentia lui Iliescu Ion de a ascunde sau bagateliza preexistenta unui grup ce a urmarit rasturnarea de la putere a presedintelui Ceausescu Nicolae, insa cu ramanerea Romaniei in sfera de influenta a URSS", mai arata anchetatorii.

Primul motiv: Ascunderea realitatii

Asa ca o prima motivatie a executarii cuplului Ceausescu o reprezinta ascunderea realitatii conform careia puterea politico-militara in Romania a fost preluata de o grupare filosovietica, ante-constituita, formata din nomenclaturisti marginalizati de Ceausescu Nicolae si militari prosovietici (cu studii in URSS), care aveau nevoie de legitimare in fata poporului.

Prin dezinformare si diversiune, imaginarului dusman securist-terorist i s-a atribuit si un scop fals: eliberarea presedintelui Ceausescu si readucerea lui la putere.

Motivul doi: Legitimarea politica

"Fara atribuirea acestui scop, ratiunea de a fi a acestui dusman securist nu ar fi fost logica si explicabila. Totodata, in lipsa scopului fictiv nu ar fi fost posibila argumentarea judecarii si executarii cuplului prezidential", explica anchetatori.

Asadar, un al doilea motiv al executarii sotilor Ceausescu il constituie necesitatea gruparii ajunse la putere sa se manifeste coerent in actiunea diversionista, actiune care a avut drept scop inclusiv legitimarea politica.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ucidere nicolae ceausescu, #proces nicolae ceausescu, #crima nicolae ceausescu , #Nicolae Ceausescu