Procurorii militari: Executarea cuplului Ceausescu s-a facut printr-un proces penal simulat

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 13:23
13388 citiri
Procurorii militari: Executarea cuplului Ceausescu s-a facut printr-un proces penal simulat
Foto: captura video Youtube/Ina Societe

Condamnarea si executarea cuplului prezidential Elena si Nicolae Ceausescu s-a facut printr-un proces simulat, stimulat de diversiunile si dezinformarile propagate de Ion Iliescu si alti lideri din cadrul Consiliului FSN. Miza: preluarea puterii.

Afirmatiile apartin procurorilor militari care ancheteaza Dosarul Revolutiei si au fost facute publice astazi in ordonanta prin care Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu, amiralul Emil (Cico) Dumitrescu si fostul comandant al Aviatiei Militare, Iosif Rus, au fost inculpati pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii.

"Totodata, aceste diversiuni si dezinformari ar fi creat conditiile condamnarii si executiei cuplului prezidential Ceausescu printr-un proces penal simulat", se arata in ordonanta citata.

Procurorii precizeaza ca totul ar fi inceput dupa fuga cuplului Ceausescu, iar din seara zilei de 22 decembrie 1989 ar fi fost lansata o ampla si complexa activitate de inducere in eroare (diversiuni si dezinformari), coordonata de unii componenti ai Consiliului Militar Superior (structura aflata in subordinea CFSN), acceptata si asumata de factorii decizionali ai CFSN.

"La randul lor, cei patru inculpati ar fi participat in mod direct la exercitarea de diversiuni si dezinformari", acuza procurorii.

Ordinele de eliminare

De altfel, anul trecut, procurorii militari anuntau ca a fost clarificata succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.

"Probele au evidentiat existenta unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale acestei unitati militare, precum si existenta unor ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului Ceausescu".

Tentativele de lichidare

Potrivit procurorilor, pana la executia celor doi, survenita la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizica a acestora.

"Au fost clarificate circumstantele si imprejurarile privind pregatirea judecarii in regim de urgenta a fostului presedinte si a sotiei acestuia, judecarea propriu-zisa, motivatiile reale care au stat la baza acestei actiuni si, mai apoi, executarea sotilor Ceausescu", explicau procurorii militari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proces targoviste ceausescu, #procurori ceusescu, #dosarul revolutiei ceausescu , #Nicolae Ceausescu