Iliescu: Basescu nu asimileaza ideea de dialog real, are personalitatea unui capitan de nava

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 22:50
3380 citiri
Iliescu: Basescu nu asimileaza ideea de dialog real, are personalitatea unui capitan de nava

Fostul presedinte Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, considera ca celor care au castigat alegerile parlamentare din 9 decembrie nu trebuie sa li se urce puterea la cap, apreciind ca noul guvern are o mare responsabilitate fata de votul de incredere dat de alegatori.

"Sa nu li se urce la cap puterea", a spus Ion Iliescu la Antena 3, intrebat ce sfat are pentru USL.

Despre premierul Victor Ponta, fostul presedinte spune ca are incredere in el, desi nu are experienta necesara unei astfel de raspunderi.

"Da (are incredere - n. red.). Victor Ponta este unul dintre tinerii care s-au format in acesti ani. N-are experienta necesara la nivelul raspunderii pe care o are astazi si el este constient, dar trebuie sa invete", a spus Ion Iliescu apreciind ca misiunea USL nu este una usoara.

"E o victorie remarcabila, trebuie sa invatam din aceste lucruri si de a ramane datori oamenilor care ne-au votat pentru ca a fost un vot de incredere si de speranta dar si de exigenta. Si asta e marea raspundere si pentru premier si pentru echipa sa. Dar munca in comun si activitatea care urmeaza trebuie sa-i cizeleze pe toti", a adaugat Iliescu.

Intrebat daca presedintele Traian Basescu isi va duce mandatul pana la capat, liderul de onoare al PSD a aratat ca "depinde de dansul".

"Si poate ca invata ceva din aceste ciocniri din ultima perioada. Poate si acest document (n.r. acordul cu premierul) o sa fie temeiul unui document comun si al unei platforme comune si daca ar invata din acest lucru... Pentru ca nu exista o pornire a USL impotriva d-lui Traian Basescu. Cred ca exista aceasta maturitate. (...) Cel care a stricat regulile jocului a fost Traian Basescu si depinde de domnia sa sa creeze un cadru normal firesc, de conlucrare", a aratat Ion Iliescu, care considera ca presedintele Basescu "nu asimileaza ideea de dialog real, pentru ca are personalitatea unui capitan de nava".

In opinia fostului presedinte, anul 2013 este un an nu usor, atat in plan intern cat si international, apreciind ca o revenire la separatism national in cadrul Uniunii Europene nu ar fi deloc o solutie pentru viitor.

Intrebat "daca a simtit ca este posibil sa-l ia apa" atunci cand a castigat parlamentarele si prezidentialele cu un scor la fel de mare, Ion Iliescu a aratat ca a avut o anumita istorie a vietii sale care l-a pregatit pentru astfel de situatii. "Am avut contre cu Ceausescu foarte puternice, am fost scos din structurile de conducere", a spus el adaugand ca a invatat din astfel de experiente.

In context, Ion Iliescu a aratat ca "este o prostie"' continuarea Canalului Dunare - Marea Neagra - motivul de cearta al sau cu Nicolae Ceausescu. "Canalul Dunare - Bucuresti este o prostie inca sustinuta de unii oameni 'analfabeti' din punct de vedere energetic. Il sustin cei care au lucrat la proiectul sustinut de Ceausescu. O prostie", a spus Ion Iliescu.

Intrebat care sunt trei realizari principale ale mandatelor sale, fostul sef de stat a aratat ca a construit democratia si statul de drept, o economie de piata - care a urmat unei economii in care statul dirija totul. "Si cred ca am creat un cadru general uman pentru ca oamenii sa se dezvolte in contextul unei societati moderne. Sunt inca multe de facut, dar incepem sa aratam ca o societate compatibila cu societatile contemporane. (...) Nu poti copia indiferent de unde. Cand s-a copiat, s-a gresit. Invatam din greselile altora si din greselile noastre", a spus presedintele de onoare al PSD.

El a adaugat ca in aceleasi trei domenii exista inca multe de facut, apreciind ca functionarea statului de drept si a democratiei tine si de cultura. "Avem multe de facut, incepand cu sefii mari, sa invete democratia, sa invete sa-si cunoasca lungul nasului, sa aiba simtul masurii", a exemplificat fostul presedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Ion Iliescu sfaturi guvern, #Ion Iliescu guvern Ponta , #presedinte
Comentarii