Iliescu, despre Schengen: Basescu nu este un factor de dialog

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 22:29
1897 citiri
Iliescu, despre Schengen: Basescu nu este un factor de dialog
Foto: Antena3

Ion Iliescu considera ca principalul vinovat pentru amanarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen este actualul sef al statului, acesta fiind incapabil sa isi indeplineasca rolul de "factor de dialog" intre institutiile statului.

Invitat la Antena3, fostul presedinte a reamintit mai intai cateva dintre momentele cheie ale mandatului sau, cand, prin "colaborare" cu adversarii sai politici, Corneliu Coposu, Radu Campeanu si Ion Ratiu, si mai tarziu, printr-o activitate sustinuta a guvernului Adrian Nastase, Romania a reusit sa faca primii pasi inspre Europa, care s-au finalizat cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.

"Am gasit calea, chiar daca erau confruntari politice foarte dure", a subliniat Ion Iliescu, rememorand modul in care s-au pus bazele strategiei in vederea pregatirii Romaniei pentru integrarea in UE, "pe o platforma de conses".

In prezent, spune Ion Iliescu, "lipseste dialogul politic, chiar conlucrarea institutiilor statului. Si aceasta este principala raspundere a presedintelui statului, care nu stie sa intretina aceasta conlucrare, sa fie factor de dialog", cu Parlamentul, puterea executiva sau cea judiciara.

"Atunci era mult mai greu, dar reuseam totusi sa facem politica nationala si in plan intern sa mentinem un dialog, chiar cu confruntari(...) In loc sa se maturizeze acest proces, dupa 2004 am mers descrescand, pe langa performantele economice, dar si in claritatea mediului administrativ si politic", a mai afirmat Ion Iliescu.

"Nu putem ignora responsabilitatea factorilor politici si de stat", a subliniat acesta.

Autoritatile de la Bucuresti depun eforturi pentru ca amanarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengem ceruta marti, printr-o scrisoare adresata CE de ministrii de Interne din Franta si Germania sa nu se produca.

Principalii lideri ai Opozitiei, in frunte cu Victor Ponta si Crin Antonescu, il acuza pe Traian Basescu de situatia creata, sustinand ca este vorba despre un "esec politic" generat de actiunile sefului statului in plan extern, in special pe relatia cu cele doua mari puteri europene.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Iliescu Basescu Schengen, #Iliescu Romania Schengen , #presedinte