Din ciclul cugetari, marca Iliescu (Opinii)

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 08:35
11065 citiri
Din ciclul cugetari, marca Iliescu (Opinii)

Recent, inteleptul pesedist Ion Iliescu sustinea un colocviu semidoct despre regulile de baza ale democratiei. "Lectia" s-a derulat la o televiziune. Definitii, teoreme si axiome aduse la zi, dar pe care el insusi le-a ignorat in mandatele avute.

Nu isi mai sublinia spusele fluturand mana ca la masurile unui solfegiu expus la un congres PCR, insa exprimarea ramanea proprie retoricii tepene. Asa cum a invatat de la mentorii sai proletcultisti. Propozitii interminabile, abundenta de vorbe prin invaluire. Texte ferchese cu miezul sterp.

Fostul lider al Romaniei a emis un truism tardiv de valabilitatea caruia sunt convinsi pana si cei aflati la putere: CASS-ul impus arbitrar pensionarilor. Iliescu a plusat cu restituirea sumelor oprite. De fapt, un adevar ce nu-i apartine, ci se impune dintr-o logica elementara.

"Oamenii trebuie sa-si recupereze banii. Taierea salariilor si a pensiilor nu e doar o masura anti-sociala este si una anti-economica, afectand puterea de cumparare a cetatenilor", constata onorificul sef pesedist, trasandu-le junilor discipoli si o directiva de grijuliu tatuc, conform careia USL trebuie sa dea cep majorarii salariilor, ca "masura primordiala".

Doleanta de natura stangista, chiar daca este una corecta, nu constituie o premiera. A fost exersata de pionierii "sepcilor rosii"- Marx, Lenin si adeptii invataturilor lor de mai tarziu de tip Grivita CFR.

Proprietatea privata, un moft

Mai importanta decat aceste repuneri in drepturi banesti este de departe reglementarea situatiei bunurilor confiscate de "regimul nelegitim si criminal", ca sa-l citez pe Traian Basescu. Este cu siguranta un subiect incomod pentru Ion Iliescu si credincioasa-i camarila postdecembrista trimisa intr-un temporar repaus in 1996.

Proprietatea privata, un moft pentru orice comunist care se respecta, nu avea ce sa caute printre prioritatile tribunilor pedeseristi. Ca urmare, terenurile si casele din regimul burghezo-mosieresc trebuiau sa ramana bunului obstesc in folosinta ciocoilor partidului unic.

Cum sa-ti dezici convingerile dand curs unui perfect act de reparatie morala si materiala urmasilor lui Auschnitt, Malaxa, Mociornita pentru a da numai trei exemple din cele aproximativ 250.000 de locuinte expropriate? Ar fi o blasfemie, nu-i asa, la adresa invataturilor cuprinse in Manifestul Partidului Comunist. Un afront adus bibliei cu scoarte stacojii.

De aceea, "cavalerul dreptatii" de astazi a deschis zagazul unui potop de recursuri in anulare printr-un ordin arbitrar transmis unui campion al acestei practici, ex-procurorul general Tanase Joita. Nefericita actiune in Justitie terfelea inca o data, intr-un asa-zis stat democratic, un drept fundamental.

De aici si interminabila lista a deciziilor CEDO impotriva statului roman. Curtea de la Strasbourg a ajuns astfel tinta persiflarilor iliesciene, fiind considerata o instanta rupta de realitate, partizana si inoportuna, prin amestecul sau in afacerile interne ale Romaniei.

Tot din parerile liberului cugetator am retinut ca "slabiciunea fundamentala a guvernelor, care afecteaza intreaga populatie, este inlaturarea profesionistilor din actul de guvernare si politizarea tuturor deciziilor."

Cu alura ei generalizata, aluzia este evident adresata actualei Puteri. Ce-i drept, in mare masura veridica. Insa la fel de adevarat este ca de aceeasi maladie au suferit slujbasii pe care i-a promovat si ocrotit in epoca sa de glorie. N-au fost deloc putini. Ce atuuri de veritabili profesionisti au detinut Voican Voiculescu, Dan Iosif, gen. Militaru, Nicolae Vacaroiu, Miki Spaga, in afara unor charisme interesate si efemere, stie doar dl Iliescu.

Or, experientele cu aceste personaje il determina sa avertizeze USL ca "exista riscul ca cei (sic!) ce vin la guvernare sa continue cu numirile politice bazate pe interese personale sau ale partidelor. Sper ca USL sa nu ignore acest lucru, altfel va repeta practicile celor de azi si fiecare partid sa-si numeasca oameni in functii cheie fara sa tina cont de pregatirea lor profesionala", semnaleaza Iliescu.

In fine, octogenarul politician nazuieste ca USL se va pregati cu sarguinta pentru cel putin doua conditii vazute ca esentiale. Oameni credibili si capabili cu care sa iasa in fata electoratului, alaturi de un program solid. O trimitere catre premierul Ungureanu, un intelectual cu calitati recunoscute si de Iliescu, dar lipsit de platforma politica.

De va fi sau nu asa cum crede cu sinceritate nedisimulata veteranul pesedist ramane de vazut. La fel de asteptate continua sa fie sfaturile lui Ion Iliescu pentru gasirea celor mai drepte si mai verosimile cai de elucidare a unei multitudini de enigme in centrul carora se afla persoana sa. Nu mai e cazul a fi reamintite.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Iliescu declaratii Antena, #Iliescu discurs Gadea, #Iliescu democratie , #PSD