Iliescu: Basescu a ajuns la Cotroceni printr-o eroare de calcul (VIDEO)

Marti, 26 Februarie 2008, ora 07:15
6020 citiri
Iliescu: Basescu a ajuns la Cotroceni printr-o eroare de calcul (VIDEO)

"Basescu a castigat la limita si printr-o eroare de calcul si de tactica", a declarat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, luni seara, la emisiunea "Stirea Zilei", difuzata de Antena 3 (Vezi video mai jos). Presedintele de onoare al PSD a ramas pe valul oratoric pornit in urma cu trei zile la Consiliul National al PSD si a comentat, in stilu-i inconfundabil, strategiile si personalitatile orei.

"Traian Basescu a castigat la limita si printr-o eroare de calcul si de tactica (...) S-a facut imprudenta din partea reprezentantului PSD sa spuna ca noi nu avem nevoie de voturile PRM-ului (...) Basescu a castigat la mustata, cu voturile PRM, cu formule demagogice si cu mari promisiuni", a criticat Ion Iliescu.

Mai mult, presedintele Traian Basescu nu are autoritatea morala sa vorbeasca despre ce ar trebui sa fie un om politic, a mai spus presedintele de onoare al PSD. "Eu, cand vorbesc despre aceste lucruri, am autoritatea morala sa o fac", a subliniat liderul social-democrat.

"Nu are insa autoritatea morala nici Basescu, prin afacerile in care a fost amestecat, nici liderii PD-L-ului, care si-au schimbat camasa politica peste noapte", a punctat Ion Iliescu.

Traian Basescu a castigat fraudulos, castigase Sorin Oprescu

In opinia lui Iliescu, anul 2000 a fost "un moment nefavorabil pentru PSD, cand a castigat in cele sase primarii si a pierdut la mustata la Primaria Capitalei. Traian Basescu a castigat fraudulos. Castigase Sorin Oprescu. S-au descoperit buletine de vot declarate fraudulos nule".

Referitor la actuala guvernare, social-democratul considera ca "este aceeasi guvernare, cu acelasi program cu care au venit impreuna in Alianta DA. Desi PD si PNL nu mai sunt impreuna, toata guvernarea merge pe programul Aliantei DA.". Mai mult, "tehnica Aliantei DA, a domnului Basescu" a fost una populista, care "apeleaza la formule simplificate si nu reprezinta realitatea asa cum e ea", considera Iliescu.

In emisiune a intervenit si vicepresedintele PD-L, Cezar Preda, care a acuzat liderii PSD - care au anuntat in repetate randuri ca nu vor sustine motiunea contra taxei auto depusa de PD-L - ca nu are argumente pentru a le explica oamenilor de ce nu vor sa li se dea banii inapoi.

"Este o greseala sa spui ca PD-L mai este la guvernare", a acuzat Cezar Preda, adaugand ca Iliescu nu a vorbit despre problemele romanilor, ci despre problemele din partid. "Ati uitat sa spuneti romanilor ca Adrian Nastase vira gazul romanilor. Sau ca Traian Basescu a castigat impotriva vointei dumneavoastra", a continuat vicepresedintele PD-L.

"Nu a castigat PSD alegerile in 2004. A castigat o alianta a PSD si a PUR, care nu a fost intregistrata. PSD a avut mai putin cu un procent decat Alianta DA", a subliniat Cezar Preda.

"Daca trebuie sa dam banii inapoi, trebuie sa-i dea PD si PNL", a declarat si Norica Nicolai, vicepresedinte PNL, referitor la motiunea "Tariceanu da banii inapoi", adaugand ca in acest moment exista dezbateri pe tema taxei auto, dar ca va fi initiat un proiect care sa duca mai departe ce va decide Parlamentul.

Intrebata daca este pro sau contra comasarii alegerilor, Norica Nicolai a declarat ca ar fi o greseala nesustenabila din punct de vedere al timpului si din cauza prevederilor constitutionale. Mai mult, Nicolai a acuzat ca PD-L ar putea sa conteste la Curtea Constitutionala lucruri care nu-i convin.

Guvernul Nastase, o masinarie care a functionat perfect

Referitor la presedintia Consiliului National al PSD, pentru care s-au batut Dan Mircea Popescu si Adrian Nastase, Iliescu a apreciat ca cel invins prefera o pozitie mai retrasa.

Dan Mircea Popescu "este un om serios, valoros si decent", insa caruia nu-i prea place sa iasa in fata. "Tocmai din cauza acestor calitati, nu are vana necesara unui om care sa penetreze multimea (...) Nastase este un om cu o forta de penetrare serioasa, desi are defectele sale pe care si eu i le-am criticat. Ne uitam cum se balbaie aceasta guvernare. Guvernul Nastase a fost o masinarie care a functionat perfect", a precizat Iliescu.

Intorcandu-se la problemele pe care le are PSD-ul, Ion Iliescu nu a pierdut ocazia sa-l puna la zid, voalat, pe presedintele social-democratilor, Mircea Geoana. "In loc sa ne intarim relatiile cu electoratul nostru fidel (pensionarii n. r.), chiar si din opozitie, noi am pierdut".

"Am inceput sa ne balbaim si am slabit caile spre electoratul traditional, cu scopul de a ne deschide catre tineri. Nici asta nu am facut si am pierdut si ce aveam", a precizat Iliescu.

Strategia PSD pentru alegeri are, insa, in vedere atragerea tineretului, a intelectualitatii si a pensionarilor "pierduti", a mai spus Ion Iliescu.

Necajitul tranzitiei, aparat de saracul cinstit

"Mai mult, conteaza ce fac oamenii, nu ca au o masina pricopsita", a mai spus Ion Iliescu, luandu-i astfel apararea si lui Adrian Nastase, care s-a afisat la ultima intrunire a PSD cu noua sa masina, un Chrysler, la vederea caruia Mircea Geoana nu si-a putut stapani o ironie, spunand un scurt "Necajitii tranzitiei...".

"Cunosc oameni care au reusit sa faca lucruri foarte utile si pentru ei, si pentru altii", si-a incheiat Iliescu, pledoaria, destul de rar intalnita in discursul sau apreciativ, de obicei, la adresa celor si saraci, si cinstiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Ministrul Energiei, victima unei noi tentative de fraudă. Pagină de socializare care promite câştiguri uriaşe
Ministrul Energiei, victima unei noi tentative de fraudă. Pagină de socializare care promite câştiguri uriaşe
Aflat în vizită oficială în Qatar, alături de premierul Marcel Ciolacu, ministrul Energiei, a fost din nou victima unui deepfake. Noua tentativă de fraudă folosește numele şi imaginea...
#Iliescu, #Basescu, #PSD, #Cotroceni, #greseala, #frauda , #PSD