Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iliescu, despre procurori: Trebuie sa facem ordine; e salbaticie totala

Joi, 16 August 2012, ora 13:48
9245 citiri
Iliescu, despre procurori: Trebuie sa facem ordine; e salbaticie totala
Foto: Arhiva Reuters

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a atacat inca o data actiunile procurorilor care au inceput anchetarea presupuselor fraude petrecute la referendumul de demitere a lui Traian Basescu si a spus ca acestea, nu razboiul politic, strica imaginea Romaniei.

"M-a scandalizat treaba, trebuie sa facem ordine! Parlamentul va trebui sa intervina, sa actioneze. Trebuie o ancheta imediata, cu toate institutiile implicate, Parchetul inainte de toate.

Cand ne-am trezit cu armata de procurori trimisa la oameni, ce are asta in comun cu libertatea pe care am cucerit-o in urma cu 22 de ani?", a spus Iliescu pentru Ziare.com.

Efectul - stoparea democratiei

Fostul presedinte al Romaniei a precizat ca el a luat apararea oamenilor anchetati pentru ca am putea avea un efect periculos pentru democratie - temerea de a mai merge la vot.

"Actiunea mi s-a parut aberanta si salbatica, evocand vremuri demult apuse, au fost scene compromitatoare pentru tara. Am vazut oameni speriati prin sate, s-au trezit cu procurorii la usa (...)Era clar de la inceput ca e o conotatie politica (...)faptele au provocat reactia mea - oamenii simpli se tem sa mai mearga la vot. Omul simplu se sperie cand un oficial, un procuror, ii intra in ograda", s-a aratat de parere Ion Iliescu.

"Cel mai periculos efect e stoparea democratiei, care se exprima prin votul popular. Daca oamenii vor vedea ca nimeni nu le mai ia apararea si ca votul devine instrument de suspiciune, vor trage concluzia ca nu trebuie sa mai mearga la vot", a adaugat acesta.

Procurorii strica imaginea Romaniei

Intrebat despre afectarea imaginii Romaniei pe plan international, fostul sef de stat s-a aratat de parere ca nu se poate ca acest lucru sa nu se intample, daca procurorii ancheteaza oameni simpli pentru vot.

"Nu poate sa nu fie afectata. Ati mai vazut o asemenea chestiune, sa se bage procurorii? E salbaticie totala", crede Iliescu.

Respectati votul popular!

Ion Iliescu a raspuns si unei intrebari referitoare la cum crede ca ar trebui sa se termine razboiul politic.

"Depinde de foarte multi factori, in primul rand trebuie respectat un vot popular", a precizat Iliescu, adaugand ca spera ca "CCR sa-si indeplineasca atributiile constitutionale".

Descinderi pentru anchetarea fraudei

Zeci de procurori au descins in ultimele 2 zile in mai multe localitati din Romania pentru a ancheta posibile fraude produse la votul pentru demiterea lui Traian Basescu, din 29 iulie.

Procurorii au mers mai ales in localitatile unde s-au inregistrat prezente uriase la vot, de cel putin 100-200%.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a cerut o sedinta a CSM in care sa fie discutate aceste actiuni ale magistratilor.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Iliescu anchete procurori, #Iliescu ancheta frauda referendum , #PSD