Iliescu: Este obligatia CCR sa valideze referendumul

Luni, 30 Iulie 2012, ora 12:52
11698 citiri
Iliescu: Este obligatia CCR sa valideze referendumul
Foto: Ziare.com

Fostul sef de stat Ion Iliescu considera ca datele de la referendum arata ca presedintele suspendat Traian Basescu trebuie sa-si dea demisia de onoare, iar Curtea Constitutionala are obligatia sa valideze referendumul.

"Decizia Curtii Constitutionale, cu stabilirea unui prag minim minim de 50%, neuzitata in general in Europa, nu lua in calcul decizia de boicot din partea celui implicat si a sustinatorilor sai. A ignora acest efect al boicotului inseamna a nesocoti votul cetatenilor activi, care s-au pronuntat, deci al celor peste noua milioane de romani.

In Europa, in general, daca ne uitam la tabloul acesta electoral european, nu exista aceasta conditie a prezentei de peste 50%. In foarte multe tari, scrutinul se situeaza undeva sub 50% si nu se considera nevalabil acest scrutin. Este obligatia Curtii Constitutionale sa tina seama de toate aceste considerente si sa valideze referendumul!", a declarat fostul presedinte Ion Iliescu la RFI Romania.

Basescu: USL sa vada cum ramane cu onoarea pentru ce au facut ei Romaniei

"In democratie conteaza legea majoritatii si anume a celor responsabili care isi asuma riscul votului, nu absenteistii, nu cei neinteresati de soarta cetatii conteaza si cu atat mai mult nu lasii care nu-si asuma votul si exprimarea opiniei intr-o asemenea confruntare.

Realitatea demografica a Romaniei, care nu poate fi ignorata este ca nu mai exista 18 milioane de romani cu drept de vot. Se opereaza cu statistici invechite. Urmariti toate statisticile de mai bine de 20 de ani, Romania are o crestere demografica negativa, populatia scade anual cu circa 200 de mii de locuitori, iar circa doua milioane sunt plecati din tara definitiv sau temporar. Deci in realitate, cei noua milioane de votanti nu reprezinta 50%, ci circa 60% din cetatenii cu drept de vot", continua fostul presedinte", a adaugat Iliescu.

In opinia presedintelui de onoare al PSD, "toate aceste argumente trebuie luate in considerare de Curtea Constitutionala, in fata unei realitati, pentru a valida votul romanilor la referendum. Chiar daca iese un total de aproape 50%, cu un procent-doua mai putin, el, de fapt, reflecta o alta realitate, o alta majoritate reala".

Basescu trebuie sa-si dea demisia

Cat despre Traian Basescu, fostul presedinte spune ca "singura pozitie onorabila din partea lui Traian Basescu ar fi sa plece, sa-si dea demisia!" in conditiile in care o coabitare intre Guvern si Presedintie devine "imposibila".

"Domnul Basescu trebuie sa n-aiba curaj sa mai scoata nasul in lume, cum se spune! Daca s-ar intoarce, sa stea inchis in Cotroceni si sa astepte verdictul cetatenilor, sa respecte Parlamentul. Dar eu cred ca moralmente, domnul Basescu n-are nici o autoritate sa se mai intoarca, el a fost rejectat de o majoritate zdrobitoare a romanilor, n-are ce sa mai caute la Cotroceni!".

Referendum 2012 - 46,13% prezenta la vot - rezultate partiale BEC

Pe de alta parte, Ion Iliescu e de parere ca presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, nu ar trebui sa iasa din politica: "E o formula metaforica din partea domnului Crin Antonescu. Eu nu cred ca este cazul ca el sa iasa din politica, din cauza unui comportament anormal, nefiresc al unui cetatean si mai ales in fata unui vot zdrobitor al cetatenilor, care a confirmat o realitate, care-l contesta pe domnul Basescu, nu pe altcineva".

Inainte de referendul, liderul liberal anunta ca, daca Traian Basescu revine la Cotroceni, el pleaca din politica.

Citeste mai multe despre Iliescu: Este obligatia CCR sa valideze referendumul pe RFI Romania.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ion Iliescu CCR obligata valideze referendum, #Ion Iliescu Traian Basescu demisie onoare , #PSD