Iliescu il ataca pe Dancu: Nu stiu pe ce temei este considerat om de stanga

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 23:42
2522 citiri
Iliescu il ataca pe Dancu: Nu stiu pe ce temei este considerat om de stanga
Foto: Arhiva

Fostul presedinte Ion Iliescu il ataca dur pe sociologul Vasile Dancu si nu stie "pe ce temei este considerat acesta om de stanga, ba chiar ideolog si reformator al PSD", pentru ca lanseaza "invective si invinuiri tipice, deformand, astfel, la fel ca si alti opozanti, adevarurile istorice, atat ale Revolutiei Romane din Decembrie 1989, cat si evenimentele politice ulterioare".

"Vasile Dancu reapare la rampa printr-un amplu text pe blogul propriu, cu un titlu provocator: 'Ultima batalie a stangii - daramarea idolilor'. Nu stiu pe ce temei este considerat Vasile Dancu om de stanga, ba chiar 'ideolog si reformator al PSD' (pretentie pe care o afiseaza si el in titlul articolului mentionat). Pentru ca textul cu pricina nu face decat sa repete sloganuri rasuflate, vehiculate de exponentii dreptei celei mai agresive din anii '90.

El lanseaza la adresa lui Iliescu si a sustinatorilor sai invective si invinuiri tipice, proferate de adversarii politici (ca si de unii propagandisti obscuri de la ziarul 'Adevarul' sau altii ca ei): pentru ca 's-a tras la Revolutie', (ba chiar si pentru condamnarea lui Ceausescu) , pentru ca ar fi fost 'calcata in picioare' Piata Universitatii, ca si pentru venirea minerilor in Bucuresti - deformand, astfel, la fel ca si alti opozanti, adevarurile istorice, atat ale Revolutiei Romane din Decembrie 1989, cat si evenimentele politice ulterioare", scrie Ion Iliescu pe blogul personal.

Fostul presedinte se plange ca "sunt date uitarii realitatile despre cine a provocat violentele stradale din ianuarie 1990, devastarea cladirii guvernului in ziua de 18 februarie 1990, violentele etnice de la Targu Mures din martie 1990".

"Cine si cand a calcat in picioare Piata Universitatii - tribuna electorala a opozitiei de atunci, care a ocupat, nederanjata, principalul nod de circulatie din Bucuresti, timp de o luna si jumatate? In schimb se incearca a fi date uitarii actele de vandalism ale unor grupari rebele din 13 iunie 1990, care au constituit cauza directa, inclusiv a venirii minerilor in zilele de 14 si 15 iunie (aceiasi mineri care veneau, peste un an, pentru a cere demisia guvernulu si a presedintelui Iliescu. Asta, deasemeni, se uita !)", mai noteaza presedintele de onoare al PSD.

Ion Iliescu sustine ca nu este prima incercare a lui Vasile Dancu de a reforma PSD, insa prima incercare, prin punerea lui Mircea Geoana la sefia partidului, s-a dovedit ca nu a fost una inspirata.

"Vasile Dancu nu este la prima sa incercare in aceasta asa-zisa reformare si modernizare a PSD. A mai facut-o si in 2005, cand, impreuna cu Ioan Rus si asa-zisul grup de la Cluj a reusit sa convinga o serie de lideri si delegati la Congresul PSD din aprilie, sa-l prefere pe Geoana in locul lui Iliescu, in fruntea partidului.

S-a vazut ce efecte a avut asupra partidului aceasta optiune. Tot atunci el afirma ca un partid serios nu ar trebui sa aiba un electorat mai mare de 15%. Nereformatul Iliescu, in fruntea partidului pe care l-a fondat la inceputul anului 1990, a castigat toate confruntarile electorale - cu o singura exceptie - cele din 1996 - cand s-a produs prima alternanta democratica la guvernare , care, insa, a oferit electoratului posibilitatea sa compare guvernarile care s-au succedat. Drept urmare, in anul 2000, PDSR-ul a castigat detasat si a asigurat cea mai performanta guvernare, din anii 2001-2004", mai scrie fostul presedinte.

Iliescu: Provocarea lui Dancu este una veninoasa

Considerand ca Dancu si grupul de la Cluj au reusit sa ingroape organizatia social democrata de la Cluj, Ion Iliescu se intreaba ce "autoritate morala are acesta sa dea sfaturi in materie de strategie politica".

"Ce valoare au toate teoriile, ca si prognozele lui ??? Iar, incitarea la scindarea partidului intre 'cei vechi' si 'cei tineri', incercarile de a alimenta suspiciuni si neincredere intre vechii lideri - Iliescu si Nastase - si tanarul presedinte Ponta, constituie o manevra veninoasa, nedemna si o veritabila provocare din partea lui V. Dancu. Forta unui partid consta tocmai in unitatea militantilor sai, in capacitatea de a imbina experienta si pregatirea celor cu vechime in partid, cu elanul si dorinta de afirmare a celor tineri", mai noteaza Iliescu.

Fostul presedinte considera ca varful PSD ar trebui sa "actioneze exact contrar celor recomandate de Vasile Dancu.

"Conducerea partidului si militantii sai de baza trebuie sa actioneze exact contrar celor recomandate de V. Dancu - sa uneasca randurile partidului, sa intareasca coeziunea sa, sa-i readuca in activitate pe toti membri valorosi ai partidului, marginalizati intre timp si sa intensifice comunicarea si actiunile conjugate ale tuturor - varstnici si tineri - conditie necesara pentru victoria in batalia politica in curs, pentru inlocuirea actualei guvernari paguboase si redresarea tarii, in beneficiul celor multi", mai noteaza Iliescu.

Dancu: Iliescu a reusit sa pastreze partidul slab, pentru ca el sa ramana puternic

Sociologul Vasile Dancu, fost ministru al Informatiilor in guvernarea Nastase, a publicat o analiza in care rememoreaza timpul petrecut in PSD si a perioadelor in care "nimeni nu cracnea impotriva lui Ion Iliescu".

"Legitimitatea lui Iliescu (in PSD, n.red.) s-a bazat pe focurile de arma pe care le-a comandat la Revolutie pentru ca sangele varsat ofera cea mai sigura sursa de legitimitate", a scris Dancu, intr-un articol intitulat "Ultima batalie a stangii: daramarea idolilor", publicat pe VoxRepublica.

Sociologul a mai scris ca PSD trebuie sa dea jos tabloul lui Iliescu daca vrea sa evolueze. Actualul scandal din PSD, privind excluderea lui Mircea Geoana din partid nu este decat praf aruncat in ochi, adevarata miza fiind revenirea la putere a cuplului Iliescu-Nastase, mai scrie el.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Ion Iliescu ataca Vasile Dancu, #reforma veninoasa PSD , #PSD