Iliescu: Presedintele Parlamentului maghiar n-are ce sa mai caute in Romania

Marti, 05 Iunie 2012, ora 11:24
4921 citiri
Iliescu: Presedintele Parlamentului maghiar n-are ce sa mai caute in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a aratat de parere ca presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, nu ar mai trebui sa vina in Romania, cel putin in perioada urmatoare, dupa ce declarase ca Guvernul Romaniei s-a comportat "necivilizat si barbar" fata de reinhumarea fostului scriitor maghiar Nyiro Jozef.

"N-are ce sa mai caute in Romania, i se propune sa amane, sa nu mai vina acum in Romania, risca sa fie luat cu fluieraturi de romani pentru ca si-a permis asemenea aprecieri necivilizate la adresa romanilor, cand era vorba de o reactie fata de un fascist notoriu maghiar. Era total nefireasca o reactie de sustinere a unui oficial maghiar fata de un fascist notoriu", a spus Iliescu pentru Ziare.com.

Intrebat daca Kover Laszlo ar trebui declarat persona non grata in Romania, fostul sef de stat a raspuns: "Nu, asta e mult prea mult. S-a facut o chestie eleganta - "domnule, amana-ti venirea in Romania, o chestie de bun simt"".

El crede ca scrisoarea trimisa de presedintii PDL ai celor 2 camere ale Parlamentului, Vasile Blaga si Roberta Anastase, a fost o idee buna.

"E inteleapta aceasta chestiune pentru ca s-a creat o atmosfera incordata legata de fascistul ala maghiar adus incoace (n.red.-Nyiro Jozef) si trebuie sa lasam sa se aseze putin lucrurile, sa se linisteasca starile de spirit", a afirmat Iliescu.

Blaga si Anastase ii cer presedintelui Parlamentului Ungariei sa nu mai vina in Romania

Presedintii celor doua camere ale Parlamentului Romaniei, Vasile Blaga si Roberta Anastase, i-au trimis o scrisoare omologului lor de la Budapesta, Kover Laszlo, prin care ii solicita sa nu mai efectueze vizita in Romania programata pentru ziua de marti, 5 iunie.

Kover Laszlo, care este si presedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar din Romania, a fost rugat de cei doi oficiali romani sa isi amane vizita pana dupa alegerile locale din 10 iunie.

"Am luat nota de intentia dumneavoastra de a vizita in perioada urmatoare unele localitati din Romania. Intelegem si apreciem dorinta de a ramane in contact cu membrii comunitatii maghiare din tara noastra. Sunteti la fel de binevenit acum ca si in ocaziile trecute in care am avut placerea de a va intalni.

Acestea fiind spuse, apreciem in mod deosebit daca implicarea domniei voastre ramane in cadrul bine definit al relatiilor noastre bilaterale. Orice raportare directa la procesul democratic intern este, in opinia noastra, in contrast cu spiritul european, fiind contraproductiva in raport cu nevoile si aspiratiile atat ale societatilor noastre, cat si ale minoritatii maghiare.

Pentru Romania si Ungaria, existenta comunitatii maghiare din Transilvania si reprezentarea politica a acesteia pot constitui un liant puternic. Speram ca veti intelege ca, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic romanesc a reprezentantilor acestei comunitati sa fie libera de orice ingerinta (...)

Suntem convinsi ca o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neintelegeri si ar da expresie celor mai bune traditii de dialog si responsabilitate din relatiile noastre", sustin in scrisoare cei doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor.

Controversa legata de Kover Laszlo a inceput dupa ce autoritatile romane au blocat reinhumarea in Romania a ramasitelor poetului maghiar Nyiro Jozef, considerat fascist. Kover a spus ca Guvernul Ponta s-a comportat "necivilizat si barbar" in aceasta chestiune. Premierul Victor Ponta i-a transmis acestuia ca asemenea afirmatii sunt inadmisibile si ca poate sa le faca la Budapesta, nu in Romania.

Vineri, la reuniunea "Prietenii coeziunii" de la Bucuresti, premierul Ungariei, Viktor Orban, a refuzat sa se intalneasca cu premierul Victor Ponta, dar s-a vazut cu presedintele Traian Basescu, ceea ce a fost considerat ca o "palma diplomatica".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iliescu presedinte Parlament Ungaria, #Iliescu Laszlo Kover Romania , #PSD