Iliescu: PSD nu are nevoie sa fie reanimat de un batranel de 80 de ani (Video)

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 16:51
3069 citiri
Iliescu: PSD nu are nevoie sa fie reanimat de un batranel de 80 de ani (Video)

Ion Iliescu a precizat ca a refuzat sa preia sefia partidului pentru o perioada scurta de timp deoarece in PSD sunt suficienti oameni tineri si nu este nevoie de un "batranel de 80 de ani" care sa reanime partidul.

"Nu am nevoie de un statut distinct in partid. Nu mi-am propus sa candidez, in calitatea de presedinte de onoare m-am straduit sa fiu util. Mi s-a si propus ca in situatie de criza sa asigur conducerea pentru 6 luni, un an, am refuzat. S-a si demonstrat ca nu este nevoie sa se apeleze la un batranel de 80 de ani care sa reanime partidul", a precizat Ion iliescu.

"In ciuda faptului ca arat bine, cum spun unii, nu imi pot totusi permite, chiar si la aceasta varsta, sa ma angajez in functii executive, ceea ce nu inseamna ca eu parasesc partidul (...) Vreau sa va spun ca raman alaturi de partid, raman membru al partidului, n-am nevoie de nicio titulatura, eu am brandul meu, cum se spune, si nu cred ca acest brand are nevoie de sustineri artificiale, nici macar institutionale (...) Vreau sa va spun ca in 2005 aveam toate motivele sa o fac. Aprecierile mele de atunci la adresa calitatii morale a celor care au savarsit atunci ce au facut raman valabile si acum", a mai precizat Iliescu, semns ca nu i-a uitat pe cei care l-au sustinut pe Mircea Geoana la precedentul Congres.

Cu toate acestea, Iliescu a subliniat faptul ca el nu este "omul ranchiurii. "Mi s-a servit o lectie nemeritata in 2005. Si atunci s-a apelat la mine ca la salvatorul partidului, dar asa este lumea schimbatoare, nu le port ranchiura, nici celor care m-au incondeiat in fel si chip. Eu iert oamneii, am aceasta generozitate".

In final, presedintele fondator al PSD a precizat ca va sprijini noua conducere, fara a specifica daca sustine in cursa pentru presedintia PSD pe cineva anume.

"Raman in partid alaturi de noua conducere. Nu vreau sa influentez votul vostru, eu am toata increderea ca se va orienta cum trebuie", a mai precizat Iliescu.

Nu in ultimul rand, Ion Iliescu a atras atentia asupra riscului de a ramane "fara femei".

"Este pericolul sa nu mai avem femei. Sa nu le avem reprezentate in structurile de partid. Eu as fi mers pe culoare separate, pentru 8 vicepresedinti, 4 femei si 4 barbati. Astea sunt numai niste pareri persoanele, nu stiu in ce masura le putem adopta acum, dar la urmatorul congres trebuie sa le avem in vedere", si-a incheiat Iliescu discursul.

Manelizarea partidului

Amintindu-si parca de discursul lui MIrcea Geoana, care a spus ca PSD este un partid de 35% fara sa faca nimic si care ar putea trece de 40% pana la sfarsitul anului daca raman uniti, Ion Iliescu le-a reamintit delegatilor ca in 2004 partidele de dreapta impreuna nu aveau cat PSD.

"Amintiti-va trecutul. In 2004, care a fost scorul Aliantei D.A? PD si PNL impreuna nu realizau scorul PSD-ului, asa trebuie sa gandim", a declarat Iliescu.

presedintele fondator al partidului a criticat structurile stufoase si super dimensionate care se dovedesc ineficiente, cerand delegatilor sa nu-i voteze pentru functia de vicepresedinte pe sefii organizatiilor judetele.

Doar 3 din 15 sustinatori declarati ai lui Mircea Geoana care candideaza pentru o functie de vicepresedinte nu sunt si sefi ai organizatiilor judetene.

"De ce avem nevoie de o asa structura greoiae? Unora dintre liderii nostri le lipseste simptul raspunderii, cand ajung sefi iau distanta fata de subalterni. Modestia este in general o pasare cam rara la noi in partid. Nu trebuie sa incuranjuram grobianismul si manelizarea partidului", a completat Iliescu.

Acesta a reiterat si ideea ca s-a procedat corect in momentul in care s-a renuntat la sustinerea unei echipe de conducere pe liste.

"Este bine ca s-a renuntat la sustinea functiilor din partid pe baza de liste, fie ele deschise sau inchise. Aceasta idee era nociva in sine, samanta de discordie si de sciziune in partid. Cine cu cine se uneste, care sunt oamenii lui x, care ale lui y. Trebuie sa ne alegem oamenii cei mai potriviti, competenti si cu cea mai mare perspectiva", a mai spus Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ion Iliescu, #Iliescu discurs congres PSD , #PSD