Intrebat despre Rosia Montana, Iliescu citeaza din Eminescu: ...Toate pasarile pier

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 17:02
2198 citiri
Intrebat despre Rosia Montana, Iliescu citeaza din Eminescu: ...Toate pasarile pier
Foto: Arhiva

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marti, ca atat Guvernul, cat si Parlamentul trebuie sa-si asume un punct de vedere referitor la explotarea de la Rosia Montana, el facand referire la mentalitatea de la aparitia industriei cu un citat din poetul Mihai Eminescu.

"Industria cand a aparut a produs emotie. Pana si Eminescu spunea: 'Si cand vin cu drum de fier/ Toate pasarile pier'. Asta era reactia primitiva a omului care traia in liniste si il deranja fumul de la locomotive. Industria moderna inseamna multe, inclusiv suportarea unor consecinte negative ale proceselor tehnologice, dar care pot fi stapanite si s-a avansat continuu din acest punct de vedere. Deci ratiunea conteaza", a spus Iliescu.

El a aratat ca lucrurile trebuie discutate in mod asezat, stand la masa impreuna si judecand cum este mai bine.

"Altminteri trebuie finalizata aceasa cercetare. E o chestie in disputa. M-am uitat si eu in literatura in tema. Nicaieri nu exista la ora actuala extractia aurului fara sa se apeleze la cianuri. Deci e o tehnologie raspandita in toata lumea. Vrem sa mai exploatam aur? Daca vrem, tehnologiile astea sunt. Sa lasam specialistii sa judece aceste lucruri cu minte limpede, cu stiinta de carte si luate masurile adecvate de protectie a mediului si a cetatenilor", a spus Iliescu.

Iliescu, despre relatia Basescu-Ponta: Naravurile indivizilor provoaca tensiuni interinstitutionale (Video)

Intrebat daca ar trebui ca Guvernul sa-si asume raspunderea pentru contractul cu RMGC sau Parlamentul, Iliescu a precizat ca Guvernul a trimis la Parlament acordul pentru ca este institutia reprezentativa, apreciind ca si Parlamentul trebuie sa se pronunte din acest punct de vedere si trebuie sa-si asume impreuna raspunderea.

"Neasumarea raspunderilor e un lucru nu numai de lipsa de curaj, dar si de responsabilitate. Deci trebuie si Parlamentul si Guvernul sa asume un punct de vedere - cum anume asiguram si interesul folosirii resurselor si protectia mediului si a oamenilor. Si exista solutii tehnologice si practici inteligente", a spus Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#Iliescu Rosia Montana Eminescu, #ion iliescu rosia montana , #PSD