Ion Iliescu nu e de acord cu trecerea SPP la MAI: Ministrul e om politic. Sa nu confundam institutia cu oamenii care o conduc

Vineri, 02 Februarie 2018, ora 18:26
5192 citiri
Ion Iliescu nu e de acord cu trecerea SPP la MAI: Ministrul e om politic. Sa nu confundam institutia cu oamenii care o conduc
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, in prezent presedintele de onoare al PSD, nu este de acord cu trecerea SPP in subordinea Ministerului de Interne, solutie mentionata de liderii aliantei de guvernare PSD-ALDE in contextul scandalului declansat de Liviu Dragnea.

Intr-o postare pe blog, Ion Iliescu precizeaza mai intai ca a beneficiat de serviciile SPP inca de la infiintarea institutiei, iar serviciul "s-a comportat ireprosabil in toti acesti ani, indeplinindu-si sarcinile fixate prin lege cu profesionalism si abnegatie, indiferent de contextul politic sau social", motiv pentru care SPP a fost apreciat si de partenerii nostri externi.

"In cazul in care sunt responsabili politici care au de facut reprosuri in legatura cu unul sau altul dintre aspectele activitatii SPP, si cred ca exista probleme din aceasta cauza, ei trebuie sa actioneze institutional, in acord cu cadrul constitutional si legal existent, mai ales ca unii dintre ei sunt membri de drept in CSAT.

Sa nu confundam institutia, cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc. Acest mod de a gandi si actiona a generat multe probleme in trecut, si va genera si acum, daca se continua acest mod de raportare la institutii. Exista suficiente mecanisme institutionale pentru a rezolva asemenea situatii. Sa fie folosite, transparent si cu buna-credinta.

Imi permit sa cred ca tocmai actuala subordonare a Serviciului fata de CSAT si din punct de vedere al controlului civil, Comisiilor de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Parlament ofera o garantie privitoare la nepolitizarea activitatii sale.

Trecerea SPP in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor nu ar face decat sa genereze noi polemici, cata vreme ministrul este un om politic. Daca toti cei care controleaza activitatea SPP actioneaza conjugat si coerent pentru cresterea increderii in institutii si in lege, se pot evita astfel de situatii, care nu servesc interesul public", a conchis Ion Iliescu.

Politicienii din CSAT la care se refera mai sus Ion Iliescu sunt cativa membri ai Guvernului, in frunte cu premierul Viorica Dancila, care, fara nicio explicatie publica, au decis sa renunte la protectia SPP.

Decizia a venit ca urmare a unor acuzatii si jigniri lansate public de presedintele PSD, Liviu Dragnea, la adresa sefului SPP, Lucian Pahontu. Liviu Dragnea si vicepremierul Paul Stanescu au afirmat ca seful SPP i-ar fi transmis acestuia din urma printr-un intermediar ca va beneficia de sustinere daca va incerca sa preia conducerea PSD, pentru ca pana in martie Dragnea va fi "executat".

Presedintele Klaus Iohannis a catalogat subiectul ca fiind o "non-problema", insa Liviu Dragnea a decis contrariul, cerand sa fie audiat in Comisia de Control SRI pentru a da mai multe declaratii despre seful SPP.

La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a cerut ca SPP sa fie trecut prin lege in subordinea Ministerului de Interne.

In acest moment, SPP este controlat de CSAT si Parlament.

Fostul presedinte Traian Basescu a lansat insa o alta ipoteza cu privire la interesul urmarit de Liviu Dragnea.

"Protectia nu inseamna doar aghiotantul pe care il ai langa tine. SPP e singura institutie abilitata sa faca asa ceva. Restul, niste amatori. SPP ofera protectie celor de la ONU. Dragnea a vrut sa stie pe unde este prim-ministrul (Sorin Grindeanu - n.red.), pe unde sunt ministrii, ca se intalneau fara sa-i spuna. L-a intrebat probabil pe Pahontu si el n-a vrut sa-i spuna. Asta a generat nervozitatea excesiva a lui Dragnea.

El crede ca poate folosi structurile independente de Guvern in interesul nevoii sale de informatie. Dragnea e psihopat! Crede ca mereu il lucreaza cineva. De aici i se trage parerea ca Pahontu il lucreaza, ca n-a vrut sa-i spuna unde sunt ministrii. Dar cei de la SPP semneaza ca nu divulga secrete. SPP are o structura cu care culege informatii. Ofiterii SPP nu fac rapoarte despre ce fac demnitarii, ei spun doar daca au fost incidente, in rest scriu ca au ajuns dintr-un punct in altul. Eu, de a doua zi dupa ce am plecat de la Cotroceni, am incercat sa sun la Pahontu si nu mi-a mai raspuns", a declarat Traian Basescu, marti seara, la B1 TV.

La randul sau, fostul premier si presedinte al PSD Victor Ponta a insinuat ca Liviu Dragnea ar vrea sa ascunda ceva punandu-i pe ministri sa renunte la SPP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Iliescu SPP minister Interne, #Tariceanu SPP minister Interne , #PSD