Ion Iliescu si-a lansat cartea "Fragmente de viata si istorie traita''

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 22:59
2592 citiri
Ion Iliescu si-a lansat cartea "Fragmente de viata si istorie traita''
Foto: Arhiva

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si-a lansat, joi, la libraria "Mihail Sadoveanu", volumul "Fragmente de viata si istorie traita", in prezenta a numerosi bucuresteni, colaboratori, membri de partid si prieteni, intre acestia fiind fostul ministru al Apararii, Gheorghe Tinca, consilierul Ionut Vulpescu si presedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache.

"Am scris aproximativ 20 de volume, cateva dintre ele consacrate Revolutiei din 1989. Volumul 'Fragmente de viata si istorie traita' reprezinta o trecere in revista a evolutiei noastre in ultimii 20 de ani, cu bune, si cu mai putin bune, este o biografie succinta, ce acopera anii de dinaintea Revolutiei din decembrie 1989, alaturi de cateva texte publicate in anii '80. Volumul contine si un text elaborat in martie 1989 pe care am intentionat sa-l transmit la postul de radio Europa Libera si care nu a mai ajuns la destinatie", a spus Ion Iliescu.

Volumul "Ion Iliescu - Fragmente de viata si de istorie traita" cuprinde fragmente de viata din cariera politica a fostului sef de stat, evenimente care unele au schimbat cursul istoriei, o biografie succinta ce acopera anii de dinaintea Revolutiei din decembrie 1989, alaturi de cateva texte publicate in anii '80, legate mai ales de preocuparile fostului sef de stat din perioada activitatii la Consiliul National al Apelor si la Editura Tehnica.

Autorul prezinta in carte principalele momente ale Revolutiei Romane din decembrie 1989 si consacra un capitol important eforturilor pentru promovarea noilor relatii internationale ale Romaniei. El scrie si despre cele doua alternante la guvernare din 1996 si 2000, ca expresie a functionarii principiilor si mecanismelor politice democratice.

Totodata, fostul presedinte face o analiza a partidului pe care l-a fondat, in anii 1990, si a trecut totodata in revista si schimbarile pe care formatiunea politica social-democrata le-a suferit pana in prezent.

Fostul sef de stat spune ca a "invatat democratia la locul de munca" si ca acest lucru nu a fost usor deoarece "reflexe totalitare au existat intotdeauna in acesti ani, in toate mediile, nu doar in politica si printre politicieni". El opineaza ca aceste "reflexe totalitare" s-ar manifesta si in randul elitelor intelectuale, al jurnalistilor si formatorilor de opinie si chiar la nivelul cetatenilor "care au devenit intoleranti la diversitate si la opinie".

"Nimic nu corupe mai mult decat puterea"

Ion Iliescu a marturisit ca nu l-a interesat puterea in sine si ca nu a folosit puterea pentru a face rau sau in interes personal. "Nimic nu corupe mai mult decat puterea. Si trebuie sa fii, din punct de vedere moral, extrem de puternic pentru a nu te lasa corupt de putere. Imi place sa cred ca pe mine puterea nu m-a corupt. (...) Nu mi-am dorit puterea in 1989, ci mi-am asumat o responsabilitate", afirma el.

Referindu-se la prezent, liderul de onoare al PSD considera ca politica formelor fara fond si modernizarea fara dezvoltare sunt marile slabiciuni care impiedica Romania sa progreseze, desi este o tara membra a Uniunii Europene.

"Nu stiu sa existe o solutie miraculoasa care sa ne vindece de aceste pacate. Cred doar ca libertatea de circulatie si dreptul romanilor de a munci in Europa vor permite, in timp, schimbarea profunda a Romaniei,'' apreciaza fostul presedinte.

Fostul presedinte abordeaza si subiectul crizei financiare, afirmand ca aceasta a produs o generatie de deziluzionati. "Este generatia pe care se putea construi clasa de mijloc a Romaniei, oameni care puteau sa-si proiecteze imaginea in viitor, sa-si asume o familie, o ipoteca pentru casa, sa se gandeasca mai linistiti la viitorul copiilor lor. De data aceasta, criza va fi aici pentru mai multa vreme. Si pretul pe care il vom plati cu totii va fi foarte mare", a argumentat Ion Iliescu.

El crede ca exista o iesire din situatia actuala: "Se poate iesi din aceasta involutie? Da, cu o conditie: sa nu uitam pentru ce am avut o Revolutie in 1989 si care a fost pretul libertatii".

Fostul sef de stat spune ca a adunat in volumul "Ion Iliescu - Fragmente de viata si de istorie traita" mai multe texte pe care le-a scris si publicat in decursul anilor si care "ca un puzzle incomplet" prezinta o imagine a evolutiei sale in cele opt decenii de viata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ion Iliescu lansare carte, #ion iliescu carti, #Fragmente de viata istorie traita , #PSD