Presa de azi: Ion Iliescu ii cheama la raport pe liderii PSD

Marti, 30 Decembrie 2008, ora 07:12
6114 citiri
Presa de azi: Ion Iliescu ii cheama la raport pe liderii PSD

Iesirile tot mai dese la rampa ale liderilor PSD alaturi de cei ai PD-L l-au silit pe Ion Iliescu sa le ceara lui Mircea Geoana si Miron Mitrea sa convoace de urgenta forurile statutare ale social democratilor, pentru a "clarifica" relatia pe care PSD o va avea cu Traian Basescu si cu partidul care il spriina.

Gandul scrie ca presedintele de onoare al PSD asteapta aceste clarificari "chiar acum, imediat, in ianuarie!", dar a dezmintit zvonurile lansate Ion Solcanu, unul dintre iliescienii din vechea garda, potrivit carora PSD ar putea sa se scindeze, dand astfel nastere unei "stangi autentice". Aceasta posibilitatea a fost exclusa de Iom Iliescu atat timp cat partidul "isi mentine identitatea actuala".

"Nu se poate vorbi despre ruperea partidului, cat timp ne vom pastra identitatea. Despre ce alte forte de stanga am mai putea vorbi acum?! Aceste partide au devenit abstracte, fara suport. Singura baza reala, solida, a stangii moderne pe care trebuie sa o luam in calcul, este PSD. Acest fapt trebuie sa ne preocupe. Mentinerea identitatii noastre ca partid de stanga", a punctat fostul sef al statului.

Pana una alta, intrarea la guvernare alaturi de PD-L este de bun augur penru baronii locali, care au fost primiti la masa impartirii regiilor, agentiilor si societatilor de stat, informeaza Romania Libera. Social-democratii au pus mana pe Garda Financiara, Romsilva, Directia Apelor Romane, AVAS, Comisia pentru controlul activitatilor nucleare, Autoritatea din domeniul energiei, complexele miniere si energetice.

Astfel, Directia Apelor Romane a ajuns pe mana baronului de Constanta, Radu Mazare, interesat sa puna mana pe plajele de la Marea Neagra, Romsilva va fi controlata de apropiati ai lui Culita Tarata, Florin Georgescu si Ion Dumitru.

De Comisia pentru controlul energiei nucleare a fost interesat direct baronul de Bacau, Viorel Hrebenciuc, deoarece sotia sa este director la Centrala de la Cernavoda, iar de complexurile energetice si miniere, clientii baronului de Gorj Toni Grebla, dar si a ministrului Victor Ponta.

Partidul a fost bun si cu perdantii ultimelor alegeri, printre care si Codrut Seres, fostul ministru PC cercetat de DIICOT, care va fi numit seful Agentiei de Investitii Straine. Evenimentul Zilei sustine ca in alegerea acestuia pentru functia respectiva au contat probabil experienta din postul de ministru al Economiei, calitate din care a reusit sa devina "urmarit penal in doua dosare sub acuzatia de spionaj si tradare alaturi de Stamen Stantchev, reprezentantul unor investitori straini".

Pe aceeasi lista se mai afla si doctorul Irinel Popescu, unul dintre fostii candidati PSD+PC in Dolj, pe care Mircea Geoana urmeaza sa-l plaseze intr-un post guvernamental, cel mai probabil ca presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Un alt caz este acela al fostului negociator- sef cu UE Vasile Puscas. Fostul candidat PSD pentru un mandat de senator de Cluj este avut in vedere pentru conducerea Departamentului de Afaceri Europene, mai scrie publicatia centrala.

In tabara cealalata a coalitie de guvernare,la PD-L, Radu Berceanu se confrunta deja cu o amre problema in Ministerul Transporturilor, Adevarul intrebandu-se daca actualul ministru va reusi sa gaseasca directori mai ieftini decat cei deminsi. Vestea destituirii i-a surprins atat pe cei 24 de directori ai companiilor din subordinea MT, dar mai ales pe specialistii in managementul resurselor umane chestionati de jurnalistii ziarului.

Potrivit acestora, este spectaculos sa dai afara sefii unor societati ca Metrorex, CFR, TAROM sau Compania de Autostrazi, dar motivul invocat de Berceanu este absolut dezamagitor.

"Nu ma pricep la CFR Marfa sau la CFR Calatori, dar va pot da exemplul Romatsa, care, prin responsabilitatea imensa de a asigura siguranta traficului aerian, trebuie comparata cu firme similare din strainatate.

Daca nu il platesti pe managerul Romatsa cu fix aceiasi bani pe care ii castiga directorul general al unei companii similare din Europa, acesta va pleca in strainatate. E un job strict tehnic. Cand raspunzi de viata a milioane de oameni, nu poti castiga doar 1.500 de euro", considera Adrian Stanciu, consultant in resurse umane.

Dincolo de toate acestea, Cotidianul scrie despre problema premierului Emil Boc, caruia i s-a "pregatit patul lui Nastase". Fostul primar al Clujului urmeaza sa primeasca de la RA-APPS o locuinta de protocol, foarte probabil un apartament in celebrul bloc de VIP-uri din Strada Maresal Prezan, unde au locuit Basescu si Nastase si unde inca sta Vacaroiu.

Oficial, premierul Boc sustine ca nu a facut nici o cerere pentru locuinta de serviciu, dar surse din cadrul RA-APPS, citate de publicatia cenrala, au declarat ca Emil Boc a facut deja o cerere pentru locuinta de serviciu, punand ochii pe fosta casa de serviciu a lui Adrian Nastase, din Strada Maresal Prezan nr. 4, langa Arcul de Triumf.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Ion Iliescu, #PSD, #baronii locali PSD, #impartire posturi guvern, #locuinta Emil Boc , #PSD