PSD, Ion Iliescu si "Traiasca Regele!" - De la cititori

Joi, 12 Mai 2011, ora 23:07
6683 citiri
PSD, Ion Iliescu si "Traiasca Regele!" - De la cititori
Foto: cinemagia.ro

Cum destinul unelteste prin amanunte prozaice, istoria lipeste straniu date si evenimente. Prima decada a lui Florar consemneaza sfarsitul celei mai mari conflagratii mondiale, dar si ziua regalitatii romane. Aceasta din urma intra in neuitare pe 10 mai 1866 sub sceptrul principelui Carol I. Peste aproape opt decenii debutau festivitatile caderii regimului nazist.

Doi ani si jumatate mai tarziu, aurul coroanei de pe fruntea Romaniei avea sa fie inlocuit de cununa cu spini aninata de tevile tancurilor sovietice.

Pana atunci, "Traiasca regele /In pace si onor/ De tara iubitor/ Si-aparator de tara/" era imnul harazit de Alecsandri unei natiuni cu al sau rol pe scena actelor cuprinse in secolele XIX si XX. Versurile heraldicii veritabile lasau loc unor scabroase inlantuiri de propozitii slobozite, in 1948, de Aurel (Leibovici) Baranga, sub titulatura "Zdrobite catuse".

La fel de infirme s-au succedat slovele puse in rama din lemn de cozi de secera si ciocan de autorul lor, steaua proletcultista, Dan Desliu. Au venit apoi cele trei culori inmanunchiate intr-o varianta modificata a unui cantec semnat de Ciprian Porumbescu. In fine, beneficiem de acest, mai mult decat actual, "Desteapta-te romane!".

Cu toata insemnatatea simbolisticii reprezentate de note si versuri, ca brand de tara, altele sunt piesele cruciale apartinand istoriei moderne a Romaniei. Metamorfoze aparent bizare au marcat in zbucium capitole importante din soarta acestui popor. A semnat, sub sigiliul primordial al monarhiei, Ion Bratianu. Au subscris apoi cu altruism si vrere de bine neamului Ferdinand I, oarecum Carol al II-lea si intr-o masura, Mihai I.

Cine i-a inlocuit se stie si... inca se simte. Celovecii autohtoni duhnind a pruna colectivizata si salopetari fruntasi in concursurile socialiste. Cu totii sarguincios inmenghinati in doctrina rasturnarii piramidei valorilor firesti. Sau macar a nivelarii calitative in sens descendent.

Unul dintre brigadierii lor marcanti, Ion Iliescu, transcende cu succes demonstrat, desi se afla astazi la crepuscul. Fostul tovaras, ca o crisalida mai mereu luminata de vremuri prielnice, a renegat formal omida stadiului comunist, in favoarea fluturelui pseudodemocratic. Numai ca el nu poate poleniza, ci polemizeaza. Ca din '89 incoace. A facut-o cu prezentul de atunci, continua cu trecutul de azi.

I-a minimalizat pe adevaratii domni Ratiu si Coposu. A tras ivarul tarii pentru regele Mihai. De curand, ii transmitea lui Traian Basescu ca nu l-au bantuit ezitarile in relatiile cu Statele Unite, atunci cand era pe capra docarului romanesc. Ba da! Sovaiala lui in acest sens este doar un eufemism. Cum sa nu-i sune afurisit-afonic acordurile cantului de stat al yankeilor? La fel, cele de sub titlul "Traisca regele" si "God Save the Oueen".

Tovarasia Sa a arborat un zambet vasal doar catre mentorii sai chiriasi vremelnici la Kremlin. "Kalinka maia" ii indestuleaza nostalgia. Daca monarhul Mihai I a renuntat oficial la numele de Hohenzollern, Ion Iliescu nu va lepada nicicand idealurile abil camuflate ale socialismului.

Cum n-o vor face nici cei din PSD, partidul pe care-l conduce cel putin onorific. Pentru ca telurile de stanga le-au oferit beneficii mult mai egale decat echitatea clamata de dogmele oranduirii din care provin.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ion ILiescu Basescu, #Iliescu doctrina, #Iliescu polemica, #Regele Mihai , #PSD