PSD, sub semnul lui Ion Iliescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Iunie 2008, ora 17:50
5984 citiri
PSD, sub semnul lui Ion Iliescu

Zambetul satisfacut al lui Ion Iliescu la aflarea rezultatului turului al doilea in Bucuresti ar putea fi marca alegerilor de anul acesta. "Batranul edec", "stafia comunista", "specialistul loviturilor de stat" a deschis, in sfarsit, portile orasului interzis cu aceeasi cheie care ii aduce si controlul total asupra partidului. Cheia numita Sorin Oprescu pe care a tot slefuit-o, adaptat-o, poleit-o cu rabdare pana cand a ajuns sa se potriveasca perfect in broasca primariei Capitalei.

Zambetul de duminica seara este doar continuarea logica a celui cu care a aflat ca Sorin Oprescu a depasit toate obstacolele juridice pentru a intra in lupta. "Avem candidat!" a spus el atunci. "Avem primar, avem Bucurestiul, avem partidul!" a rostit fara cuvinte zambetul lui Iliescu in fata camerelor de luat vederi.

Zambetul din seara zilei de 15 iunie 2008 a marcat spargerea blocadei impusa de bucuresteni lui Ion Iliescu in sinistrul 15 iunie din 1990, a marcat ingroparea temei mineriadei, de care prea putinor bucuresteni le mai pasa, a marcat achitarea lui Ion Iliescu intr-un proces nici macar inceput cu adevarat, a marcat, spun cei cativa golani neasimilati, marea tradare a unor principii pentru care s-a murit.

Ce va insemna insa pentru PSD zambetul lui Ion Iliescu?

Victoria la scor a restauratiei

Nu cred ca PSD este in pragul unui razboi sangeros. Restauratia a invins la scor, exact scorul lui Oprescu. Ar fi fost probabil razboi daca Oprescu obtinea doar un rezultat mai bun decat Diaconescu, dar nu ajungea primar. Asadar, tabara Geoana - Vanghelie este strivita. Nici macar nu mai e nevoie ca Ion Iliescu sa faca vreun repros, sa aminteasca refuzul incapatant de a-i incredinta lui Sorin Oprescu candidatura PSD.

Geoana si Vanghelie s-au predat fara lupta si s-au regrupat urgent, cu un zambet crispat, dar fara fisura.

Mircea Geoana este prin defintie politicianul fara demnitate si principii. Era perfect previzibila pirueta care l-a adus la picioarele omului pe care-l anatemiza acum doar doua luni si care, la randul sau, a aruncat cateva galeti bune de laturi in capul fostului sef de partid.

Duminica seara Geoana zambea si el, livid, in cadru, dupa cum luni s-a asezat vioi in centrul pozei de familie a baronilor social-democrati, hotarat sa se agate cu orice chip de functie. Mircea Geoana clameaza victoria social democratilor in alegeri, victorie obtinuta, nu-i asa, sub mandatul sau.

Atat doar ca aceasta victorie nu este consecinta vreunei luminate strategii de la centru, ci este una muncita in teritoriu de baronii locali, de Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea care au facut campanie exact in locurile unde s-au inregistrat cele mai mari succese. M-as mira ca presedintelui PSD sa nu i se dea peste nas cu acest lucru la cel mai mic semn de fronda.

Dupa cum m-as mira sa nu i se reaminteasca scorul dezastruos al partidului dupa referendumul de demitere a lui Traian Basescu precum si faptul ca victoria de la aceste alegeri este mare doar in raport cu acest scor, dar reprezinta un regres fata de rezultatele din 2004.

De altfel, luni, la reuniunea victorioasa din Soseaua Kiseleff, a fost evident ca Ion iliescu este din nou liderul de facto al partidului care a trasat deja liniile directoare pentru viitor, inclusiv pentru parlamentare. Adica, toate tunurile pe Basescu si PD-L!

Zilele lui Mircea Geoana in fruntea partidului depind de strategia lui Ion Iliescu. Adica daca il vrea pe Oprescu presedinte PSD sau vrea sa-l trimita haiduc independent pe drumul Cotrocenilor. Indiferent de numarul acestor zile, Geoana a pierdut deja toata puterea.

Marian Vanghelie a intors si el armele si se doreste viceprimarul lui Oprescu, functie pentru care era gata sa onoreze masa cu o majoritate in consiliul general al Capitalei. Majoritatea i-a fost suflata insa de sub nas de previzibila coalitie PD-L+PNG. Sigur, sperante ar mai fi cat timp avem o majoritate care depinde un singur vot, dar deocamdata este un nou esec care complica si mai mult situatia lui Vanghelie.

Seful organizatiei PSD Bucuresti este in fata unui decont chiar mai greu decat Geoana. A dat cat a putut in Sorin Oprescu si in Ion Iliescu si ma indoiesc sincer ca vreunul dintre ei va ezita sa plateasca politele cu dobanda camatareasca. Ii va fi imputata atat opozitia acerba la candidatura lui Oprescu, cat insuccesul lui Cristian Diaconescu pe care a pariat si al carui sef de campanie a fost.

In plus, Vanghelie nu mai este ce a fost nici macar in sectorul lui. Daca in urma cu 4 ani castiga din primul tur, acum s-a impus abia in turul al doilea si nici macar la o diferenta spectaculoasa.

Cristian Diaconescu nu are mare drept de apel, cat timp nu a reusit sa intre macar in turul al doilea, iar grupul de la Cluj este complet anihilat de rezultatul foarte slab, doar 5 la suta, adica limita de la care conducerea PSD aplica sanctiuni.

In rest, toata lumea este incolonata sa pupe mana nasului de la Capitala si a patriarhului din Cotroceni alaturi de care se ridica pe val, figurile vechi ale partidului: Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Octav Cozmanca, dupa colt, la incalzire, Serban Mihailescu si toti baronii locali spalati si apretati de votul popular. Lipseste doar matusa Tamara, ingropata inca o data de Curtea Constitutionala.

A treia victorie la rând pentru Jaqueline Cristian la WTA Madrid, după o revenire de senzație
A treia victorie la rând pentru Jaqueline Cristian la WTA Madrid, după o revenire de senzație
Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian s-a calificat miercuri în turul al doilea al turneului WTA 1000 Mutua Madrid Open, aceasta fiind a treia sa victorie consecutivă, după cele două...
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, fostul director SRI, au fost citaţi, joi dimineaţa, 25 aprilie, la sediul Parchetului General, unde li se va aduce la...
#PSD, #Capitala, #Sorin Oprescu, #Mircea Geoana, #Ion Iliescu, #victorie, #zambet , #PSD