Singuratatea lui Ion Iliescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 13 Decembrie 2008, ora 18:53
7508 citiri
Singuratatea lui Ion Iliescu

Ion Iliescu n-a vrut niciodata votul uninominal. Stia bine de ce. Instinctul lui de politician cu mare experienta percepea pericolul puterii baronilor locali pe care, oricum, niciodata nu i-a avut la inima.

Nu avea nicio indoiala ca puterea data de votul popular direct unor politicieni ca Dragnea, Oprisan sau Mitrea va schimba ierarhiile din partid.

A luptat cat a putut pentru mentinerea listei de partid, instrumentul perfect de conservare intacta a puterii centrale. Pe lista, ascensiunea politicianului depinde de conducere, in timp ce la uninominal, partidul depinde de politician.

A pierdut si, undeva in adancul inimii, trebuie sa fi stiut ca aceasta infrangere era prima majora dintr-un lung sir.

Iliescu decis sa nu mai candideze, o fronda fata de noul sistem, convins fiind ca va avea in continuare forta patriahului in partidul pe care l-a creat. A fost o greseala de calcul care l-a dus direct catre cosmarul de acum.

Lui Ion Iliescu nu-i convine ca PSD intra la guvernare alaturi de PD-L si sub un premier PD-L, chiar daca el se numeste Theodor Stolojan. Dar asta poate avea si parti bune, pentru ca poate oferi partidului instrumente interesate impotriva lui Traian Basescu in preajma prezidentialelor.

Se vehiculeaza deja scenarii in acest sens.

Cosmarul lui Ion Iliescu este noua putere din partid care a luat aceasta decizie. Presedintele cel sarac si cinstit vede cum "imbogatitii" pe care i-a anatemizat de atatea ori, noii burghezi, nu mai reprezinta doar o aripa enervanta din partid, ci chiar forta care il domina.

Ion Iliescu este un politician cu principii, comuniste, retrograde din punctul de vedere al multora, dar principii. Pentru el confruntarea cu dreapta si cu Traian Basescu este o chestiune de principiu, nu una circumstantiala.

La fel impozitarea diferentiata si nici cu proprietatea nu se intelege prea bine.

Baronii locali nu au astfel de principii. Ei au pofte si spaime. Pofta insatiabila de bani si spaime de Justitie. In schimb au foarte multa putere. Defileaza clamand miile de voturi directe pe care le au in spate si care i-au propulsat la sefii de consilii judetene sau primarii.

Ion Iliescu ar fi preferat o alianta, stabilita deja, cu PNL, suspendarea presedintelui care ar fi refuzat cu siguranta sa numeasca un premier social democrat si apoi puterea alaturi de liberali sau, in cel mai rau caz, daca planul esua, o opozitie intransigenta tot alaturi de PNL.

Noua putere i-a maturat planul.

Ion Iliescu a mai fost singur in partid, chiar mai singur decat acum. Dupa ce a pierdut prezidentialele din 1996, nu i-au mai ramas alaturi decat secretarele. Insa atunci mai avea inca un potential de revenire. Avea dreptul la inca un mandat, era si cu 10 ani mai tanar, asa ca si-a regrupat armatele si a redevenit ce a fost. Acum insa stie ca situatia sa este cu mult mai rea.

Influenta sa in PSD este tot mai mica, baronii care au preluat partidul nu prea dau doi bani pe el, iar grupul sustinatorilor sai se subtiaza de la o zi la alta. Iar asta nu se va schimba chiar daca cumva alianta cu PD-L esueaza.

Atat doar ca ceea ce se intampla acum in PSD isi are originea intr-un sistem creat si cocolosit de Ion Iliescu, sistemul ticalosit.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ion Iliescu singur, #PSD alianta PDL, #baroni locali puternici , #PSD