Ziare.com

25 de ani de la Revolutie: Dosarul se plimba intre sectii, procurorii il studiaza ...

de Camelia Badea
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 14:04

   

25 de ani de la Revolutie: Dosarul se plimba intre sectii, procurorii il studiaza ...
Peste 1.000 de oameni au murit in timpul evenimentelor din decembrie 1989, dar, daca tragem linie dupa un sfert de veac, inca nu stim cine sunt vinovatii si nici nu avem un orizont de timp in care ei vor fi pedepsiti.

In mai 2013, presedintele Traian Basescu i-a cerut procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, cu ocazia investirii in functie ca in maximum un an de zile sa prezinte public doua adevaruri despre Revolutia din decembrie 1989: cine a dat ordinul politic pentru inarmarea militarilor cu munitie de razboi si ordinul de tragere in manifestanti pana in 22 decembrie, si cine a permis inarmarea populatiei in zilele de dupa 22 decembrie 1989.

Institutul Revolutiei Romane: 1.166 de persoane au murit in Decembrie 1989

Basescu: I-am cerut procurorului general sa clarifice cine a decis scoaterea armatei la Revolutie

Tiberiu Nitu despre dosarul Revolutiei: Nu exista o aplecare speciala

Dupa un an si jumatate de la solicitarea presedintelui si la 25 de ani de la evenimentele din 1989, procurorul general nu poate da raspunsuri la aceste doua intrebari.

"Dosarul este in curs de solutionare la Sectia Parchetelor Militare. Nu a fost audiata persoana respectiva", a declarat Tiberiu Nitu, miercuri, referindu-se la fostul presedinte Ion Iliescu.

Ziare.com a cerut oficial Biroului de Presa al Ministerului Public sa prezinte public care este stadiul dosarului Revolutiei, retrimis la Sectia Parchetelor militare dupa intrarea in vigoare a noilor Coduri penale, in februarie 2014.


De ce s-a plimbat dosarul intre diverse sectii

In raspunsul primit la redactie se precizeaza ca dosarul nr. 11/P/2014 a fost inregistrat la Sectia parchetelor militare la data de 24 februarie 2014.

Dosarul are ca obiect "fapte comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989, fapte care au avut ca rezultat decesul, ranirea si lipsirea de libertate a unor persoane, precum si distrugerea unor bunuri".

De asemenea, se precizeaza ca acest dosar "nu vizeaza toate victimele evenimentelor din decembrie 1989", ci se refera doar la victimele din dosarul nr. 97/P/1990 si din cele conexate ulterior.

Mai exact, dosarul nr. 97/P/1990 a vizat, initial, doar o parte din aspectele evenimentelor din data de 21 decembrie 1989 din municipiul Bucuresti, respectiv:

- identificarea persoanelor din cadrul Ministerului de Interne care au ajutat la capturarea, lovirea si lipsirea de libertate a manifestantilor;

- identificarea persoanelor care, prin folosirea armelor de foc si a altor mijloace violente au produs moartea a 48 persoane si ranirea altor 150 de persoane;

- stabilirea modului in care s-au derulat evenimentele la sediile organelor de militie, din Bucuresti, unde au fost dusi manifestanti si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate pentru eventualele fapte comise impotriva acestora.

Incepand din decembrie 2004, ca urmare a admiterii plangerii Asociatiei 21 Decembrie, dosarul "a fost extins atat cu privire faptele comise dupa data de 22 decembrie 1989 in municipiul Bucuresti, cat si cu privire la unele fapte comise in alte localitati din tara, inainte si dupa data de 22 decembrie 1989".

"Extinderea cercetarilor s-a facut, in principal, prin infirmarea unor solutii de netrimitere in judecata dispuse de parchetele militare in legatura cu evenimentele din decembrie 1989 si victimele acestora", se arata in comunicatul Parchetului.

Ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale nr. 610/2007, competenta de solutionare a cauzei nu a mai revenit parchetelor militare, asa ca la data de 15 ianuarie 2008, s-a decis "disjungerea cauzei in ceea ce priveste faptele comise, in contextul evenimentelor din decembrie 1989, de catre numitii Brates Teodor, Ionescu Victor, George Popescu, Petre Popescu, Preda Ion, Ion Iliescu, Magureanu Virgil, Brucan Silviu. Barladeanu Alexandru, Toma Nicolae, Coman Ion, Radu Ion, Tudor Postelnicu, Gelu Voican Voiculescu, Miu Dobrescu si Igret Viorel" si declinarea competentei in favoarea Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General.

La data de 18 aprilie 2011, s-a dispus declinarea intregii cauze in favoarea Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

In februarie 2014, dupa intrarea in vigoare a noilor coduri in materie penala, dosarul a fost retrimis la Sectia parchetelor militare.

Ce s-a facut in ultimele 10 luni?

In raspunsul primit la redactie se arata ca, dupa inregistrarea dosarului nr. 11/P/2014 in cadrul Sectiei Parchetelor Militare au fost efectuate urmatoarele activitati:

- a fost solicitata situatia dosarelor in care procurorii militari din cadrul parchetelor militare au dispus trimiterea in judecata pentru infractiuni comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989;

- a fost solicitat Raportul Comisiei Senatoriale privind actiunile desfasurate in revolutia din decembrie;

- au fost solicitate hotararile de condamnare privind infractiuni comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989;

- au fost comunicate Directiei Agent Guvernamental din cadrul Ministerului Afacerilor Externe datele solicitate in legatura cu cererile inregistrate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului.

In plus, procurorii au studiat "intregul material de cercetare, constituit in 1.570 volume" si au trecut la "sistematizarea acestuia si a datelor rezultate", urmand ca "in raport de elementele probatorii aflate la dosar, de incadrarea juridica a faptelor si de dispozitiile procedurale aplicabile sa fie luate masuri pentru solutionarea cu celeritate a cauzei", se mai arata in document.

"In acest sens a fost intocmit un material in care este prezentata situatia fiecarei victime, evenimentele fiind analizate in cadrul a doua perioade distincte (pana la data de 22 decembrie 1989, respectiv dupa data de 22 decembrie 1989), in raport de particularitatile care au determinat sau influentat evolutia acestora", se mai precizeaza in raspunsul primit la redactie.

Biroul de presa al Ministerului Public da asigurari ca dosarul este inca in atentie.

"Avand in vedere vechimea si complexitatea cauzei, interesul legitim al societatii civile pentru aflarea adevarului cu privire la evenimentele din decembrie 1989, hotararea pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in Cauza Asociatia '21 Decembrie' si altii vs. Romania (petitiile numarul 33810/02, 18817/08), precum si faptul ca acest dosar face obiectul supravegherii Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, solutionarea cu celeritate a dosarului nr. 11/P/2014 se afla in atentia conducerii Ministerului Public, activitatile desfasurate fiind coordonate de catre adjunctul procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie (Codrut Olaru, n.red.) ".

Biroul de presa al Ministerului Public nu a raspuns la intrebarea adresata cu privire la numarul persoanelor audiate in aceste ultime zece luni si nici nu a confirmat informatiile privind audierea lui Ion Iliescu.

Mircea Dinescu, audiat in dosarul Revolutiei: E treaba mea ce stiu despre Iliescu (Video)

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4570 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dr Strangelove. Inteleg dificultatea actului de istorie si de

justitie care trebuie facut la aproape 3 decenii distanta.
Dar fara lumina si istorie cunoscuta, ceva va lipsi intotdeauna imaginii actuale a tarii. Trebuiesc neaparat clarificate toate aspectele, nu neaparat in perspectiva de razbunare, ci in perspectiva de explicare corecta a istoriei romanilor. Buna sau rea, romanii isi vor asuma istoria lor si vor incerca sa fie demni de viitor.

 

Procurorul Nitu este tot ala care a zahait

infractiunea lui Ponta si Corlatean la votul din Diaspora.

De ce este platit Nitu asta?

 

Am fost acolo

De ce l-au dat jos securistii pe Ceasca? Fiindca nu puteau sa cheltuie banii din saltea (Legea 18). L-au adus pe Iliescu ca principal opozant( numai al lui Ceasca, nicidecum al comunismului), au folosit cetatenii ca masa de manevra, au creat FSN-ul ca unealta de coagulare. Totul a tinut pana'n Iunie 1990 cand si-au aratat adevarata fata. Apoi intre 90-96 au facut firme si-au furat grosul, iar dupa 96 au furat ce'a mai ramas. De unde si vorba: muncitoru' lua cu buzunaru' , ei cu tona si hectaru' !

 

Iliesc trebuie sa infunde puscaria sau sa fie spinzurat!

oare cit mai taraganeaza executia lui ilici-kgb?

Prima grija a lui Ilici dupa executia dictatorului

a fost sa aboleasca pedeapsa cu moar tea, ca sa se puna pe el la adapost. A doua sa impiedice unirea Romaniei cu Basarabia, ca sa indeplineasca sarcina primita de la tovarasi.

News alert!

Se pare ca rtv a luat-o din nou pe ulei!
A inceput cenzura concomitent cu uratenia Lavinei Sandru care se...rasuceste ca de atatea ori in cariera!
De asemenea rusine ziare.com care de 3 ani nu imi permite sa scriu romaneste cu majuscula,permitandu-mi doar litere lilipute!
Despre revolutie....fara punctul 8 de la timisoara,nu a fost nici o branza!
Cat despre schimbul de stafeta de la Cotroceni,orice roman alfabetizat si sanatos psihic va concluziona ca inafara reducerilor salariilor,Basescu a fost the best!
Toate analizele si criticile politico-economice-justitiare au avut acoperire!
La multi ani si multa sanatate domnule Traian Basescu!
Josimpotentul politic,profesional Ciorba, ex taranist si nu...numai!

Jos Ponta cel care si-a pierdut ...doctoria si barbatia,zamislind o Ordonanta ilegala,in scopuri de...partid si de stat...personale!
INTREBARE de baraj:unde este Opozitia,Diaspora?

Subiecte politice …calde!

Alinuta Gorghiu-o femeie inteligenta si sadica,care culmea il spurca
si in acest moment pe Traian Basescu-cel mai experimentat si reformator politician post 89!
Orice roman,de orice nationalitate,sanatos in rationament,poate sa afirme ca Elena Udrea este o femeie mai decenta si mai cu bun simt decat liberala,si totusi a fost discreditata de un cor condus de marele artist-Latrina 3,care in fapt,a dat …tonul!
Sper din tot sufletul ca incepand din 22,Basescu sa treaca in Opozitia reala cu toate motoarele aprinse!
Inca mai poate …si politica va fi mai palpitanta!

Cabinetul Ponta-un guvern de …doctori cu
exceptia premierului,care tocmai si-a aruncat doctoratul…la cos!

Arafat-un arogant,strainez socialist,impins la
‘naintare de fortele politice conduse la vremea respectiva de Kakarau si Plagiatorul national si emerit,pentru care a cazut un guvern,prin atatarea galeriilor din tribune!
…ca acum,majoritatea celor care cuvanta,sa fie de acord ca serviciul respectiv trebuia …pe alocuri privatizat,ceea ce a spus atunci Traian Basescu si pentru care a fost injurat …pe scara larga!

Porumbacul-un logorreic gaunos,un fudul respingator,un frustrat fara principii,care liberal fiind il ponegreste astazi,culmea dupa victorie pe Iohannis,mai abitir decat insusi Ponta!
Rememorati doar scenele penibile din Parlament cand era convins de demiterea lui Basescu, si …excursia la Cotroceni de circa 40 de zile cand a scuipat Occidentul!
La aceasta ora Crin este o nulitate,o relicva politica!

Oameni de nimic,care se duc incotro bate vantul!

Concluzia? Criminalii revoluției conduc Romania...

Asta e singura concluzie logică....

Iliescu, principalul opozant zici?

nici macar atat! A fost un *** in ploaie care l-a lins in fund pe ceausescu in cea mai mare parte a activitatii lui comuniste. A cazut in dizgratia lui Ceausescu pentru niste comentarii ieftine, (pe care le faceam cu totii, de altfel) si drept pedeapsa a fost numit director la editura tehnica- asa pedeapsa mi-ar fi placut sa fi primit si tatal meu!

Comunistul care i s-a opus cu adevarat lui Ceausescu si care l-a confruntat direct la scena deschisa a fost Parvulescu. I-a spus in fata cine este, ce valoare are si a facut-o chiar de la propria lui tribuna. Nu s-a ascuns printre americani si rusi ca Brucan sau mai stiu eu care alti mari viteji, (rusofilul Barladeanu, spionul bolsevic generalul Militaru si altii), toti deveniti peste noapte mari eroi.

In alta ordine de idei, Basescu se bate cu pumnul in piept ca a cerut procurorului Nitu sa rezolve dosarul revolutiei. De ce n-a facut-o pana la Nitu, cand a avut oamenii lui in pozitii favorabile acestui demers? De ce n-a facut-o Constantinescu? Pentru ca sunt cu totii din acelas aluat, unii ceva mai cosmetizati ajustati cerintelor zilei. Ce, condamnarea comunismului a avut loc? Mascarada aia din parlament, de-acum cativa ani a fost o insulta la adresa noastra si a martirilor nostri. Comunistii nu pot condamna comunismul. Uitati-va ce-nseamna condamanrea holocaustului, o crima odioasa desfasurata pe doar 8% din durata crimei, (cel putin la fel de odioase), a comunismului. Adevaratul porces al comunismului n-a avut loc si nici nu cred ca va avea vreodata pentru ca romanii sunt posedati de reflexul admiratiei calailor proprii.

Asa este. Oare cine va justifica

stirile transmise ATUNCI dela Timisoara cu cele 3 gropi comuni cu cate 4200 de ucisi de securitate,cine va justifica stirea cu apa otravita la Bucuresti,sau cea cu subsolul dela Policolor plin de explozibili ?Unde sunt miile de teroristi prinsi,anunt facut de Mircea Dinescu care a afirmat ca"au fost prinsi cateva mii" Unde sunt teroristii arabi,sau miile de securisti care s-au dus in munti cu munitii ca sa omoare si sa distruga ?Poate si aceasta propaganda trebuie lamurita.Dece 90 % din cei ucisi au fost dupa ce a fost judecat Ceausescu ?????

Pirvulescu era omul rusilor.

Teroristii au plecat cu un avion spre Varsovia. Poate erau mai multe avioane.
*** de la Timisoara au fost adusi cu frigoriferele la Bucuresti.

Nu securistii l-au dat jos pe ceasca!

Asa cum afirma si el, atat cei din est(ca se opunea perestroikai) cat si cei din vest ca se opunea capitalismului. S-au catarat peste cadavre atat adeptii estului, unii din ei gen militaru et co.(care pentru a-si plati politele de agenti descoperiti au curmat multe vieti nevinovate) cat si adeptii vestului care urmareau refacerea zonelor de influenta. Pana la urma a iesit un *** amestecat din care poporul roman va iesi cu greu.

LUI RADU P

O intrebare.La Congres,cand Parvulescu a spus cu glas tare toate marsaviile,cu ce s-a ales ?A fost huiduit si dat afara din sala de cine ???? De cei care au condus "revolutia romana" si au constituit FSN-ul.De aceia cred ca dosarul Revolutiei trebuie scris cu un subtitlu (Lovitura de Stat) Pana atunci e greu de stabilit adevarul.Am toate casetele,si nimeni nu ma poate minti.

Nu securistii l-au dat jos pe cizmar.

Noi fomistii l-am urcat sus, sus, pe acoperis, spre elicopter.

Pentru omorurile comise inainte de fuga lui Ceausescu

i-as trage la raspundere numai pe sefii ceausisti care au dat ordine. Pentru cele comise dupa, si pe cei care au dat ordine, si pe cei care le-au executat. Pentru impuscarea fara judecata a lui Ceausescu, l-as trage la raspundere pe Ion Iliescu. Dar cum sa-i tragi la raspundere pe mercenarii arabi pro-ceausisti si pe militarii rusi anti-ceausisti? Ca aia sunt demult plecati departe, cine ii mai stie...

 

o completare la postarea dvstra de mai sus:

"Prima grija a lui Ilici dupa executia dictatorului
a fost sa aboleasca pedeapsa cu moar tea"...

si sa echivaleze diplomele nulitatilor de la Stefan Gheorgiu cu cele de economist. A permis deci unor zarzavaturi sa ocupe functii inalte in stat, functii la care adevaratii economisti n-au mai avut acces. Asa a inceput "dezvoltarea si democratizarea" Romaniei in viziunea iliesciana: absolvind criminalii de pedeapsa capitala si dand liber la jaf si hotie unor parveniti, incompetenti si distrugatori de tara.

...........................Daca nici sub Johannis,............

..iliescu nu este Condamnat, atunci romanii, Romania va asista la Funeraliile NATIONALE al celui mai Toxic Criminal din istoria recenta a romanilor de Pretutindeni! Degeaba Istoria pina la urma il va Condamna! Criminalul asta pervers, trebuie sa fie de Fata,in Viata cu rusoiaca lui,la Condamnarea lui data de romani,in numele Poporului Roman! Daca romanii au putut sa-l aleaga pe Johannis,atunci si cele de mai sus trebuie sa fie POSIBIL!...
viorel ratiu Cincinnati oh usa

Strangelove.Daca Iliescu a facut orice

ca sa impiedice unirea Basarabiei cu Romania,atunci de acelas lucru trebuiesc acuzati toti presedintii.Apoi trebuie socotit si nivelul de cunoastere a istoriei,cand orice vanzator de seminte,stie ca Basarabia si Bucovina de nord,este pierduta prin Tratatul de Pace ,dela PARIS semnat de marile puteri.Aduceti va rog aprobarea anularii acestui tratat si se va face unirea.

Basarabia sa arate ca vrea in UE

Nu sa ne traga pe noi afara din UE.

"de argint"(i):

https://www.youtube.com/watch?v=KOW56wsurYQ

https://www.youtube.com/watch?v=K0Ans770ryY

https://www.youtube.com/watch?v=kh8Oilc4-ns

 

Restul

Pentru crime exista termene de prescriptie. Pentru crime impotriva umanitatii insa, nu. Tortura este o crima impotriva umanitatii si a fost folosita in 21-22 decembrie 1989 la sediul Militiei Capitalei (si la Penitenciarul Jilava, printre altele) de catre reprezentantii sistemului comunist.

Basescu a incercat sa scoata discret de pe rol aceste faradelegi, dar nu a reusit.

De la bun inceput se cunoaste absolut tot adevarul despre ce s-a intamplat, referitor la cele de mai sus, cu nume, ore, fapte. Nu s-a facut nimic intrucat un intreg esafodaj s-ar fi prabusit. Intre timp jaful a fost comis, averile impartite, cei napastuiti au cam murit, cei ce au profitat sunt « cetateni onorabili ». Iar restul nu conteaza.

 

Daniel Morar:

"magistratii au atata independenta cata vor sa-si asume"
O Romanie a justitiei ticalosite, a marionetelor moscovite.

 

Falsul "Procuror General"Nitu este sluga lui Ponta si va sabota cat

va putea ducerea la bun sfarsit a dosarelor revolutiei,deoarece principalul vizat este agentul KGB Iliescu!
Acesta s-a folosit de interpusi ca agentul GRU Militaru,pentru a trage in oameni nevinovati ,dupa fuga Ceusestilor!
Acesti copii,in majoritate,au murit sacrificati in scopul creerii de panica artificiala,menita sa-i aduca pe fostii comunisti la putere,in frunte cu Iliescu!
Iliescu trebuie condamnat,cel putin simbolic,cat mai este in viata,pentru respectarea adevarului istoric!
Mai ales ca faptele au devenit neprescriptibile in urma deciziilor la nivel CE!
Dar,pentru asta trebuie maturata pleava PSD de la putere in frunte cu Ponta si slugoii sai ca Nitu,Ciorbea sau actualul ministru al justitiei!
Pana cand nu vor porni reactia strazii de nestavilit!
Teo

 

Chestia cu armata...

Imi amintesc o scena dintr-un film romanesc aparut la putzin timp dupa caderea lui Ceasca. Niste soldati se aflau intr-o barca, pe un lac "citadin" (din ala amenajat intr-un parc,cu poduri,lebede si spatzii verzi. Soldatii fredonau o melodie care spunea asa: "Astazi noua, maine zece, p..a mea, armata trece". Adevarul despre lovilutzie se va afla cand toti cei implicati vor fi demult decedati si poate nici atunci deoarece rushinea de a admite porcariile care s-au facut ar fi prea mare......

 

,,Hai ca ne-a iesit treaba..." Ion Iliescu

In primii ani justitia a fost dominata de militienii si politrucii juristi care au sters multe dintre urme.
Raspunderea armatei ,a criminalului tradator Militaru (i se poate retrage gradul si post-mortem),a gastii din jurul lui Iliescu , a individului de la TVR (Teodor Brates)care lansa zvonuri (otravirea apei ,sute de teroristi se indreapta spre orasul X) nu poate fi contestata. Asasinii care comandau armata si care au ucis oameni nevinovati ,s-au omorat intre ei au si acum oameni la putere. De exemplu ,cum sa condamni un locotenent i*d*iot pentru ca l-a impuscat pe celebrul Horia Caciulescu ? Cica l-a confundat cu un terorist!!!
Asa cum au scapat criminalii din perioada 1945-89 asa au scapat si ucigasii de la revolutie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor