Ping-pong la ICCJ cu plangerile revolutionarilor: Tergiversarea continua

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 18:36
2922 citiri
Ping-pong la ICCJ cu plangerile revolutionarilor: Tergiversarea continua
Foto: site Asociatia 21 Decembrie

Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, afirma ca la Inalta Curte de Casatie si Justitie se tergiverseaza solutionarea plangerilor depuse de victimele Revolutiei din 1989 dupa ce procurorii militari au decis clasarea dosarului.

"Timp de trei saptamani, marea majoritate din completele care au avut plangerile revolutionarilor, urmasilor, ranitilor, au cerut conexare sau reunire a dosarelor. Joia trecuta, instanta care era investita cu aceasta reunire, practic, a respins cererile si a retrimis toate cauzele la completele anterioare, investite in prima instanta.

Astazi, am aflat ca un for administrativ al ICCJ s-ar fi intrunit si ar fi cerut ca toate aceste dosare sa fie reunite din nou! Au invocat un ordin aprobat de CSM in 22 decembrie 2015 si publicat in Monitorul Oficial in 28 decembrie. Acel ordin exista, da dreptul administrativ ca sa fie reunite cauzele repetitive sau cu aceeasi speta, numai ca nu ne poate fi aplicat noua, pentru ca marea majoritate a acestor plangeri sunt anterioare acestei date. Noi am reactionat imediat si am depus plangerile la IICJ cam pana in 20 decembrie.

Sigur, administrativ, ei nu puteau sa treaca astazi peste ce s-a stabilit ieri, asa ca se asteapta ca sa fie data o solutie si ei sa o aplice. Numai ca termenul de 24 februarie mi se pare foarte lung! Domniile lor spuneau: 'Dam termen doua saptamani - 24 februarie'. Dar doua saptamani nu inseamna 24 februarie!", a declarat pentru Ziare.com Teodor Maries.

Intrebat ce se va intampla dupa aceea, presedintele Asociatiei 21 Decembrie a raspuns: "Vom afla daca dosarele se reunesc sau nu se reunesc. Sau cate se reunesc si cate nu se reunesc, pentru ca o parte se pot reuni si o parte nu".

Teodor Maries a mai sustinut ca, in opinia sa, ordinul respectiv al CSM nu se poate aplica retroactiv.

"Asta e clar. Mie mi se pare ca e o tragere de timp. Nu stiu daca completul isi doreste sau nu acest lucru, dar cineva din forurile superioare ale curtii isi doreste asta, pentru ca acest dosar 'frige', este un cartof fierbinte pe care l-au primit si acum trebuie sa il solutioneze. Acest dosar a fost oricum tergiversat 25 de ani, iar CEDO a sanctionat si va sanctiona in continuare Romania din cauza asta", a mai comentat presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

ICCJ a respins plangerea privind clasarea dosarului Revolutiei

Apel catre autoritatile statului: Transmiteti in direct la TV procesul victimelor Revolutiei!

Suspectand acest lucru inca de saptmana trecuta, Asociatia 21 Decembrie a cerut televizarea procesului, fara succes insa.

"In ziua in care noi am solicitat ca procesul sa fie transmis la televizor s-a dat o solutie prin care Asociatia 21 Decembrie nu are calitate in proces. Prezenta noastra in sala deranjeaza, pentru ca suntem mai vocali, si pe de alta parte, suntem singurii care au probe.

Unii dintre judecatori, in loc sa ceara probe Parchetului si sa vada ce au administrat si ce acte de urmarire au facut in perioada de 2 ani de zile cat a stat la ei dosarul dupa ce a revenit la sectia Parchetelor Militare pana in 2015 (cand l-au clasat) si in loc sa vada ca este o aberatie aceasta clasare, cer probe aparatorilor si partilor vatamate.

Noi nu avem nicio problema sa aducem probe, dar suntem singurii care avem dosarul, asa ca, desigur, Asociatia 21 Decembrie trebuie inlaturata din dosar, crezandu-se astfel ca noi nu vom mai avea disponibilitate sa dam probe.

Dar la noi nu e dupa dispobibilitate, e dupa suflet. Noi vom da probe si vom sprijini victimele indiferent daca ne dau sau nu afara din sala. Noi o facem din omenie, nu din alte ratiuni", a mai declarat Teodor Maries.

Ranitii si urmasii victimelor Revolutiei din 1989 au depus o serie de plangeri la Inalta Curte dupa ce, pe 14 octombrie, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 de persoane, ranirea a 1.855 persoane prin impuscare, ranirea a 343 persoane in alte imprejurari si retinerea a 924 de persoane.

Clasarea dosarului Revolutiei: Reactii de dezgust si revolta. "Un act de lasitate"

Clasarea dosarului Revolutiei, atacata la Inalta Curte

Clasarea dosarului Revolutiei, un "abuz cat roata carului". CSM, somata sa ia o decizie INTERVIU

Din cele 709 persoane decedate, 161 sunt ofiteri, subofiteri si militari in termen. Procurorii au stabilit ca, in unele situatii, decesul s-a datorat manevrarii imprudente a armamentului, victimele fiind din randul celor care s-au aflat in imediata apropiere a faptuitorilor.

Revolutionarii ii cer lui Iohannis sa medieze in dosarul Revolutiei: Ce raspuns au primit

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#planeri revolutionari Inalta Curte, #clasare dosar Revolutie , #Revolutie