Cum au fost falsificate certificatele de revolutionar

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 23:23
7718 citiri
Cum au fost falsificate certificatele de revolutionar
Foto: Arhiva Pixabay

Din rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata secretarul de stat Adrian Sanda alaturi de alte 10 persoane rezulta ca cei implicati in traficul cu certificate de revolutionar foloseau hartie ingalbenita pe care inscriptionau fapte nereale, astfel incat sa para a fi documente scrise in perioada Revolutiei din 1989.

"La inceputul lunii noiembrie 2015, George Avram, Ioan Blaga si un martor s-au deplasat in municipiul Bucuresti, unde s-au intalnit cu Ionel Iosef, care le-a explicat procedura prin care urmau sa modifice documentele aflate la dosarele de revolutionari, dosare care se aflau in acel moment in posesia lui Iosef, precizandu-le ca va pune la dispozitie si hartie ingalbenita, pentru a crea aparenta ca documentele ce urmau a fi falsificate sunt autentice si au fost scrise in perioada anilor urmatori dupa Revolutie", se arata in documentele de la dosar.

Cand au ajuns la locuinta martorului din dosar, Ionel Iosef le-a dat celor trei dosarele de revolutionar si "i-a determinat sa modifice memoriile aflate in dosare, in sensul atestarii, in mod nereal, a imprejurarii ca, la data de 21.12.1989, toti trei s-au aflat pe raza municipiului Bucuresti si ar fi participat la activitati revolutionare in zona Hotelului Intercontinental, desi in realitate, in perioada in cauza, toti s-au aflat pe raza judetului Bistrita", se mai arata in document.

Procurorii precizeaza in rechizitoriu ca, in 8 martie 2017, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a comunicat ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 14.047.085 de lei, reprezentand sumele aferente platii indemnizatiilor pentru beneficiarii Legii nr. 341/2004.

De asemenea, Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989, a precizat ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 14.047.085 lei, insa a precizat ca institutia nu a fost prejudiciata direct, prin actiunea inculpatilor.

Potrivit procurorilor, multe persoane interesate sa obtina calitatea de "Luptator cu rol determinant in Revolutie" au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) si din Comisia Parlamentara a Revolutionarilor (CPR) care aveau influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu.

Una din persoanele identificate de organele de urmarire penala, interesata sa faciliteze, contra unor sume de bani, obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de "Luptator cu rol determinant", este Gheorghe Neagu, despre care majoritatea revolutionarilor din judetul Brasov cunosteau faptul ca este consilier al unui fost deputat, spun anchetatorii.

Procurorii mai sustin ca Neagu chiar avea relatii in randul SSPR si ca a reusit sa treaca pe liste falsi revolutionari, numele acestora fiind publicate in Monitorul Oficial.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#dosar fals certificate revolutionar , #Revolutie
Comentarii