Dan Voinea: In dosarul Revolutiei trebuia inceputa urmarirea penala macar asupra faptei

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 08:09
6401 citiri
Dan Voinea: In dosarul Revolutiei trebuia inceputa urmarirea penala macar asupra faptei
Foto: Asociatia 21 Decembrie 1989

In 2011, Romania a fost condamnata de CEDO pentru ca nu a finalizat Dosarul Revolutiei. Au mai trecut trei ani si totusi dosarul inca nu e gata, iar cei responsabili de mortii si ranitii din Capitala nici macar nu au fost identificati, nici vorba sa fie trimisi in judecata.

"In dosarele astea, ca si in dosarele privind victimele comunismului, in general, s-a lucrat numai daca au existat presiuni din partea victimelor - au aparut decizii CEDO, s-a intrat in greva foamei, cum au facut Teodor Maries (de trei ori) sau Andrei Ursu - in conditiile in care astfel de fapte de omor intra in competenta procurorului. Nu trebuie sa faca cineva greva foamei ca sa se faca cercetari. Din oficiu trebuie facute, nu trebuie sa ceara presa sau altcineva", a declarat pentru Ziare.com generalul Dan Voinea, fost procuror militar, cel care s-a ocupat ani de zile de dosarul Revolutiei, inainte ca el sa fie trimis spre rezolvare procurorilor civili, iar ulterior din nou celor militari.

Institutul Revolutiei Romane: 1.166 de persoane au murit in Decembrie 1989

Generalul Voinea afirma ca procurorii care tergiverseaza un dosar de asemenea importanta pot fi la randul lor acuzati.

"Daca procurorul nu vrea sa faca cercetari, asta e infractiune, pe de o parte de abuz in serviciu, pentru ca ei nelucrand in dosare creeaza prejudicii victimelor, iar pe de alta parte exista si infractiunea de favorizare a infractorului. Tergiversand, infractorii scapa de pedeapsa. S-ar putea sa fie vorba si despre tainuire, pentru ca procurorul afla ca un anumit general a comis o infractiune grava de omor sau a dirijat infractiuni grave care au avut ca urmare moartea unor persoane sau ranirea altor persoane si nu vrea sa faca cercetari", ne-a mai declarat Dan Voinea.

Intr-un raspuns primit din partea Parchetului de pe langa ICCJ la solicitarea Ziare.com se arata ca in ultimul an, procurorii militari au solicitat mai multe informatii referitoare la stadiul achetelor, printre care si numarul celor condamnati pentru infractiuni comise in decembrie 1989, au studiat cele 1.570 de volume ale dosarului Revolutiei si au intocmit un material in care este prezentata situatia fiecarei victime.

25 de ani de la Revolutie: Dosarul se plimba intre sectii, procurorii il studiaza...

Intrebat cum comenteaza raspunsul primit de la Parchetul de pe langa ICCJ cu privire la situatia actuala a dosarului Revolutiei, generalul Voinea a afirmat ca trebuia deja inceputa urmarirea penala, macar "in rem", cu privire la fapta.

"La infractiunile de omor ei trebuie sa inceapa urmarirea penala, nu sa ceara informatii. Astea sunt adiacente. Ei trebuie sa faca urmarire penala si sa spuna daca au inceput-o sau nu.

Daca nu, inseamna ca e o asteptare. O asteptare care nu se justifica la astfel de fapte. Nu incepi urmarirea penala impotriva unei persoane, dar macar incepi 'in rem'. Daca noi reclamam ca s-a murit atunci, ca au fost infractiuni de omor, de tentativa de omor cu miile, nu poti sa spui ca nu incepi urmarirea penala pentru astfel de fapte. Eu, ca procuror, dovedesc ca fac ancheta daca incep urmarirea penala. Daca nu incep inseamna ca tratez aceste lucruri ca pe o sesizare obisnuita, nimic deosebit", a mai declarat acesta.

Basescu: I-am cerut procurorului general sa clarifice cine a decis scoaterea armatei la Revolutie

Tiberiu Nitu despre dosarul Revolutiei: Nu exista o aplecare speciala

Dan Voinea crede ca pentru tergiversarea dosarului are relevanta atat faptul ca actualul procuror general, Tiberiu Nitu, a fost direct implicat in evenimentele din 1989, cat si faptul ca fostul presedinte Ion Iliescu este inca activ pe scena politica.

Dan Voinea: Tiberiu Nitu a tras la Revolutie, Laura Kovesi i-a "albit" pe criminali Interviu

"Eu cred ca are relevanta, sigur ca da. Tot timpul a existat o presiune politica pe aceste dosare. Presiunea politica, coruptia care se manifesta la nivelul asta, astea sunt cauze care au dus la tergiversarea acestor dosare", ne-a declarat generalul Voinea.

Dan Voinea: Documentele declasificate vor lamuri implicarea domnului Iliescu la Revolutie

Intrebat daca CSM, Consiliul Superior al Magistraturii, ar trebui sa ceara Inspectiei Judiciare sa verifice daca nu cumva acest dosar, la fel ca si cel al Mineriadei, este tergiversat, Dan Voinea a raspuns: "Ar trebui!".

"Ei au fost atenti numai cu mine si foarte agresivi. M-au bagat in ancheta, m-au sanctionat, m-au trimis acasa. Dar vad ca in cazul celor care nu fac nimic CSM e pasiv, intr-o cauza de importanta nationala", a completat acesta.

Dan Voinea nu va fi reprimit in magistratura

In 24 mai 2011, statul roman a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, intr-un proces intentat de Asociatia "21 Decembrie" si alte persoane cu privire la Revolutia din 1989, pentru "incalcarea dreptului la viata si la respectarea vietii private".

Dupa publicarea deciziei, Romania a intrat in supravegherea Biroului de Executari a deciziilor CEDO de pe langa Consiliul Europei. Ca urmare, institutiile din Romania au primit un calendar pana in 2013 privind anchetarea dosarelor Revolutiei, dar termenele nu au fost respectate.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dan Voinea dosar Revolutie, #dosar Revolutie parchetul Militar , #Revolutie