Dosarul Revolutiei. Ion Iliescu, martor la propria iesire din istorie

Sambata, 27 Februarie 2016, ora 15:50
6231 citiri
Dosarul Revolutiei. Ion Iliescu, martor la propria iesire din istorie

Ce mai inseamna astazi drama celor care au murit in decembrie 1989? Fostul presedinte spune ca nu mai inseamna nimic, din punct de vedere al responsabilitatii juridice, ci doar din punct de vedere "politic si istoric".

E una dintre diversiunile preferate ale celui care l-a inlaturat de la putere pe Nicolae Ceausescu cu ajutorul lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice.

Au trecut 26 de ani de atunci si inca mai exista supravietuitori, parinti care si-au pierdut copiii, femei care si-au pierdut sotii sau copii care si-au pierdut parintii, oameni care nu stiu adevarul, care nu au un raport oficial, o decizie legala care sa-i condamne pe cei care au tras, pe cei care au ucis.

Ion Iliescu, prin declaratiile facute despre redeschiderea Dosarului Revolutiei, vrea sa mai ingroape acele evenimente inca o data. Numai ca e prea tarziu.

Cu toate obstacolele, dosarul va fi dus pana la capat, daca nu de generatia celor care au acum peste 40 de ani, de generatia celor nascuti dupa acele evenimente. Societatea romaneasca nu se va face bine pana cand criminalii de atunci nu vor raspunde in fata legii. De ce? Pentru ca in acele zile Ion Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan, Nicolae Militaru si altii au deturnat protestele anticomuniste si au tinut tara captiva inca un deceniu. Si, in opinia mea, au facut asta in mod cinic, instigand romani impotriva altor romani, provocand haos si moarte.

In toti acesti ani, urmasii Partidului Comunist si ai Securitatii si-au conservat puterea, au prosperat si au profitat de saracia si ignoranta propriilor cetateni. Totul a fost de vanzare, iar aflarea adevarului niciodata nu a devenit o prioritate.

Cred ca Ion Iliescu va ramane in istorie ca personaj negativ. Nu are nici macar norocul lui Ceausescu sa fie plans de o mana de nostalgici, convinsi ca in comunism au dus-o mai bine. El a avut sansa sa traiasca si sa vada viitorul, unul in care nu se regaseste, unul pe care nu si l-a dorit si pentru care a facut tot posibilul sa-l deturneze.

Viziunea sa politica despre Romania, o tara tacuta si linistita, una a consensului in care o mica parte fura protejata de legi, iar cealalta e furata si mintita, a fost facuta tandari de noile generatii pentru care comunismul nu e decat un accident al istoriei, un alt blestem al secolului XX.

Iar astazi fostul presedinte se confrunta cu o realitate in care are din ce in ce mai putine ancore. Chiar si in partidul sau, urmasul PCR, sunt voci care cer detasarea de trecutul glorios. E adevarat, sunt soptite, dar sunt acolo, iar, din ce in ce mai mult, o astfel de detasare pare a fi singura cale de a scapa de presiunea prezentului.

Ion Iliescu, 86 de ani, nu cred ca mai este un personaj prea popular in aceste zile. Toata acea sustinere a "taranilor si muncitorilor" din anii '90 s-a risipit ca un fum. Propriul sau partid e in cautare de adepti, fiind astazi in imposibilitatea de a castiga alegerile de unul singur.

La orice scrutin are nevoie de o alianta si de un mare tun media. De aici si compromisurile facute in fata lui Dan Voiculescu, omul care mie imi pare ca devenise mai puternic si mai influent ca o intreaga clasa politica.

Decizia CEDO obliga statul roman sa plateasca 15.000 de euro rudelor celor ucisi in Revolutie. Aceasta este si o palma data celor care au ingropat mai bine de un sfert de secol adevarul despre ce s-a intamplat in acele zile tulburi, celor ce au contribuit la scaparea vinovatilor.

Ion Iliescu mai are sanse sa se intalneaca cu adevarul celor plecati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iliescu Dosarul Revolutiei, #CEDO condamna Romania Revolutie , #Revolutie