Ion Caramitru, dupa 29 de ani, despre ce s-a intamplat de fapt la Revolutie: Am fost pacaliti cu totii!

Sambata, 22 Decembrie 2018, ora 20:48
19685 citiri
Ion Caramitru, dupa 29 de ani, despre ce s-a intamplat de fapt la Revolutie: Am fost pacaliti cu totii!
Foto: Youtube/TVR (Captura)

"Eu am participat la o revolutie anticomunista 100%, iar ei au participat la o schimbare de lider comunist cu alti lideri comunisti. Am fost pacaliti cu totii," crede, la 29 de ani de la Revolutie, actorul Ion Caramitru.

"Fratilor, am invins", strigau, pe 22 decembrie 1989, revolutionari aflati in Studioul 4 al Televiziunii Romane Libere, in frunte cu Ion Caramitru si Mircea Dinescu.

La 29 de ani de la acele momente, Ion Caramitru explica ce crede acum despre acele momente. Intr-un interviu pentru revista Newsweek, Caramitru a rememorat cum s-au derulat eveimentele in curtea si studioul televiziunii.

"A aparut si Sergiu Nicolaescu, un personaj de trista amintire. Stiam exact ce-i poate pielea, ce servicii a facut partidului in calitate de secretar al organizatiei de baza a Studioului Bucuresti. Era un tovaras cu foarte bune prestante comuniste si cu foarte multe servicii aduse PCR.

Ulterior, cand am spus ca revolutia la care am participat eu n-a reusit, ci aia la care a participat Sergiu Nicolaescu, aveam in spate o explicatie. Eu am participat la o revolutie anticomunista 100%, iar ei au participat la o schimbare de lider comunist cu alti lideri comunisti. Am fost pacaliti cu totii", rememoreaza Caramitru.

"Trebuia sa-si capete legitimitatea"

Prezenta in studioul de televiziune era mai degraba pentru ca grupul din jurul lui Ion Iliescu sa fie legitimat pentru a veni la putere. In plus, circulau diverse zvonuri privind succesiunea in fruntea statului.

"Cei care voiau sa vina la putere trebuiau sa-si capete o legitimitate pe care nu o aveau. Iesise Iliescu pe strada contra lui Ceausescu? Iesisera Verdet si cei care au incercat sa faca guverne? Nu. Din contra, ei erau in birouri. Au vrut sa vina la putere, dar era nevoie sa fie gasite modalitati de a-si castiga legitimitatea. Iliescu reprezenta aripa anticeausista din PCR. Pornind de la faptul ca se stia ca Ceausescu e bolnav, vorbindu-se despre succesiune, existau doua zvonuri.

Primul: Nicu Ceausescu, baiat bun, betivan, curvar. Se zicea ca, daca vine asta, o sa putem si noi sa bem mai mult, sa avem gagici mai multe.

Al doilea zvon: Iliescu, comunistul cu fata umana, vorbitor bun, mai libertin, sa zicem, dar care era viitorul in cadrul puterii comuniste, nu a alteia. Ori, odata schimbat violent regimul, toate institutiile - Securitatea, Armata, nomenclatura de partid de grad doi sau trei - s-au temut de moarte. Cine putea sa le garanteze si viata, si viitorul? Unul de-al lor, cu care sa poata face jonctiunea, ceea ce au si facut.

Ma uitam cu stupoare cum in biroul lui Iliescu de la CFSN erau cozi de militari care intrau maiori si ieseau colonei, intrau colonei si ieseau generali. Iar Securitatea a fost salvata complet, oamenii ei transferati in Armata. Cine a fost in Piata Universitatii si a organizat Mineriada? Nu ei?", isi aminteste Caramitru.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#ion caramitru revolutie, #Ion Caramitru Ion Iliescu, #Ion Caramitru pacaliti, #Ion Caramitru Sergiu Nicolaescu , #Revolutie