Momentul adevarului, dupa 28 de ani

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 23 Decembrie 2017, ora 20:54
9832 citiri
Momentul adevarului, dupa 28 de ani

Unde am ajuns dupa aproape 30 de ani de la Revolutia din decembrie 1989?

Visurile celor care au trait acele momente s-au scurs picatura cu picatura, in timp, desi in ultimii ani intr-un ritm tot mai accelerat.

Astazi nu lipsa unui vis mitic fondator e insa principala noastra problema, ci pierderea sperantei ca mai putem in curand sa ne ridicam din coada plutonului european in care am ramas la toti indicatorii care masoara calitatea vietii si nivelul de trai.

Pe langa libertatea care a umplut sufletele celor care in urma cu 28 de ani traiau ultimele clipe ale regimului comunist Ceausescu, urmatoarea mare speranta era ca, in sfarsit, vom trai si noi cat de cat decent.

In functie de varsta si pregatire, toti eram atunci convinsi ca ne va fi mai bine in libertate si democratie.

Si ne-a fost mai bine. Pentru unii mult mai bine, pentru altii doar putin mai bine, dar in general pana si pentru nostalgicii vremurilor dinainte de '89 viata a devenit ceva mai buna de trait decat in temnita ceausista.

Si, totusi, in ciuda tuturor indicatorilor si parametrilor, de exemplu, care arata cat de mult s-a dezvoltat si a crescut economia Romaniei in ultimii 28 de ani, in comparatie cu cea din perioada comunista, cu accent pe cresterile spectaculoase de dupa anii 2000, traim astazi un paradox evidentiat de toata lumea, dar mai greu explicat si descifrat altfel decat in date statistice.

Suntem intr-o perioada de crestere economica sustinuta in ultimii cinci ani, cu o cifra record asteptata pentru acest an, cu o coalitie de guvernare stabila care a inceput sa redistribuie o parte din aceasta crestere inspre domeniile putin mai vaduvite, ca Educatia si Sanatatea, dar in ciuda acestor adevaruri greu de negat cu argumente exista si o realitate care face sa paleasca toate semnele de bunastare si dezvoltare aparute in ultimii 17 ani.

De departe cel mai mare esec al tuturor guvernarilor de pana acum e poate tocmai aceasta nedreptate de fond uriasa.

Si anume ca, din toata cresterea si dezvoltarea de dupa 90, cea mai mare parte a acesteia a mers catre o minoritate tot mai exclusivista si mai ingusta.

Reparatia sociala pe care coalitia PSD-ALDE a promis-o in campania de anul trecut s-a dovedit a fi de fapt o recompensa mai degraba pentru categoriile de alesi si functionari care lucreaza pentru acestia.

In timp ce majorarile promise restului aparatului bugetar raman desenate doar pe hartie, fara a fi resimtite si in nivelul de trai, in mediul privat cresterea din ultimii ani s-a tradus prin precarizarea si mai grava a statutului de angajat.

Iar dupa bulversarea fiscala din acest an facuta in numele majorarilor bugetare, e de asteptat ca anul viitor sa se traduca pentru o foarte mare parte din angajatii mediului privat in diminuari ale veniturilor si fragilizarea si mai grava a statutului de angajat.

O contraperformanta care in mod normal ar trebui sa se traduca pentru PSD si ALDE intr-un dezastru electoral.

Nici macar "privilegiul" asta nu-l mai avem, pentru ca partidele care reprezinta Opozitia au ajuns intr-un asemenea grad de descompunere si pierdere a identitatii incat nu stii daca mai sunt partide politice sau pur si simplu niste grupuri de interese private care raspund la diverse comenzi obscure.

Si, totusi, o anumita gasca din coalitia PSD-ALDE a considerat ca nu e suficient esecul social pe care l-a produs doar intr-un an de zile, a insistat sa puna bazele unui cutremur si in Justitie, cu posibile consecinte si mai nefaste decat cele din economia sociala.

In mod normal, elita politica si administrativa ar trebui sa stie sa raspunda la aceasta intrebare, asa cum ar trebui sa aiba decenta sa-si raspunda singura pentru toata injustitia si nedreptatile comise de statul roman pana la acest moment.

Si pentru lasitatea de a nu raspunde macar pentru mortii din decembrie 1989. In rest, numai de bine, cum se spune.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#PSD Revolutie dreptate , #Revolutie