Tismaneanu despre Gorbaciov: "Oare intelege in ce joc a fost atras?"

Sambata, 17 Aprilie 2010, ora 21:34
5924 citiri

Istoricul Vladimir Tismaneanu il critica pe fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov pentru faptul ca s-a lasat atras, "pentru bani", intr-un joc politic, prin participarea sa la Bucuresti la "un eveniment mediatic cu nebuloase implicatii".

"Nimeni nu va putea contesta vreodata rolul crucial jucat de Mihail Gorbaciov in grabirea colapsului comunismului. Nu a fost, cum se spune, conditia suficienta, insa, in chip cert, a fost cea necesara. Ori, mai exact spus, una dintre acestea", apreciaza Vladimir Tismaneanu pe blog.

Dupa ce face ample referiri la incontestabilului rol istoric jucat de Gorbaciov, "arhitectul politicii de glasnost" si al "naruirii URSS", Tismaneanu isi exprima nedumerirea si dezamagirea fata de decizia acestuia de a da curs invitatiei de a participa la Bucuresti la lansarea unei publicatii al carei actionariat este ascuns opiniei publice.

Din "groparul unui sistem criminal" a ajuns "o vedeta ahtiata de lumina reflectoarelor"

"Iata-l acum pe ultimul presedinte al URSS, la doua decenii dupa tumultuosul an 1990, venind la Bucuresti pentru a participa la un eveniment mediatic cu nebuloase implicatii. Sigur, a castigat ceva bani pentru fundatia sa. Intelege el oare in ce joc a fost atras? Cum incearca diversi fosti si actuali magnati sa castige capital simbolic de pe urma sa? Cum il foloseste de fapt Ion Iliescu, perestroikistul intepenit in vechile metehne manicheist-dogmatice, pentru a-si repara cumva imaginea atat de compromisa?", se intreaba retoric Tismaneanu.

Iliescu, Constantinescu si Tender au luat pranzul cu Gorbaciov

In opinia istoricului, ar fi fost mai normal ca fostul presedinte rus sa vorbeasca public, in fata tuturor romanilor, "despre semnificatia evenimentelor de acum douazeci de ani, despre cauzele prabusirii regimurilor comuniste, despre rolul ideologiei pe care a venerat-o candva in experimentele genocidare soldate cu moartea a peste o suta de milioane de oameni".

Gorbaciov: Sotii Ceausescu nu trebuiau impuscati "ca niste animale"

Iliescu: I-am sugerat lui Gorbaciov sa mai sparga prejudecatile despre Revolutie

Cum trage Hrebenciuc sforile prin presa romana

"S-au servit in schimb fraze gaunoase, clisee stanjenitoare. Din Mihail Gorbaciov, omul politic de anvergura internationala, groparul unui sistem criminal, pare sa nu fi ramas decat numele si o palida copie fotografica. Vorbeste ca un automat, a devenit brand, produs de consum, se lasa utilizat ca o fosta vedeta ahtiata de lumina reflectoarelor. Un intristator 'bulevard al amurgului'", isi incheie Vladimir Tismaneanu postarea pe blog.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Tismaneanu Gorbaciov, #Gorbaciov vizita Romania, #Gorbaciov Iliescu Bucuresti , #Revolutie