Urmarirea penala a lui Ion Iliescu - tarzie, dar vitala pentru Romania

Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 09:15
11954 citiri
Urmarirea penala a lui Ion Iliescu - tarzie, dar vitala pentru Romania

Care ar fi fost pretul prabusirii regimului Nicolae Ceusescu daca nu era Ion Iliescu? Intrebarile simple au raspunsuri complicate, iar elevii de azi invata prea putin despre istoria care le afecteaza inca viata.

Evenimentele din 1989, dezintegrarea dictaturii Ceausescu, daramarea zidului Berlinului ce impartea Europa in doua si colapsul ideologiei comuniste care a ucis milioane de oameni cu o cruzime si lipsa de logica la fel de mare ca fascismul, au fost intamplari care au marcat destinele a peste 500 de milioane de oameni.

Procurorul general Augustin Lazar a trimis o solicitare presedintelui Romaniei Klaus Iohannis pentru a aproba, in conformitate cu legislatia raspunderii executive, inceperea urmaririi penale asupra lui Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu in Dosarul Revolutiei.

Un "emanat" ajuns la putere in mod misterios

Dupa 29 de ani, fostul sef al FSN, presedinte al Romaniei, mai apoi, este chemat sa raspunda pentru modalitatile prin care a preluat puterea si pentru cei o mie de oameni ucisi dupa fuga lui Ceausescu.

Ion Iliescu s-a considerat intotdeauna un "emanat al Revolutiei", expresie adusa chiar de el in spatiul public. A cultivat intotdeauna neclaritatea in ce priveste modul in care a ajuns in fruntea sistemului politic dupa pierderea puterii de catre Nicolae Ceausescu si a camarilei sale.

Legatura lui Ion Iliescu cu puterea sovietica a fost una de lunga durata. A studiat la Moscova, s-a casatorit cu o rusoaica. Sovieticii au folosit casatoria dintre liderii comunisti din blocul estic si persoane cu cetatenie rusa ca un fel de validare a legaturii privilegiate cu URSS, aceasta fiind si o cale de acces pentru acestia la pozitii de putere.

Ion Iliescu nu a fost un contestatar direct al lui Nicolae Ceausescu, dar a fost scos din cercul de putere al dictatorului tocmai pentru ca era vazut de acesta ca o amenintare. Probabil, Ceausescu stia de conexiunile lui Iliescu cu sovieticii.

Misiunea lui Ion Iliescu a fost simpla si clara

Ca sa raspundem la intrebarea de la inceputul textului trebuie sa spunem ca Ion Iliescu nu a avut niciun rol in prabusirea regimului Ceausescu. A stat frumos la cutie si a asteptat ca operatiunea planificata la Moscova de inlaturare a cuplului Ceausescu sa se incheie. Odata pornit tavalugul impotriva regimului de catre turistii sovietici, "misiunea" lui Ion Iliescu a fost "simpla si clara": sa pastreze Romania in sfera de influenta a Moscovei. S-a achitat pana la capat de ea. Norocul Romaniei a fost "colapsul Uniunii Sovietice" petrecut in luna august 1991. Din acel moment, cu o imagine teribila in Occident realizata de atacurile minerilor impotriva populatiei civile si de orfelinatele groazei, Romania a ramas singura, iar Iliescu a fost obligat sa-si intoarca fata catre Vest.

Prabusirea regimului Ceausescu fara preluarea fortata a puterii de catre Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu, Silviu Brucan si Petre Roman ar fi reprezentat, cel mai probail, disparitia sistemului comunist exact asa cum s-a desfasurat acesta in Germania de Est si in Cehoslovacia la sfarsitul anului 1989. Acolo, regimurile impuse de Moscova nu au rezistat mai mult de cateva saptamani.

Mihail Gorbaciov, liderul URSS de la acea vreme, a luat masuri suplimentare in ce priveste Romania, iar acesta e contextul in care apare Ion Iliescu, el reprezentand o garantie pentru Gorbaciov ca nu va trada Moscova.

De la comunism la fesenism si pana la pesedismul de azi

Perioada sangeroasa de dupa venirea lui Iliescu la putere are legatura cu incercarea disperata a acestuia de a o pastra.

De ce e important acest episod? Pentru ca in acele zile de sfarsit de decembrie e ascuns raspunsul intregului esec al Romaniei din perspectiva sociala si economica. Acea "lovitura de stat" venita pe un fond de revolta generalizata impotriva totalitarismului a dus la preluarea PCR de catre FSN si, de acolo, supravietuirea acestei structuri politice pana astazi.

Tot haosul social, coruptia generalizata, prostia, parvenitismul din politica romaneasca au legatura cu minciuna primordiala din 1989.

Sistemul democratic din Romania e fragil pentru ca a fost construit pe ascunderea adevarului.

Augustin Lazar, procurorul general, a facut primul pas pentru a-l aduce pe Ion Iliescu in fata judecatorilor.

In opinia mea e tarziu, mult prea tarziu din perspectiva celor care au trait pe viu, au suferit si au fost martorii acelor evenimente, dar din perspectiva insanatosirii societatii niciodata nu e prea tarziu.

Procesul va dura mult, va fi complicat, iar pentru Ion Iliescu, la cei 88 de ani ai sai, sentinta s-ar putea sa nu mai aiba niciun efect, dar ea trebuie sa vina din respect pentru generatiile viitoare care merita sa se desprinda de viata traita in minciuna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Iliescu Ceausescu lovitura de stat, #Iliescu FSN comunism, #Iliescu Revolutie URSS , #Revolutie
Comentarii