Alergia la adevar a lui Ion Iliescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 19 Octombrie 2008, ora 13:52
10157 citiri
Alergia la adevar a lui Ion Iliescu

Ion Iliescu este un personaj extrem de previzibil. Orice ziarist cu privire cat de cat agera sau cu ceva experienta trebuie sa-i fi depistat deja cele cateva butonase la a caror atingere reactioneaza violent.

In primul rand, Ion Iliescu nu suporta proprietatea privata, chiar daca de ceva vreme face eforturi sa ascunda acest lucru. In mentalitatea lui de batran bolsevic, proprietatea pur si simplu nu incape, este semnul imbuibarii capitaliste.

La fel ca averea, chiar daca e facuta cinstit. Singura virtute e saracia, pe care a incercat s-o impuna si poporului, asa ca a luptat impotriva proprietatii cat a putut.

A reusit sa intoarca hotarari de retrocedare defintitive si irevocabile, a trait sa vada si o noua nationalizare, s-a straduit cat a putut sa "nu ne vindem tara" si sa ramanem cat mai neocomunisti.

Marea lui frustrare este ca in propriul partid, creat cu mana lui saraca si cinstita, este inconjurat de bogati urmariti de DNA. L-a invins proprietatea, fie ea licita sau ilicita.

Al doilea buton este Traian Basescu. La simpla pronuntare a numelui actualului presedinte, Ion Iliescu explodeaza. Este adevarat ca nici Traian Basescu a tras cu toata artileria. "Batranul edec", "artizan de revolutii de stat" si multe alte sintagme deloc magulitoare au pornit dinspre Cotroceni catre Ion Iliescu.

Resortul este insa, probabil, mai profund. Ion Iliescu vede pentru prima data un om politic de aceeasi statura cu el, cu aceeasi priza la popor ca el, vede un om care n-a pierdut nicio infruntare electorala.

Dupa ani de zile, Ion iliescu si-a gasit un adversar pe masura, care i-ar putea depasi performantele electorale si care stie sa joace politica cel putin la fel de dur, abil si pervers ca el.

Urandu-l pe Traian Basescu, Ion Iliescu isi apara, intr-un fel, o pozitie pe podiumul istoric al acestor ani. Iar Iliescu stie ca biologic, cel putin, el este spre sfarsitul carierei, in vreme ce Traian Basescu poate nici macar nu a atins apogeul.

Al treilea mod de a-l enerva instantaneu este sa-i amintesti lui Ion Iliescu de mineriada 13-15 iunie sau de revolutie. Daca il intrebi ceva de teroristi, de procesul lui Ceausescu, despre chemarea minerilor in Bucuresti, mai ca te temi sa nu faca apoplexie. Toti cei care au comis gresala si-au primit rand pe rand etichetele de "retradat", "puslama", "dobitoc".

Si, cum multi dintre cei care i-au trezit astfel de intrebari neplacute sunt (sau au fost in momentul respectiv) ziaristi, ajungem la a patra alergie a lui Ion Iliescu: ziaristii.

Corina Dragotescu este ultima pe lista celor care au experimentat manifestarile bolii. Furibund dupa un articol scris de ziarista in Cotidianul, Ion Iliescu i-a dat telefon pentru a-i arunca in fata intreg dispretul sau.

A facut-o vipera plina de venin si ticaloasa. Corina Dragotescu atinsese butonul revolutiei si afirmase, intr-un anume context, ca Ion Iliescu l-a omorat pe Ceausescu, sigur, nu punand degetul pe tragaci, ci prin felul in care a gestionat soarta fostului dictator.

Una peste alta, Ion Iliescu a dezvoltat o alergie la toate acele adevaruri care lezeaza in masura mai mica sau mai mare mentalitatea sa inflexibila, ancorata in comunism.

Are o singura circumstanta atenuanta. Se pare ca forma care vizeaza presa a acestei alergii se afla intr-un virus ce bantuie prin Palatul Cotroceni. S-au contaminat si Emil Constantinescu, la vremea lui, si Traian Basescu, acum, nu atat prin referirea la tonomate si moguli, care are doza ei de adevar, cat prin atacul impardonabil si total nejustificat impotriva Mihaelei Gherghisan de la RFI.

Atat doar ca Traian Basescu mai are sanse de vindecare, eventual printr-un tratament electoral potrivit. Pentru Ion Iliescu nu mai exista speranta. Alergia lui la adevar nu se mai poate vindeca.

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, fostul director SRI, au fost citaţi, joi dimineaţa, 25 aprilie, la sediul Parchetului General, unde li se va aduce la...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ion Iliescu, #jurnalisti, #injurii, #vipera, #proprietate, #comunism , #stiri Ion Iliescu