Iliescu: Privatizarea a dus la jefuirea resurselor

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 15:58
3365 citiri
Iliescu: Privatizarea a dus la jefuirea resurselor
Foto: Adevarul

Fostul presedinte Ion Iliescu a participat la o masa rotunda consacrata destramarii URSS, unde a declarat ca in Rusia privatizarea a avut efecte mai grave decat in Romania.

Modul in care s-a produs privatizarea in Romania a fost un esec, avand in vedere ca, in tara noastra au fost vandute activele fara privatizarea managementului, a completat Iliescu, citat de Gandul.

"A incurajat (Eltin - n.red.) cativa tineri lupi, Gaidar fostul premier intr-o vreme si, prin acesta, a incercat sa promoveze o terapie soc, dupa modelul polonez. Acest lucru a insemnat un esec fundamental care a dus, practic, la pauperizarea tarii, la jefuirea resurselor. Privatizarea la ei a avut efecte chiar mai grave decat la noi. Si pentru noi privatizarea a fost un esec prin felul in care s-a produs", a spus presedintele onorific al PSD.

"Noi credem acum, spre exemplu, ca am gresit. Am vandut activele si nu am privatizat managementul. Ceva trebuia facut si, pe vremea lui Nicolae Vacaroiu, noi discutasem ca procesul de privatizare sa inceapa cu privatizarea managementului intreprinderilor. Nu sa vindem activele. Ori s-a trecut dupa aceea ca in branza prin aceasta privatizare. In Rusia a fost chiar mai grav, se pare, acest proces decat la noi", a continuat fostul sef de stat.

Iliescu este de parere ca, la Bucuresti, seful statului isi permite anumite aprecieri la adresa Rusiei, la adresa Chinei, in timp ce marii politicieni ai lumii privesc spre aceste tari prin ceea ce reprezinta ele, ce au reprezentat in istorie, prin prisma evolutiei internationale. Asta e diferenta de calitate a intelegerii si analizarii conceptelor", a mai spus Iliescu.

Fostul presedinte a adaugat ca el nu mai crede in refacerea unei politici bipolare Rusia-SUA, intrucat lucrurile se afla intr-o perioada de schimbare permanenta la scara globala. El a explicat ca, acum, lumea se afla in perioada multipolarismului.

Dezbaterea a fost moderata de fostul ambasador George Potra, printre participanti numarandu-se fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu, fosti ambasadori, istorici si analisti externi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#iliescu destramare urss, #iliescu privatizare romania , #stiri Ion Iliescu