Iliescu si-a adus aminte in Parcul Moghioros de regimul Ceausescu

Joi, 04 Iunie 2009, ora 21:58
2305 citiri
Iliescu si-a adus aminte in Parcul Moghioros de regimul Ceausescu

Ion Iliescu a mers joi in Parcul Moghioros pentru a o sustine pe Corina Cretu, candidat la PE, prilej pentru a le spune oamenilor ca spera ca secolul XXI sa corecteze "aceasta lume a nedreptatii si inechitatii", in care capitalismul a avut un rol negativ din punct de vedere social.

Insotit de echipa de campanie a sectorului sase, Iliescu a mers in parc, unde a stat de vorba indelung cu oamenii, a dat autografe celor varstnici si a facut fotografii cu cei tineri. De departe cea mai interesanta discutie pe care fostul presedinte a avut-o a fost cu niste cetateni care jucau table si sah la una din mesele special amenajate.

Oamenii l-au intampinat entuziasti pe Iliescu, amintindu-i ca si anul trecut s-au intalnit tot in acest parc, tot in campanie. Pensionarii i s-au plans de viata grea, de faptul ca tinerii nu au case sau locuri de munca, laudand in schimb viata traita in comunism. Impaciuitor, Iliescu le-a spus ca pe vremea lui Nicolae Ceausescu au existat si lucruri bune - o viata mai sigura-, si lucruri rele - lipsa libertatii si saracia.

Plata datoriei externe, o prostie

Fostul presedinte l-a criticat pe Nicolae Ceausescu pentru ca a avut ambitia sa plateasca toata datoria externa, ducandu-i pe oameni in saracie. "O prostie!", a caracterizat Iliescu actiunea predecesorului sau. Fostul presedinte a avut cateva cuvinte intepatoare si la adresa americanilor. "Cea mai indatorata tara a lumii, America, este si cea mai bogata. De ce? Pentru ca traieste pe spinarea altora", a opinat el.

Ion Iliescu le-a povestit apoi oamenilor despre tranzitie si a recunoscut ca imbogatirea peste noapte e unul din lucrurile cele mai rele de dupa 1989. "Imbogatirea oamenilor in mod nerusinat e o realitate noua", a spus Iliescu, profetind apoi ca "piata o sa ramana, dar capitalismul o sa treaca". "Secolul XXI va aduce probabil marea schimbare care sa corecteze aceasta lume a nedreptatii si inechitatilor", a mai spus fostul sef de stat.

Oamenii i s-au plans apoi lui Iliescu ca demnitarii isi ascund averile, insa acesta le-a spus ca exista o lege care ii obliga sa-si declare veniturile inainte si dupa ce parasesc postul si ca exista si un "Consiliu de Integritate" care verifica neregulile. "Dvs. sunteti singurul om care era curat!", l-au complimentat pensionarii. "Eu cred ca predominanti sunt oamenii cinstiti. Dar sunt foarte multi care intra in administratie si prima lor preocupare e sa puna mana pe ceva", a spus Iliescu.

"Vreau sa-mi cantaresc bine timpul"

Fostul presedinte si-a continuat apoi plimbarea prin parc, fiind abordat de persoane de toate varstele. Un varstnic l-a intrebat daca mai candideaza, iar un tanar din PSD a vrut sa stie de ce nu se implica in viata guvernamentala, avand atata experienta. "M-am retras. Fac 80 de ani in curand si vreau sa-mi cantaresc bine timpul", a marturisit el.

Unei tinere imbracate saracacios, care ii spusese fostului presedinte ca va vota pentru prima data, Iliescu i-a povestit ca in PE se adopta 60% din legile care ajung in Parlamentul Romaniei, despre socialistii europeni, singurii sustinatori ai tarii noastre si despre fondurile UE.

Cu un alt cetatean, care lucrase la aeroportul Baneasa, Iliescu a depanat amintiri de la Revolutie, iar altul i s-a plans ca "PSD ne-a dat case, iar acum suntem evacuati, ca vin proprietarii". "Sa ne traiti 100 de ani, ca dvs. ati dus greul!", a strigat alta femeie, care i-a spus lui Iliescu ca au fost "colegi" la Revolutie si are si carnet de revolutionar.

Plimbarea lui Iliescu a fost atent supravegheata de oamenii de la PSD sector sase. "Nu vorbiti asa mult cu domnul presedinte! Sa mai vorbeasca si altii!", spunea, vigilent, o doamna de la organizatie.

Desi Iliescu a venit in Parcul Moghioros insotit de Corina Cretu, pentru a o sustine in campania pentru Parlamentul European, candidatul PSD s-a scuzat dupa o jumatate de ora si a plecat la o emisiune televizata. Ion Iliescu a strabatut apoi parcul singur si, din cand in cand, arata fotografia Corinei Cretu celor cu care statea de vorba.

Consiliul Politic Naţional al PNL a aprobat fuziunea cu ALDE și alianţa electorală cu PSD pentru europarlamentare. Nicolae Ciucă: ”Există entuziasm”
Consiliul Politic Naţional al PNL a aprobat fuziunea cu ALDE și alianţa electorală cu PSD pentru europarlamentare. Nicolae Ciucă: ”Există entuziasm”
PNL a anunțat duminică seară, 24 martie, deciziile care au fost luate în urma ședinței Consiliului Politic Naţional. În primul rând, a fost aprobat protocolul de fuziune PNL cu ALDE,...
”Surpriza” alegerilor din 2024. Dan Diaconescu revine în politică în timp ce este judecat în dosarul ”Sex cu minore”
”Surpriza” alegerilor din 2024. Dan Diaconescu revine în politică în timp ce este judecat în dosarul ”Sex cu minore”
Fostul patron al OTV vrea să revină în politică anul acesta. În prezent, Dan Diaconescu este cercetat în dosarul ”Sex cu minore”. Fostul om de televiziune va candida la alegerile...
#Iliescu Ceausescu euroalegeri, #Corina Cretu PE, #alegeri europarlamentare , #stiri Ion Iliescu