Mars de comemorare a victimelor mineriadelor (Galerie foto)

Duminica, 13 Iunie 2010, ora 17:21
3380 citiri
Mars de comemorare a victimelor mineriadelor (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

"Ilici, esti acasa? Mortii nu te lasa!" Asa au scandat cele cateva sute de persoane adunate in Piata Universitatii pentru marsul organizat in memoria victimelor mineriadelor. Ion Iliescu nu a fost insa acasa sa-i primeasca - au fost intampinati de jandarmi.

Marsul organizat duminica, la pranz, de Asociatia 21 Decembrie impreuna cu Grupul de Actiune Noii Golani s-a desfasurat fara incidente deosebite, desi caldura necrutatoare le-a dat de furca participantilor.

Cei aproximativ 150 de manifestanti s-au strans in Piata Universitatii, langa hotelul Intercontinental, de unde au pornit marsul supravegheat cu atentie de jandarmerie si de politie.

Manifestantii au scandat "Pacat, pacat de sangele varsat", "Iliescu si ai lui, criminalii neamului" si au purtat pancarte cu mesaje anticomuniste: "Cine uita, nu merita", "Cine a chemat minerii" si "Iliescu judecat la tribunal".

O parte dintre manifestanti purtau in maini ghivece cu panselute, florile plantate pe mineri dupa evenimentele sangeroase din 13-15 iunie 1990.

Majoritatea protestatarilor erau tineri, iar liderii marsului au fost liderii celor doua organizatii, Teodor Maries si George Simion.

Participantii s-au oprit si in fata Televiziunii Romane, unde au aratat ordinul dat de Ion Iliescu pentru chemarea minerilor in Bucuresti si au ars un steag comunist.

Oprescu nu lasa revolutionarii sa treaca in mars prin fata casei lui Iliescu

Desi initial protestatarii au dorit sa-i faca o vizita si fostului presedinte Ion Iliescu, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, nu a autorizat ca manifestatia sa aiba loc si pe strada Moliere, la domiciliul fostului presedinte.

Asa ca 20 dintre tinerii prezenti au primit esarfe rosii de pioneri si ghivece cu panselute si au marlasuit, doi cate doi, catre strada Jean Monet, unde i-au intampinat jandarmii, si au depus panselutele langa un stalp. "Se pare ca pionerii sunt singurii pe care ii lasa Ion Iliescu sa-l viziteze", a spus George Simion.

Cea mai sangeroasa mineriada a avut loc pe 13-15 iunie 1990, cand minerii au intervenit impotriva protestatarilor din Piata Universitatii si a populatiei civile, dupa ce au fost incendiate autobuzele politiei, sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si SRI.

Minerii au patrus in sediul Facultatii de Geologie, al Facultatii de Litere si al Facultatii de Matematica, dar si in Institutul de Arhitectura Ion Mincu si au batut mai multi profesori si studenti.

Au fost ranite peste 700 de persoane, iar conform anchetei oficiale, sase persoane si-au pierdut viata in urma violentelor, desi reprezentantii Asociatiei Victimelor Mineriadelor sustin ca au fost peste o suta de morti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#mars victime mineriade, #Ion Iliescu, #mars mineriade, #Iliescu mineriade , #stiri Ion Iliescu