False teme iliesciene (Opinii)

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 21:41
3815 citiri
False teme iliesciene (Opinii)

In ultimele saptamani vocea fostului presedinte al Romaniei s-a facut auzita in spatiul public prin critici taioase si atacuri dure si ironice la adresa actualului presedinte Traian Basescu. Sa fie oare justificate ultimele critici ale domnului Iliescu?

Plimbarea de weekend a presedintelui Basescu la Predeal

Dupa datul cu sania de la Predeal din weekend-ul trecut, presedintele a trebuit sa dea piept cu avalansa criticilor virulente. Presedintii partidelor din Opozitie s-au asezat in pozitie de tragere si au improscat la unison actiunea "inconstienta" a presedintelui imun la inghetul conationalilor sai.

Orice presedinte de tara mai are momente de relaxare fizica si revigorare psihica. Tocmai asta a facut presedintele Basescu la Predeal. Speram. Indiferent de natura crizei, ca e politica, economica, dezastru natural, de o pauza are nevoie chiar si un sef de stat.

Poate ca oboseala si surmenajul psihic l-au facut pe presedintele jucator sa traga pe dreapta. A luat o pauza chiar in mijlocul nametilor. In anii post decembristi pauzele au fost lungi si dese, iar "insuccesurile" pe masura.

Nu vreau sa-mi asum rolul de avocat al leneviei si al spiritului iresponsabilitatii, insa daca in timpul guvernarii "trandafirii" dezvoltatea tarii a stagnat cand mingea a fost in careul guvernarii respective este ridicol sa fie acuzata si desfiintata actuala guvernare. Si fostul presedinte a avut ocazii nenumarate de a schimba soarta tarii, insa a trecut pe langa ele tratandu-le cu o detasare nonsalanta.

Cine-i mai vinovat pentru situatia actuala a tarii, Iliescu sau Basescu? Istoria o va dovedi.

Noile consultari de la Cotroceni cu partidele politice

Reintors de pe munte, presedintele a invitat partidele la consultari pe tema tratatului de stabilitate fiscala si a blocajului din Parlament. Criticile nu au incetat sa curga la adresa lui Basescu din partea fostului presedinte, care priveste cu ochi rai astfel de consfatuiri fara rost: "De consultari de astea ii arde presedintelui acum?" intreaba indignat Iliescu.

In contextul "concediului" nedeterminat al Opozitiei si a dorintei acesteia de a boicota strategia politica a PDL, orice actiune a celui de la Cotroceni este pusa la zid, asteptandu-se cu intensitate in timpul protestelor de iarna ca acesta sa demisioneze.

Incercarile lui Basescu de a reconcilia situatia actualei crize politice din Romania sunt contestate cu vehementa de fostul presedinte Ion Iliescu ce se pare ca a uitat propriile-i declaratii facute nu demult: "Chiar vorbeam cu fosti parteneri, fosti adversari politici din anii '90, dar cu care am avut o relatie, dialogul politic exista. Asta e misiunea sefului statului, de a fi factor de dialog. Ea a disparut, in loc sa avansam".

Inundatiile in urma topirii zapezilor

Nu stiu in ce baza a facut dl Iliescu afirmatiile grave legate de iminenta potopului declansat de topirea zapezilor din primavara. Nu cred ca e la current cu faptul ca Dunarea a ajuns in 2011 la cel mai scazut nivel din ultimii 100 de ani. Aceasta da ingrijorare.

Unele zone au ajuns nenavigabile si au inceput sa apara pierderi in ce priveste navigatia si transportul de marfuri pe Dunare. Sa fie vorba de o oarecare aluzie subtila la situatia ce va scapa din nou de sub control puterii actuale in cazul in care apele se vor dezlantui? Se poate.

Corzile speculatiilor sunt intinse la maxim in incercarea de a aduce popularitatea PSD la cotele decente pentru a spera in toamna la functiile puterii. Anul precedent de o seceta rarisima, nivelul ingrijorator de scazut al Dunarii sunt motive sa dormim linstiti in timp ce apele se vor topi si vor aduce situatia la normal.

Ratificarea tratatului de stabilitate fiscala

Conducatorii nostri au fost intotdeauna tardivi in luarea decizilor importante, benefice Romaniei. In cazul de fata se prea poate ca Opozitia sa ezite din cauza urmarilor acestui tratat fiscal.

In cazul in care economia va continua sa scartaie sau mai rau sa o ia la vale cu viteza, politicienii din opozitie se vor spala pe maini in fata disperarii poporului sau, in cazul in care vor vota intr-un final aceasta decizie taraganata, le va fi unul din asii din maneca in campania electorala din toamna in care vor invoca certitudinea previziunilor sumbre pe care ei le-au avut fata de oponentii lor ce s-au grabit sa duca tara la ruina, ca si cand criza economica a lumii in momentul de fata s-ar trage exact de la semnarea unui astfel de tratat fiscal.

Deci seniorul PSD-ului stie ce stie, anticipand vremurile grele din anul acesta electoral. E prevazator si vrea sa insufle spiritul acesta si celor ce pleaca urechea la "intelepciunea" perilor sai albi.

Daca a prognozat bine dl Iliescu in privinta inundatiilor, Dunarea o va dovedi. Daca a profetit cu exactitate in privinta pactului fiscal, Europa...si Romania o vor dovedi. Daca a criticat just atitudinea de detasare a presedintelui distrat la Predeal, in timp ce poporul era sub zapada, votul o va dovedi. Daca a combatut pertinent consultarea "sufocanta" a partidelor de catre presedintele jucator, viziunea Guvernului si a Parlamentului din urmatoarele luni o vor dovedi.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ion Iliescu inundatii, #Iliescu Basescu Predeal, #Iliescu Basescu consultari , #Traian Basescu