Iliescu: Basescu face manevre meschine, nu el decide prim-ministrii

Luni, 19 Martie 2012, ora 11:27
4804 citiri
Iliescu: Basescu face manevre meschine, nu el decide prim-ministrii
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul sef de stat Ion Iliescu considera ca declaratiile presedintelui Traian Basescu, cel care afirmase ca a vrut sa-l numeasca premier pe liderul PSD, Victor Ponta, sunt manevre si ca nu Basescu decide seful Guvernului.

"Poate fi luat in serios asa ceva? El decide cine sunt prim-ministrii? Prim-ministrii ii desemneaza acel partid sau acea coalitie de partide care are majoritate in Parlament. Asta-i un joc de picioare, cum o sa accepte asa ceva un partid care e in minoritate parlamentara? E si neserioasa in sine ideea, e ridicola toata treaba. E o incercare de manevra pentru oamenii naivi", a spus Iliescu pentru Ziare.com.

El a amintit ca Traian Basescu l-a atacat recent pe Victor Ponta, asa ca nu poate fi crezut cand spune ca l-ar fi pus in fruntea Guvernului.

"Sunt pansele la un pahar de vin. Poti sa iei in serios asa ceva, cand nu demult se stie ce a spus el despre Ponta? Sunt manevre meschine, de o calitate execrabila", a adaugat presedintele de onoare al PSD.

Intrebat daca Basescu incearca sa speculeze discursul din Parlament al lui Ponta de la votul pentru investitura al Guvernului Ungureanu, Iliescu a raspuns: "N-are nicio legatura cu discursul. E un joc din asta de picioare obisnuit al domnului Basescu".

Basescu: I-am propus lui Victor Ponta sa fie premier, dar nu a raspuns

Nastase: Ponta ca premier, pentru amuzament

La randul sau, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat luni, inainte de intalnirea conducerii partidului, ca Traian Basescu a spus "pentru amuzament" ca l-ar fi propus premier pe liderul social-democrat, Victor Ponta.

"Traian Basescu a venit pregatit ca sa stam sa discutam de ea in aceasta saptamana (...)era pentru amuzament. Nici pentru el nu era decat o formula de a testa si a pune in dificultate USL. Sigur, n-ar putea sa accepte sa lucreze cu majoritatea actuala, care i-ar bloca orice proiect.

(...)Basescu functioneaza pe principiul lui Carol al II-lea: "Eu numesc primul ministru"(...) Desemnarea primului ministru e legata de partidele politice. Traian Basescu foloseste o formula de la Estul Europei", a subliniat Adrian Nastase.

Fostul premier considera ca seful statului trebuia sa anunte public daca il dorea premier pe Victor Ponta.

"Daca avea o chestiune serioasa de anuntat, trebuia dupa discutiile cu USL sa spuna iata, am propus USL si nu a acceptat", a completat Nastase.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca i-a propus la consultari liderului PSD, Victor Ponta, sa fie premier, dar acesta nu a raspuns.

"I-am propus lui Victor Ponta functia de prim-ministru", a declarat liderul de la Cotroceni, referindu-se la consultarile din 6 februarie 2012.

"Victor Ponta n-a raspuns nimic ... a raspuns Crin Antonescu [...] a raspuns Daniel Constantin. A fost o oferta facuta la consultarile de la Cotroceni. Nu a spus publicului", a adaugat seful statului, mentionand ca ar fi posibil ca "Victor Ponta sa aiba ceva pe constiinta, care inca nu poate fi spus public".

Potrivit lui Traian Basescu, invitat in emisiunea "La taifas cu Ion Cristoiu", transmisa de B1 TV, liderii din PDL stiau de propunerea pe care i-a facut-o lui Victor Ponta si "au fost pentru".

De asemenea, in conditiile in care liderii USL ar contesta veridicitatea acestor discutii, seful statului a declarat ca este dispus sa puna la dispozitie inregistrarile de la consultari.

Nu a durat mult si liderul PSD, Victor Ponta, a dezmintit informatia, asa cum anticipase presedintele Romaniei.

"Domnul Basescu spunea zilele trecute ca stabilise numirea lui Ungureanu inca din decembrie ca prim-ministru si ca nu ar fi numit pe cineva din USL sau pe mine premier. Deci declaratia din seara aceasta este o declaratie de duminica seara, la restaurant. Nu este nimic adevarat in aceasta declaratie. E ca duminica seara, la carciuma, cand te lauzi sau inventezi", a replicat Ponta, pentru Mediafax.

In aceste conditii, Traian Basescu i-a inmanat lui Ion Cristoiu stenograma in cauza.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Iliescu Basescu Ponta premier, #Basescu Victor Ponta propunere premier , #Traian Basescu