Ion Iliescu: Traian Basescu este diletant si improvizeaza (Video)

Marti, 25 Noiembrie 2008, ora 12:45
4354 citiri
Ion Iliescu: Traian Basescu este diletant si improvizeaza (Video)

In ultima sa conferinta de presa sustinuta in calitate de parlamentar, Ion Iliescu a lansat acuzatii dure la adresa actualului sef al statului si a facut o scurta caracterizare a ultimilor patru ani.

Iliescu a declarat ca primele impresii produse de declaratiile de luni ale presedintelui Basescu au fost de "improvizatie si diletantism", care demonstreaza foarte clar ca "actualul sef al statului nu intelege esenta si consecintele crizei economice".

In plus, Iliescu l-a acuzat pe actualul presedinte ca, prin declaratiile facute luni seara, la Realitatea TV, a taiat orice punte de dialog cu fortele politice de stanga.

"Am asistat la o incercare de demonizare a stangii", a caracterizat Iliescu afirmatile facute de presedinte, pe care l-a mai acuzat ca a adoptat o strategie de "stimulare a fricii".

"Frica de comunism. Cine vorbeste de frica de comunism, Traian Basescu, care a crescut, a trait si a facut avere in comunism?", a intrebat retoric Ion Iliescu, sustinand ca acesta intretine intentionat o "confuzie totala" intre comunism si valorile socialiste.

In aceeasi masura Iliescu a criticat anuntul presedintelui potrivit caruia fondul de pensii s-a prabusit. "Baga in sperieti lumea", a spus presedintele de onoare al PSD, explicand ca in niciun caz nu este vorba despre asa ceva, cata vreme "incasarile la fondul de pensii merg in mod normal, firesc, ritmic".

Conflictul din ultimii 4 ani isi are originea in ignorarea votului popular

"Mandatul ultimilor 4 ani a fost marcat de conflictul sefului statului cu Executivul si Parlamentul", a mai spus Ion Iliescu explicand ca este foarte clar ca acest conflict isi are originea in ignorarea rezultatelor votului popular din 2004, in timp ce principala consecinta este abaterea atentiei opiniei publice de la temele esentiale.

Liderul social-democrat a identificat ca pe cel mai mare esec al acestor ani "incapacitatea de a genera o strategie coerenta post-aderare", care sa duca la folosirea noilor oportunitati interne si externe oferite de aderarea la Uniunea Europeana.

Fostul sef al statului a reamintit de perioada anilor '90 cand "am reusit sa asiguram conlucrarea fortelor politice si sprijinul lor pentru a obtine integrarea europeana si euroatlantica".

"Din pacate exemplul acestor ani nu a mai fost urmat si in perioada post-aderare, cand ar fi fost necesar", a criticat inca o data Iliescu modul in care a inteles actualul sef al statului sa isi exercite mandatul prezidential.

Axa s-a dovedit a fi o fraza goala, lipsita de continut

Iliescu a atacat si politica externa a presedintelui Basescu. "Romania este practic absenta din procesul decizional la nivel regional si global", a spus Iliescu, in timp ce "axa Washington-Londra-Bucuresti s-a dovedit o fraza goala lipsita de continut".

"Nu avem initiative, nu avem vizibilitate,suntem mereu in defensiva", a continuat atacul liderul social-democrat, adaugand ca spera ca dupa alegeri, diplomatia sa se schimbe.

Oamenii care muncesc vor scoate Romania din criza

Ion Iliescu a facut cateva referiri si la gestionarea crizei economice, despre care a spus ca este abia la inceput, dupa depasirea ei fiind obligatoriu ca viitorii guvernanti sa ia masurile necesare relansarii economiei.

"Este un moment greu, fara precedent pentru cei mai multi dintre romani. Vor veni vremuri dificile pentru intreaga societate, in care cel mai greu loviti vor fi cei care depind de salarii si de pensii", a avertizat liderul social-democrat.

"Pentru gestionarea crizei e nevoie de stabilitate, de buna guvernare, de consens" a mai spus Iliescu sustinand ca este neaparata nevoie de "adoptarea rapida a unei strategii unitare nationale".

"Fac cu acest prilej un apel la toti inaltii demnitari ai statului si la liderii politici sa dea dovada de responsabilitate si solidaritate", a mai spus liderul PSD, precizand ca actuala criza economica "nu poate fi evitata dar poate fi combatuta".

"Trebuie stabilite de la inceput cateva principii", a spus Iliescu, sustinand ca, in primul rand, trebuie sa fie protejati oamenii. "Salariile si pensiile, economiile din banci si garantia locului de munca", sunt prioritatile pe care va trebui sa le aiba in vedere viitorul Guvern rezultat in urma alegerilor, deoarece "oamenii care muncesc vor scoate Romania din criza".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#Ion Iliescu, #Traian Basescu, #comunism, #pensii, #alegeri , #Traian Basescu