Serveste Tiriac, punct Isarescu (Opinii)

Luni, 06 Februarie 2012, ora 08:08
9431 citiri
Serveste Tiriac, punct Isarescu (Opinii)

Recent, miliardarul Ion Tiriac facea aprecieri laudative la adresa board-ului Bancii Nationale a Romaniei. Nu este rau deloc sa vorbesti de bine conducerea Bancii Centrale. Dimpotriva, cu atat mai mult cand derulezi importante afaceri in domeniile auto, imobiliare, servicii financiare, leasing, transport aerian s.a.m.d.

Fostul tenismen considera ca evolutia monedei noastre in raport cu cea comunitara "este un miracol", adaugand ca nu intelege motivele pentru care Romania are un leu atat de puternic. Felicitarile adresate guvernatorului Mugur Isarescu sau, ma rog, celor care-l asista au un rezon personal. Nu insinuez ca ar exista legaturi avantajoase lui Tiriac.

Este punctul sau de vedere, dar il ajuta. Holdingul sau nu are nimic de pierdut daca o opinie personala in termeni flatanti a "fortei" leului este pusa pe tapet. Mai spune domnul cu pricina ca, "daca cursul (e scuzabila cacofonia) o sa ramana in acest fel cu toata inflatia pe care o sa o avem, ar fi grozav". Colosal ar fi sa se duca la vale inflatia. Atunci sa vezi grozavie benefica. Intrucat sunt reciproc dependente.

Mai intai de toate, leul a continuat, atunci cand omul de afaceri isi expunea parerile, sa se deprecieze, iar cotatiile s-au apropiat de 4,35 de unitati in raport cu moneda unica. In vizibil contrast cu aprecierea valutelor din regiune.

Asadar, care este reperul adoptat de catre opinent? Sau, mai bine spus, cu cat timp in urma? Admite insa Tiriac ca nu rupem gura niciunui targ la capitolul exporturi. "Nu suntem mari consumatori nici inauntru", completeaza tabloul economic. Pai, adevarul acesta cu romanul dispus sa cheltuiasca e o exceptie si s-a intamplat cu ceva ani in urma.

Cam de cand s-au amputat mai toate "sosirile" banesti cu o patrime din suta. Pe de alta parte, o moneda puternica nu face bine nicicand exporturilor. Japonia se zbate dintotdeauna pentru a-si slabi yenul. De unde leu musculos daca nu vindem peste frontiere? De ce atata mirare?

Apoi, admitand teoria subreda a lui Tiriac, asa-zisa moneda potenta ii mai poate ajuta doar pe romanii cu datorii bancare. Un strop intr-un ocean. Creditele neperformante din portofoliul bancilor din Romania sunt uriase. Marea majoritate a creditorilor platesc, inclusiv la UniCredit Tiriac, de se spetesc. Penalizari la intarzieri pe care nimeni nu si le-ar fi dorit.

In fine, la aceasta problema se poate raspunde cinic: cine i-a pus sa se imprumute? La urma-urmei, americanii au ajuns la "amaratul" lor standard de viata numai din credite. Din cate se stie, bancile n-ar mai exista fara camata lor legala.

Ce nu spune ori nu stie Ion Tiriac este ca la nivel macrosocial, pentru cetateanul obisnuit, un leu cu gheare sau unul cu dinti rupti e totuna. E covarsit de preturi ce nu se mai opresc din balonare, cutia postala geme de facturi restante, nivelul de trai a atins nivelul gambei batracianului.

Toate indicate de cel mai sensibil barometru: strada. Acolo unde au iesit cei pentru care "miracolul" leului puternic este un mare vax. Fara minima urma de proverbiala pizma romaneasca fata de importantul om de afaceri, in alte culori se vede circul vietii de la loja VIP, in contrapartida cu plebeul de la peluza.

C-asa-i in... sportul facutului de bani, vorba marelui disparut Toma Caragiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Ion Tiriac leu, #Ion Tiriac Banca Nationala, #Tiriac evolutie leu , #afaceri