Antreprenorii romani au pierdut un miliard de euro

Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 09:08
2159 citiri
Antreprenorii romani au pierdut un miliard de euro

Antreprenorii romani care detin participatii la cele mai valoroase 100 de companii pe piata locala au pierdut un miliard de euro in ultimul an.

In prezent valoarea pachetelor de actiuni detinute de antreprenori romani la cele mai valoroase 100 de companii se ridica la doua miliarde de euro, in conditiile in care cu un an in urma aceleasi participatii erau cuantificate la trei miliarde de euro, arata "Topul celor mai valoroase 100 de companii din Romania", publicat de ZF in colaborare cu casa de investitii Capital Partners.

Per total, cele mai valoroase 100 de companii au o valoare cu peste 25% mai mica fata de acum un an, pana la 70 mld. Euro.

Cea mai mare pierdere o are, din aceasta perspectiva, omul de afaceri Zoltan Teszari, al carui pachet de 43% la operatorul telecom RCS&RDS valoreaza acum 339 mil. euro, fata de 709 mil. euro in urma cu un an.

Totodata, omul de afaceri Ion Tiriac, care detine actiuni la trei dintre cele 100 cele mai valoroase companii, a avut cea de-a doua pierdere ca valoare. Per total, valoarea pachetelor sale de actiuni, care includ 15% din retailerul de bunuri de larg consum Metro, 44% din compania de asigurari Allianz-Tiriac si peste 40% din banca UniCredit, depasesc 700 mil. euro, in conditiile in care acum un an aceleasi participatii i-ar fi adus peste un miliard de euro.

Dintre companiile incluse in Top 100 Valoroase la care omul de afaceri are actiuni, doar Allianz-Tiriac si-a majorat valoarea, ajungand la 452 mil. euro fata de 411 mil. euro in 2007.

Pe vreme de criza, romanii beau suc

Daca Tiriac si Teszari au avut cele mai mari "pierderi" ca sume brute, scaderea masiva a valorii actiunilor SIF-urilor i-a adus lui Catalin Chelu o valoare a portofoliului cu peste 70% mai scazuta pe cele doua societati la care detine participatii de peste 5% (SIF Oltenia si SIF Moldova). Astfel, valoarea pachetului de actiuni detinut de Chelu la cele doua SIF-uri este de patru ori mai mica.

Pe de alta parte, valoarea European Drinks a crescut cu 3,6%. European Drinks, Arabesque, Banca Transilvania, RCS&RDS si Antena 1 sunt singurele din Top 100 valoroase controlate de antreprenori romani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#top, #companii, #valoare, #scadere, #criza, #Allianz Tiriac, #Ion Tiriac, #Zoltan Teszari, #Catalin Chelu, #antena 1 , #Ion Ion Tiriac