Misa a schimbat numele "taxei de solidaritate" pentru firme si a crescut-o la 2,25%

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 16:05
16627 citiri
Misa a schimbat numele "taxei de solidaritate" pentru firme si a crescut-o la 2,25%
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a explicat ce se va schimba odata cu trecerea contributiilor in sarcina angajatilor.

Astfel, taxa de solidaritate cu care a bulversat pe toata lumea cand a anuntat-o in cadrul unei emisiuni televizate se va numi de fapt contributie asiguratoare de munca si va fi de 2,25% din salariul brut al fiecarui angajat.

"Contributiile scad cu doua puncte procentuale: din totalul contributiilor, de la 39,25% platite azi la un salariu brut se vor reduce si vor ajunge la 37,25%. Asta inseamna mai multe contributii in beneficiul salariatului. Din totalul de 22,75% contributii platite in dreptul firmei, 20 de puncte trec in dreptul salariatului. In total din salariul brut, 35% vor fi contributii platite de angajator in numele salariatului. Deci vor fi mai multi bani pentru pensie si sanatate pentru angajati.

Contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale. Toate vor fi intr-o singura contributie care se va numi contributie asiguratoare pentru munca", a spus Misa in sedinta de Guvern de joi.

El a explicat ca, astfel, se simplifica lucrurile pentru ca se reduce numarul contributiilor de la 9 la 3.

"O alta simplificare e reducerea numarului de contributii de la 9 la 3. Contributia pentru pensie (CAS), contributia pentru sanatate, contributia asiguratoare pentru munca suportata de angajator. Scad contributiile pentru conditile de pensie, pentru conditii deosebite de munca si pentru contributii speciale de munca (de la 36 la 33%). CAS pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29%. CAS pentru conditii speciale de munca scade de la 36,3% la 33%", a mai spus ministrul de Finante.

Amintim ca prima oara ministrul Misa a mentionat taxa ce va fi platita de angajatori dupa ce contributiile vor fi trecute in sarcina angajatilor pe 19 octombrie, intr-o emisiune de noapte la Antena3.

Atunci insa ministrul nu a reusit sa explice nimic clar, a numit-o "taxa de solidaritate", creand si mai multa confuzie. In plus, nici despre cuantumul ei nu a fost foarte clar Misa, el avansand cifra de 2%.

"Va mai fi o taxa, probabil o vom denumi taxa de solidaritate sau asa, nu ne-am decis inca, de 2%, care ii va reveni angajatorului. (...) E o taxa prevazuta la nivelul Comisiei Europene, nu e o taxa noua pe care o instituie Guvernul. E bine ca m-ati intrebat si ca dam aceste precizari ca sa nu mai fie tot felul de speculatii din acest punct de vedere.

Exista o directiva europeana care ne obliga sa aplicam un anumit procent fondului de salarii, da? Si aceasta taxa nu poate fi eliminata sub nicio forma, fiind stabilita printr-o directiva europeana", a spus ministrul atunci.

Apoi, in cadrul aceleiasi emisiuni, Misa a fost intrebat daca toata lumea va da 2%, iar ministrul a raspuns "0,25 este valoarea exacta a taxei. O plateste angajatorul la fondul de salarii".

Zilele ce au urmat jurnalistii au incercat sa obtina lamuriri de la Ministerul Finantelor sau oricine altcineva din Guvern, insa nimeni nu a stiut sa explice. Inclusiv premierul s-a declarat bulversat de declaratiile lui Misa.

"Eu incerc sa vorbesc in romaneste, nu in 'finantista' domnului ministru Misa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rau la domnia sa", a spus Tudose.

Iata mai mai multe declaratii din partea Guvernului pe aceasta tema si reactiile mediului de afaceri:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Misa trecere contributii angajat, #contributie asiguratoare pentru munca , #ministrul Finantelor