Reactia specialistilor si mediului de afaceri la taxa de solidaritate: Mergem cu viteza accelerata spre zid

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 15:06
6718 citiri
Reactia specialistilor si mediului de afaceri la taxa de solidaritate: Mergem cu viteza accelerata spre zid
Foto: Arhiva Ziare.com

Taxa de solidaritate aplicata firmelor, cea mai noua gaselnita a Guvernului, si modul haotic in care a fost prezentanta in doua zile consecutive de ministrul Ionut Misa, au starnit reactii vehemente in randul economistilor si mediului de afaceri.

Specialistii in fiscalitate sustin ca cele mai recente decizii ale guvernantilor vor avea un efect devastator asupra economiei, mai ales asupra mediului privat, care este obligat sa scoata bani din piatra seaca pentru a sprijini acum financiar bugetul statului, care nu are cum sa faca altfel fata promisiunilor electorale ale Puterii.

Daca vom continua asa, nu numai ca cresterea noastra economica de care tot aminteste Guvernul nu se va resimti in buzunare, dar fiecaruia dintre noi ii va merge mai prost si, la un moment dat, statul nu va mai avea de unde sa stoarca bani, daca si mediul privat va saraci.

Dar iata ce spun analistii:

Incompetenta devastatoare

Florin Citu, economist si vicepresedinte PNL, sustine ca declaratiile lui Misa arata ca ministrul de Finante nu stie cum se plateste salariul in Romania.

"Incompetenta ministrului Ionut Misa devine devastatoare pentru economie. A spus atat de multe lucruri care nu sunt adevarate si ar trebui sa le demontam pe toate. Angajatorul, astazi, contribuie foarte mult la bugetul de stat si este solidar cu angajatul, pentru ca plateste 23% din acele contributii (...). Ionut Misa nu stie cum se plateste salariul in Romania", a declarat Citu la RFI Romania.

"In acelasi timp, domnul Ionut Misa are probleme de a intelege sau nu cred ca stie legile din Romania, pentru ca in acest moment exista o taxa de 0,25% pentru plata creantelor salariale, constituirea unui fond de garantare pentru plata creantelor salariale, care se aplica la fondul de salarii.

La aceasta taxa face referire, dar este in legea 200 din 2006, care transpune o directiva europeana. Deci ceea ce ne spune domnia sa este ca vrea sa creasca aceasta contributie de la 0,25% la 2%, vrea sa creasca taxele pe angajator", subliniaza senatorul PNL.

Cel mai distructiv ministru

La randul sau, Claudiu Nasui, alt specialist in finante, dar si deputat USR, considera ca Ionut Misa va ramane in istorie drept "cel mai distructiv ministru de Finante pe care l-a avut Romania".

Acesta face un bilant al mandatului lui Misa, in care ministrul "a reusit deja sa goneasca bine de tot investitorii straini (-18,6%) prin haosul de declaratii si propuneri proaste cu care merge pana in panzele albe".

"A reusit performanta de a provoca o criza bursiera prin declaratiile despre desfiintarea pilonului 2 inca din timpul audierilor (idee la care inca nu a renuntat).

A fost principalul sustinator al Split-TVA, un experiment fiscal unic in lume despre care toata lumea i-a spus ca va fi un dezastru. Un experiment care este deja in vigoare pentru ca s-au grabit sa-l treaca prin ordonanta si pentru care nu avem nici derogare de la UE, desi avem nevoie.

A mintit ca nu creste taxe si impozite, dupa care a crescut accizele pe carburanti cu 20% de la o luna la alta.

A speriat investitorii prin acel impozit pe cifra de afaceri. Si inca nu s-a potolit cu pilonul 2, caruia tot mai vrea sa-i ia contributiile.

Iar acum ce ne spune? Ca ne va mai pune o noua taxa de 2%. Atat. Nu stim din ce, nu stim de unde. Stim doar ca va fi 2% si ca se va numi "de solidaritate"", scrie pe Facebook Claudiu Nasui.

Deputatul USR explica de ce se introduce aceasta noua taxa: pentru ca nu exista destui bani la buget pentru a acoperi cresterile salariale promise bugetarilor.

"Au marit imens salariile categoriilor de populatie care ii voteaza in principal, iar pentru asta au nevoie de bani. De unde sa-i ia? Evident de la non-votantii lor. Cei care muncesc in economia privata si care platesc deja impozite pe munca de ~70% din salariu net. Cei care, in modelul lor cinic, oricum nu-i voteaza. Redistributie pura.

Mai tineti minte cand ne povesteau de scaderi de impozite? Eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei, eliminarea impozitului pe dividende, eliminarea impozitarii medicilor? Toate acestea sunt discutate si uitate", adauga Nasui.

Economistul mai arata ca asa se explica de ce, in ciuda cresterii economice de invidiat, ne ocolesc investitorii.

"In conditiile acestea este destul de lesne de inteles de ce, desi avem crestere mare, nu avem investitii si nici oameni care se intorc in tara, ba dimpotriva. Toate semnalele ne arata ca mergem cu viteza accelerata spre zid.

E mare pacat ca am irosit un moment de crestere economica generalizata la nivel mondial cu o guvernare PSD care nu doar ca si-a batut joc de crestere, dar care ne-a fragilizat enorm pentru viitor. Sa tot indraznim sa credem in #MinciunaPSD", incheie Nasui postarea.

Indrazneste sa crezi in #minciunaPSD!

La randul sau, Ionel Danca, finantist si fost consilier al premierului Dacian Ciolos, trece in revista cele mai noi decizii anuntate de Putere la nivel economic si impactul loc in societate.

"Taxa de solidaritate, de la discutate si uitate revine in actualitate.

Impozitul zero pentru venituri mai mici de 2.000 de lei se amana, nu se stie pana cand.

Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% si a contributiilor de la 39% la 35% anuleaza scaderea salariilor prin mutarea contributiilor de la angajator la angajat.

Majorarea salariilor din sectorul public cu 25% de la 1 ianuarie 2018 este anulata prin transferul contributiilor la angajat.

Legea pensiilor care promitea majorarea pensiilor prin cresterea punctului de pensie pana la aproape 1.800 lei in 2020 nu este prevazuta in bugetul pentru anul viitor.

Nu, nu sunt probleme cu banii pentru salarii si pensii in 2018...

Intre timp, au crescut impozite, taxe, accize, preturile, inflatia, ROBOR, ratele personale, imprumuturile publice, deficitele comerciale si bugetare, samd.

Imi pare rau sa am dreptate, pentru ca e vorba de viata oamenilor... dar am spus-o de mai multe ori ca nu se poate si ca se va ajunge aici.

Indrazneste sa crezi in #minciunaPSD!", scrie tot pe Facebook Ionel Danca.

Unde se duc banii nu se stie

O reactie a venit si de la Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, care arata efectele pe care o astfel de taxa le-ar avea daca s-ar aplica.

"Introducerea unei taxe de solidariate de 2%, platita de angajator, are urmatoarele efecte:

a) Toti angajatorii sunt trecuti automat in clasa de risc cel mai ridicat, in privinta producerii riscului de accidente de munca si boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obtinuta prin luarea in calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de munca si boli profesionale.

b) Contributiile platite in prezent au o destinatie precisa, respectiv garantarea platii creantelor salariale, concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinatie, fiind alocata, conform bugetului de stat, in mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale", arata CNIPMMR intr-un comunicat remis Ziare.com.

Florin Jianu, presedintele Consiliului, sustine ca CNIPMMR nu este de acord cu introducerea taxei, deoarece valoarea totala a acestei contributii - 2% - este platita si acum, iar destinatia sumelor este clar cunoscuta in prezent.

In schimb, "taxa de solidaritate nu are o destinatie clara si vor fi generate costuri privind achizitionarea noilor softuri contabile. Se produce o bulversare a mediului de afaceri, si in special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale", spune Jianu in comunicatul citat.

Amintim ca ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat miercuri seara la Antena 3 ca, de anul viitor, angajatorul va plati o taxa din fondul de salarii la bugetul statului, pentru ca asa ne-ar obliga UE. Intai a vorbit de 2%, apoi de 0,25%.

Joi dimineata a revenit cu declaratii si explicatii, care nu au adus insa nicio clarificare.

Ulterior, Ministerul de Finante a emis un comunicat, in care sustine ca nu e nicio noutate si ca firmele deja platesc taxa aceasta din 2006, ceea ce a amplificat confuzia tuturor, pentru ca ministrul Misa a subliniat ca e vorba de o schimbare operata de la 1 ianuarie 2018.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Citu taxa solidaritate Misa, #taxa solidaritate ministrul Finantelor, #Ionut Misa taxa reactii , #ministrul Finantelor