Ministerul de Finante adanceste enigma taxei de solidaritate aplicata firmelor

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 14:50
4011 citiri
Ministerul de Finante adanceste enigma taxei de solidaritate aplicata firmelor
Foto: Facebook/Ministerul Finantelor Publice

Misterul taxei de solidaritate de 2% care va fi aplicata firmelor continua si dupa ce Ministerul de Finante a transmis un comunicat in care trebuia sa raspunda la toate intrebarile aparute dupa anuntul ministrului Ionut Misa referitor la aceasta taxa.

Misa a anuntat, joi, ca institutia pe care o conduce va transmite un comunicat amanuntit despre aceasta taxa si in cateva ore documentul a fost transmis presei, dar fara sa contina raspunsurile asteptate.

"Contributia pentru solidaritate sociala nu este o taxa noua, ci o contributie sociala corelata cu masura privind reducerea numarului contributiilor sociale si cu necesitatea asigurarii prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii in conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurari sociale, cum ar fi principiul contributivitatii si cel al solidaritatii sociale", noteaza Ministerul Finantelor. Faptul ca aceasta taxa nu este una noua a sustinut insa si ministrul cu cateva ore in urma.

Apoi, institutia precizeaza ca aceasta contributie "se plateste la bugetul de stat si se datoreaza de catre angajatori la fondul brut de salarii, fiind destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, cum ar fi indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale. Nivelul contributiei este stabilit astfel incat sa asigure necesarul pentru plata prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii".

In continuare, Ministerul Finantelor explica faptul ca aceasta taxa este in vigoare din 2006 si ca reprezinta o directiva europeana. Si aceste lucruri au fost sustinute insa si de ministrul Misa joi dimineata. Asadar, comunicatul Ministerului nu aduce informatii in plus.

"In ceea ce priveste Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, obligativitatea constituirii acestuia este instituita prin Legea nr.200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, care transpune Directiva Consiliului nr.80/987/CEE privind apropierea legislatiilor statelor membre referitoare la protectia salariatilor in cazul insolvabilitatii angajatorului, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr.L283 din 28 octombrie 1980, cu modificarile aduse prin Directiva Parlamentului European si a Consiliului nr.2002/74/CE, publicata in Jurnalul Oficial nr. L270 din 8 octombrie 2002", se mai arata in comunicat.

Ministerul adauga ca din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se asigura plata salariilor in situatia in care angajatorii intra in insolventa, in limita a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.

Insa in comunicatul care ar fi trebuit sa lamuresca situatia nici macar nu se precizeaza valoarea acestei taxe, asta pe langa faptul ca documentul ar fi trebuit sa aduca explicatii si cu privire la impactul bugetar sau despre cati bani vor ajunge la bugetul de stat prin aceasta schimbare.

Amintim ca ministrul de Finante, Ionut Misa, a anuntat miercuri seara, la TV, ca firmele vor fi obligate sa plateasca o noua taxa, de solidaritate, de 2% din fondul de salarii. Masura va fi aplicata din 2018, in mai putin de trei luni de zile, a completat el insa in momentul in care a fost spus sa eplice detaliat ce presupune aceasta taxa s-a pierdut in cuvinte.

Apoi, Misa a incercat sa explice, joi, ce reprezinta taxa de solidaritate de 2% anuntata miercuri seara. Ne-a bulversat insa si mai tare.

Chiar daca discutiile cu reporterii au durat destul de mult si acestia au tot incercat sa il faca pe ministru sa explice ce reprezinta aceasta taxa, jurnalistii s-au declarat nemultumiti la final, moment in care Misa a spus ca o sa trimita un comunicat de presa in care o sa explice.

CNIPMMR: Taxa reprezinta in mod clar valoarea rotunjita a contributiilor platite exclusiv de angajator

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) explica ce contributii sunt platite exclusiv de angajator si care este valoarea insumata a acestora.

I. In prezent contributiile platite exclusiv de angajator, sunt urmatoarele

- Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - 0,25%

- Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - 0,85%

- Asigurarepentru accidente de munca si boli profesionale - 0,15%-0,85% in functie de clasa de risc;

II. Un simplu calcul arata ca valoarea insumata a acestor contributii este intre 1,25% si 1.95%.

CNIPMMR sustine astfel ca "taxa de solidaritate de 2% reprezinta in mod clar valoarea rotunjita a contributiilor platite exclusiv de angajator".

A.G.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Ministerul Finantelor taxa solidaritate, #taxa solidaritate firme, #taxa solidaritate 2 firme , #ministrul Finantelor