Ministrul Misa: Ordonanta privind trecerea contributiilor de la angajator la angajat merge mai departe

Joi, 28 Decembrie 2017, ora 14:06
6904 citiri
Ministrul Misa: Ordonanta privind trecerea contributiilor de la angajator la angajat merge mai departe
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat joi, la inceputul sedintei de Guvern, ca masurile fiscale ce vor fi amanate pana la inceputul lunii iulie 2018 nu au legatura cu aplicarea ordonantei privind masurile fiscale, inclusiv trecerea de la angajator la angajat a contributiilor.

"Din informatiile aparute in media s-ar proroga aplicarea OUG 79 care prevede si transferul contributiilor. E o stire falsa. Nu e in discutie asa ceva, Ordonanta isi urmeaza cursul. Prorogarea este legata de implementarea contului unic si acest lucru va fi prorogat pana la jumatate lui 2018. E cu totul alt subiect", a declarat Ionut Misa, ministrul de Finante.

Declaratiile au fost facute la recomandarea premierului Mihai Tudose "pentru a dezamorsa un zvon pe care il auzim de azi dimineata". In spatiul public de cateva zile se vehicula informatia ca exista posibilitatea amanarii revolutiei fiscale, ceea ce presupune si trecerea contributiilor de la angajator la angajat.

Potrivit informatiilor oficiale, amanarea cu sase luni se refera la intrare in vigoare a normei privind efectuarea platii obligatiilor fiscale administrate de organul fiscal central intr-un singur cont unic, respectiv de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018.

Plata in acelasi cont unic a contributiilor sociale, precum si a impozitului pe profit/venit/dividende, impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau impozitul specific unor activitati va intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2018.

Astfel, pana la 1 iulie 2018 vor putea fi utilizate cele doua conturi unice valabile pana la 31 decembrie 2017.

Potrivit sursei citate, masura are scopul sa protejeze contribuabilii de buna-credinta, care vor evita astfel riscul depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plata sau de calculare a obligatiilor fiscale accesorii in cazul nevalabilitatii platii.

"Amanarea termenului de aplicare s-a stabilit avand in vedere modificarile legislative recent adoptate in domeniul fiscal, care implica din partea contribuabililor conformarea la noile cerinte de raportare si indeplinire a obligatiilor declarative si de plata", transmite aceeasi sursa.

In prezent, in unul dintre cele doua conturi de la Trezorerie sunt achitate impozitul pe profit/venit/dividende, impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau impozitul specific unor activitati, iar in celalalt sunt platite contributiile la pensie, sanatate si somaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#revolutie fiscala Guvern, #contributii angajat angajator , #ministrul Finantelor