Cruce de 300.000 de euro, in Pasul Tihuta

   

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu (PD-L) vrea sa convinga consilierii judeteni sa aprobe construirea unei cruci de 300.000 de euro, care sa lumineze in curtea manastirii de maici din Pasul Tihuta, monument ale carui costuri sunt suportate integral de la bugetul judetean.

Consilierii judeteni ai PSD si PNL au refuzat, insa, sa aprobe, in sedinta ordinara de luni, rectificarea bugetara prin care erau alocati inca aproape 550.000 de lei pentru acest monument, dupa ce, in luna februarie, s-au alocat din fondul de rulment 600.000 de lei in acest scop.

Consilierii care s-au opus acestui proiect au motivat faptul ca nimeni nu le-a spus, initial, ca acest monument va costa mai mult de 600.000 de lei, dar si ca situatia de criza economica din tara nu permite alocarea de fonduri pentru sustinerea unui asemenea proiect.

Presedintele CJ s-a aratat extrem de indignat de aceste opinii ale consilierilor judeteni, facand apel la simbolul crestin al crucii si la faptul ca, de fapt, in tara... nu este criza! 'Nu sunt adeptul pasilor marunti. Si mai lasati-ma cu criza! Ce criza, dom'le? Se construieste in draci peste tot! Criza este un fenomen care produce crizarea unora dintre noi, inclusiv a mea.

Dar este si o criza a lenei, a indiferentei, a carcotasilor. Asta e criza, pana la urma. Daca e criza, nu muncim, ne culcam pe o ureche si nu ne maturam nici batatura. Criza e mondiala, nu e doar in Romania, dar criza e pe sfarsite, sa nu o folosim ca pe o sperietoare!', a declarat presedintele CJ, in cadrul sedintei ordinare.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, social-democratul Gheorghe Marinescu, acum consilier judetean, a tinut sa precizeze ca acest proiect este unul mai vechi, de prin anul 2000, care s-a nascut la initiativa mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania.

'Vreau sa stiu daca sustinerea financiara se face doar cu fonduri de la CJ, pentru ca atunci suma alocata este prea mare', a spus Marinescu. Chiar daca, luni, proiectul privind suplimentarea fondurilor pentru construirea crucii din Pasul Tihuta nu a trecut de votul consilierilor, presedintele CJ intentioneaza sa il readuca pe ordinea de zi, in cadrul unei sedinte extraordinare, mai ales ca erau programate si alte suplimentari de fonduri pentru lucrari la drumuri si poduri judetene.

Pana acum, consiliul a cheltuit aproape 520.000 de lei pentru a pregati acostamentul viitorului monument din Pasul Tihuta. Potrivit lui Liviu Rusu, pentru montarea monumentului va fi nevoie de interventia aviatiei militare, pentru ca acesta va avea o inaltime de circa 30 de metri. Deocamdata, lucrarile au fost suspendate, pana la aprobarea restului de aproape 550.000 de lei, necesar pentru finalizarea proiectului.

Pasul Tihuta, principala cale de legatura dintre Transilvania si Moldova, se afla la limita judetelor Bistrita-Nasaud si Suceava, pe Drumul National 17. Acest pas a devenit cunoscut in urma publicarii celebrului roman 'Dracula' al lui Bram Stoker, care a ales Tihuta drept locatie pentru castelul contelui-vampir. In Pasul Tihuta s-a construit, in anii '80, un hotel ce poarta numele 'Castel Dracula', care atrage, anual, mii de turisti, pasionati de povestea celui mai celebru vampir.
Marti, 01 Septembrie 2009, ora 12:22
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
VIDEO Hotel Diana, in centrul celui de-al doilea scandal de prostitutie. Acum 3 luni o tanara acuza ca este sechestrata intr-una din camere
Hotel Diana este in centrul celui de-al doilea scandal de prostitutie din acest an. Acum trei luni, ...
Tichete de masa pentru pensionari, daca deputatii spun DA!
Camera Deputatilor va dezbate un proiect de lege privind acordarea de tichete de masa pensionarilor. ...
Rostul de dimineata: Cum ne credem si cum suntem de fapt...
Cum ne credem si cum suntem de fapt... Cum e distribuita puterea la noi? Cat de religiosi ne credem ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor