Antrenorul Irinei Begu, despre Australia si fata necunoscuta a sportivei - Interviu

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 16:17
6810 citiri
Antrenorul Irinei Begu, despre Australia si fata necunoscuta a sportivei - Interviu
Foto: DigiSport

Antrenorul care a insotit-o pe Irina Begu la Australian Open, Artemon Apostu-Efremov, a oferit primele declaratii despre parcursul remarcabil de la primul turneu de Grand Slam al anului.

La revenirea din Australia, Artemon Apostu-Efremov a acordat, pentru Ziare.com, primul interviu despre evolutia pe care Irina Begu a avut-o la Antipozi.

Acesta a declarat ca increderea sportivei noastre a crescut dupa victoria din primul tur obtinuta in fata lui Angelique Kerber (locul 9 WTA) si a explicat motivul pentru care Irina Begu nu a reusit sa o invinga pe Eugenie Bouchard, desi reusise o revenire superba in setul secund.

Totodata, Apostu-Efremov a prezentat si cateva din calitatile pe care Irina Begu le are in afara terenului de tenis.

In incheiere, antrenorul Irinei Begu a facut un apel ca toate jucatoarele Romaniei sa fie sustinute, intrucat prezenta in top 100 reprezinta o performanta notabila.

Iata interviul acordat Ziare.com de Artemon Apostu-Efremov:

Cum a fost in Australia?

A fost bine, un turneu bun, in care Irina a reusit sa obtina rezultate pe care nu le obtinuse pana acum. A obtinut victorii foarte bune, in fata lui Kerber, o jucatoare de top 10, si in fata lui Siniakova, care o batuse la Shenzhen.

Cat de mult i-a crescut increderea dupa victoria cu Angelique Kerber?

Cu siguranta o victorie in fata unei jucatoare din top 10 iti da o confirmare a muncii pe care ai depus-o. Ati vazut ca in tenis diferentele sunt destul de mici intre jucatoare, Panova, o jucatoare de pe locul 100 si ceva, a avut minge de meci cu Sharapova. E foarte important sa invingi jucatoarele din top.

Cu Eugenie Bouchard putea sa intoarca rezultatul?

Sigur, putea sa-l intoarca, au fost niste game-uri destul de stranse la inceputul setului trei. Irina a fost insa nevoita sa recupereze in setul secund si i-a fost mai greu in decisiv. Inceputul setului trei nu s-a legat, iar apoi Bouchard a crescut nivelul si a castigat. Nu degeaba ocupa locul 6-7 in lume.

Care sunt cauzele ascensiunii din ultima perioada?

Ea a inceput anul 2014 pe locul 140, iar incepand cu editia de anul trecut a Australian Open, cand a trecut de calificari si a fost eliminata dupa ce a avut minge de meci, a fost constanta in cresterea ei. Noi am incercat sa-i regrupam jocul, sa-i crestem increderea. A lucrat si mental. A fost vorba de multa munca la mijloc. Am avut si norocul sa ne intelegem.

Cat de sus poate ajunge si ce obiectiv si-a stabilit pentru acest an?

Nu exista un numar. Noi avem incredere ca poate ajunge cat mai sus, important este ca ea sa-si atinga potentialul maxim. Nu exista un obiectiv legat de un loc in clasamentul WTA. Important este ca ea sa fie sanatoasa si sa ia meci cu meci. La tenis fiecare meci este o finala, iar intr-o saptamana daca reusesti sa castigi cinci finale este perfect.

Irina are doi antrenori principali. Pe langa dvs. mai este si Adrian Cruciat. O ajuta aceasta abordare diferita?

Este o abordare diferita la noi, in alte tari mai sunt si alte jucatoare care urmeaza acest model. Eu si Adrian nu avem viziuni diferite. Transmite aceeasi idee, dar pe un ton diferit. O ajuta in conditiile in care noi plecam pe rand in deplasari si nu exista acea rutina, dar informatia este aceeasi. Putem spune ca o ajuta, tinand cont de ascensiunea constanta pe care a avut-o de cand lucram cu ea.

Irina se bucura de o popularitate mai mare in randul suporterilor dupa parcursul de la Australian Open. Cum este ea in afara terenului de tenis?

Este o persoana foarte agreabila, ne simtim tot timpul bine, este vesela. E o fata deosebita care munceste mult si sper ca munca sa-i fie rasplatita. Totusi, aceeasi mediatizare trebuie sa existe pentru toate sportivele din top 100 pentru ca si ele muncesc la fel de mult. Nu putem spune ca Irina munceste altfel doar pentru ca este mediatizata. In Romania, lumea spune ca nu e destul daca nu esti in top 10. Dar noi nu avem o scoala a tenisului, conditiile sunt dificile. Ma antreaba antrenorii din strainatate, din tari cu bugete de milioane, cum reusim, daca avem programe speciale. Eu le spun ca avem doar niste fete talentate si muncitoare.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Artemon Apostu Efremov Irina Begu, #Irina Begu Australian Open , #stiri Irina Begu
Comentarii