Sondaj: Timosenko risca sa nu intre in al doilea tur al alegerilor din Ucraina

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 23:43
1680 citiri
Sondaj: Timosenko risca sa nu intre in al doilea tur al alegerilor din Ucraina

Premierul ucrainean Iulia Timosenko risca sa nu intre in turul doi al alegerilor prezidentiale din 17 ianuarie, arata un sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei Publice din Rusia (VTSI), publicat miercuri, anunta RIA Novosti.

Liderul cursei electorale ramane liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, considerat prorus. Pentru Ianukovici, care a mai candidat si la alegerile prezidentiale din 2004, sunt dispusi sa voteze 30,5% dintre ucraineni. Locul al doilea este impartit intre doi candidati care participa pentru prima data la alegerile prezidentiale: premierul Iulia Timosenko, cu 13,9% dintre voturi, si omul de afaceri Serghei Tighipko, cu 14,4% dintre voturi, potrivit sondajului.

Fostul presedinte al Radei Supreme, Arseni Iateniuk ar putea acumula 5,6% din voturi, in timp ce presedintele Viktor Iuscenko, seful Partidului Comunist din Ucraina, Piotr Simonenko, presedintele Radei Supreme, Vladimir Litvin, fostul ministru al Apararii Anatoli Gritenko si liderul Partidului nationalist "Svoboda", Oleg Teagnibok, au mai putin de 5% in sondajul realizat de VTSIOM.

Potrivit sondajului, 89% dintre ucraineni intentioneaza sa-si exercite dreptul de vot la alegerile prezidentiale de duminica, in timp ce doar 8% au declarat ca nu se vor prezenta la sectiile de vot.

Ucrainenii vor ca in turul al doilea al alegerilor sa intre, in primul rand, Viktor Ianukovici, 40,7% dintre respondenti exprimandu-si aceasta optiune, in scadere fata de luna decembrie cand 44,5% s-au propuntat in acest sens. Pe locul doi este omul de afaceri Serghei Tighipko, cu 36,6%, in crestere spectaculoasa fata de luna decembrie cand avea 26,8%. In acelasi timp, premierul Iulia Timosenko risca sa nu intre in cel de-al doilea tur, spune sondajul, pentru ea optand doar 24,1% dintre persoanele chestionate, in crestere insa fata de luna decembrie cand avea 18,7%.

Expertii considera ca cel de-al doilea tur este practic inevitabil si cel mai probabil va fi organizat la 7 februarie.

La sondajul realizat in perioada 3-10 ianuarie 2010 in Ucraina, au participat 1.200 de oameni din 40 de orase cu o populatie de circa 100.000 de oameni.

Potrivit legii electorale ucrainene, publicarea rezultatelor sondajelor de opinie in Ucraina este interzisa incepand cu 3 ianuarie. Expertii considera insa ca "lupta rating-urilor", care de la bun inceput a caracterizat campania electorala din Ucraina, nu si-a pierdut actualitatea si va continua cu o noua forta.

Alegerile prezidentiale din Ucraina se vor desfasura duminica, in cursa electorala fiind inscrisi 18 candidati.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Iulia Timosenko alegeri Ucraina, #alegeri prezidntiale Ucraina , #premier Ucraina