Ucraina, in pragul unei noi crize politice

Vineri, 06 Iunie 2008, ora 18:20
767 citiri
Ucraina, in pragul unei noi crize politice

Coalitia premierului ucrainean Iulia Timosenko a pierdut majoritatea absoluta vineri, in Parlament, dupa ce doi dintre deputatii sai au parasit grupul parlamentar, ceea ce ar putea duce la o noua criza politica in aceasta tara, instabila dupa Revolutia Portocalie din anul 2004.

"A avut loc un fel de tradare. Doi deputati au depus cereri (de a parasi coalitia - n.red.) la administratia Parlamentului", a anuntat presedintele legislativului, proocidentalul Arseni Iateniuk, citat de AFP.

Coalitia guvernamentala, formata din Blocul premierului Iulia Timosenko si partidul presedintelui Viktor Iuscenko, Ucraina Noastra-Autoaparare Populara, avea 227 de parlamentari, din totalul de 450. Minimul necesar pentru a detine majoritatea este de 226 de parlamentari.

Unul dintre deputatii care au parasit coalitia, Igor Ribakov, face parte din Blocul Timosenko, iar celalalt, Iuri But, din partidul prezidential.

Relatiile dintre cei doi parteneri de coalitie au fost adesea dificile in ultimele luni, la fel ca si legaturile dintre seful statului, Viktor Iuscenko, si premierul sau, Iulia Timosenko, care isi disputa puterea. Presa ucraineana vorbeste deja despre prabusirea acestei aliante, singura necunoscuta fiind momentul cand se va intampla acest lucru.

Saptamana aceasta, Timosenko a dat asigurari ca vrea sa evite o ruptura, mergand pana la a se compara cu un porumbel al pacii. "Cu ciocul inchis, ca int-un tablou de Picasso, voi duce o ramura de maslin, ramura pacii, in pofida tuturor acestor furtuni", a spus ea.

Si seful statului a afirmat vineri ca decizia celor doi deputati de a parasi grupul parlamentar prooccidental nu pune in pericol coalitia.

"Majoritatea parlamentara este capabila sa actioneze", a dat el asigurari la Sankt Petersburg, citat de biroul sau de presa.

Partidului prezidential si Blocul Timosenko au amenintat ca ii vor priva pe cei doi deputati de mandate si ii vor inlocui. In lipsa unei majoritati, coalitiei ii va fi greu sa adopte reforme, fara a face apel la un grup parlamentar independent mic sau la Partidul Regiunilor, prorus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criză de râs la o televiziune, în direct. Relatarea unui conflict în familie a provocat amuzamentul general VIDEO
Criză de râs la o televiziune, în direct. Relatarea unui conflict în familie a provocat amuzamentul general VIDEO
O prezentatoare TV din Polonia a izbucnit în râs în timpul unei transmisiuni în direct, ascultând povestea unui reporter despre o ceartă în familie pe teme politice. Incidentul a avut loc pe...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Viktor Iuscenko, #Iulia Timosenko, #Ucraina, #criza, #politica , #premier Ucraina