Mircea Cosma si fiul, ambii PSD, sub control judiciar in dosarul cumnatului lui Victor Ponta

Marti, 17 Februarie 2015, ora 15:24
2908 citiri
Mircea Cosma si fiul, ambii PSD, sub control judiciar in dosarul cumnatului lui Victor Ponta
Foto: Observatorul de Prahova (Arhiva)

Mircea Cosma, seful Consiliului Judetean Prahova, si fiul acestuia, Vlad Cosma, sunt urmariti penal in dosarul de frauda cu fonduri europene, in care este implicat si Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Cei doi au fost plasati sub control judiciar.

Seful CJ Prahova este acuzat de sprijinirea unui grup infractional organizat, folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

Potrivit DNA, cat se afla sub control judiciar, Mircea Cosma are obligatia de a NU isi exercita functia de presedinte al Consiliului Judetean Prahova.

Fiul acestuia, Vlad Cosma, este acuzat de sprijinirea unui grup infractional organizat.

DNA mentioneaza ca, timp de 60 de zile, cei doi nu au dreptul sa paraseasca tara. De asemenea, cei doi NU au voie sa se apropie de alte persoane nominalizate si sa comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.

Mircea Cosma si fiul sau, deputatul Vlad Cosma, au fost adusi, marti, la DNA Ploiesti pentru audieri in acest dosar. Mircea Cosma ar fi fost ridicat de procurorii DNA in timp ce se afla la dentist. De altfel, chiar el a declarat la intrarea in sediul DNA, cand a fost asaltat de jurnalisti cu intrebari: "Nu stiu nimic, eram la dentist".

Audieri maraton la DNA: Cumnatul lui Ponta, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma LIVE

Mircea Cosma a iesit dupa doua ore de audieri, timp in care a dat declaratii scrise in fata procurorilor. Presedintele CJ Prahova le-a spus jurnalistilor ca are calitatea de inculpat si va veni miercurea viitoare sa studieze dosarul.

Cosma a mai sustinut ca nu Consiliul Judetean a raspuns de lucrarile facute la Comarnic si ca in acea perioada el a fost internat trei luni in spital, asa ca nu stie "cine si cum" a castigat licitatiile: "La nivel de finantari stiu tot, dar la acea licitatie eu eram in spital".

La scurt timp, de la audieri a iesit si fiul acestuia, Vlad Cosma. Deputatul, care este de asemenea sub control judiciar in acelasi dosar, nu a vrut sa faca declaratii presei.

Pentru ca este deputat, procurorii vor avea nevoie de avizul Camerei in cazul in care doresc, din nou, retinerea sau arestarea preventiva a lui Vlad Cosma.

La DNA Ploiesti mai dau explicatii, in acelasi dosar, cumnatul premierului Ponta, Iulian Hertanu, dar si deputatul Sebastian Ghita.

In acelasi dosar mai dau explicatii si deputatul Sebastian Ghita, care ar avea calitatea de suspect, colegul acestuia din Camera Deputatilor, social-democratul Vlad Cosma, dar si seful CJ Prahova, Mircea Cosma.

De asemenea, la audieri au ajuns si se afla si Marian Coman, fost consilier PSD, precum si omul de afaceri Vladimir Razvan Ciorba.

Frauda cu un proiect de canalizare

In acelasi dosar, arata surse citate de Realitatea TV, este vizata si SC Grossman Engineering Group SRL. Hertanu este administrator de drept al acestei firme si, incepand din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, cumnatul premierului fiind si angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroesti, judetul Ilfov.

Totodata, surse judicare citate de Mediafax spun ca Iulian Hertanu, impreuna cu Vladimir Razvan Ciorba (administrator si asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucuresti si SC Gefam Pro SRL Dobroesti) si cu Mihail Marian Coman (administrator si asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si SC Indserv Proiect SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA, in functia de consilier al directorului general, din 24 mai 2012) "au constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea castigarii frauduloase a contractului de lucrari avand ca obiect 'Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic'".

Contractul intre Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL si SC Hidro Prahova SA Ploiesti a fost semnat in 13 ianuarie 2012.

Procurorii ii suspecteaza pe reprezentantii acestor companii ca si-ar fi insusit importante sume de bani din proiect, "prin schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor obtinute si prin sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, respectiv prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat".

Potrivit surselor judiciare citate de B1 TV, la grupul infractional ar fi aderat si Liviu Munteanu. Acesta a fost numit in aprilie, anul trecut, administrator al SC Grossman Engineering Group SRL.

Pe langa cumnatul lui Ponta, la DNA urmeaza sa fie adus pentru audieri si Vladimir Razvan Ciorba. Mihail Marian Coman a ajuns deja la sediul DNA.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Mircea Cosma control judiciat, #Cosma inculpat dosar Hretanu, #cumnat Ponta DNA frauda , #DNA