Urban, despre revocarea lui Geoana: Va iesi rau de tot pentru PSD - Interviu

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 15:25
3278 citiri
Urban, despre revocarea lui Geoana: Va iesi rau de tot pentru PSD - Interviu
Foto: Arhiva

Senatorul Iulian Urban, vicepresedinte al comisiei juridice, sustine ca PDL este gata sa tina cont de deciziile Curtii Constitutionale referitoare la revocarea presedintelui Senatului, dar spune ca asta nu inseamna nici pe departe ca PSD va mai detine aceasta functie daca decide sa il revoce pe Mircea Geoana.

Iulian Urban a explicat pentru Ziare.com ca, in cazul in care Mircea Geoana nu este dat afara din PSD dar este revocat de grupul sau, se va tine cont de deciziile CCR din 2005, in sensul ca PSD va avea posibilitatea de a face o noua nominalizare. Aceasta va fi insa respinsa de majoritate, care apartine Puterii, moment in care toate grupurile parlamentare vor putea face nominalizari, existand toate sansele ca sefia Senatului sa revina arcului Puterii.

In schimb, daca Geoana este mai intai exclus din partid si abia apoi revocat, PSD pierde si aceasta sansa de a face prima nominalizare, competitia fiind deschisa pentru toate grupurile parlamentare.

Iulian Urban sustine ca prin acest demers politic initiat in mod pripit PSD, si implicit USL, nu au decat de pierdut, in timp ce Mircea Geoana are sanse bune de a ramane linistit presedinte al Senatului.

Din punct de vedere politic, senatorul democrat-liberal mai crede ca tensiunile dintre PSD si PNL se vor acutiza, dovada si faptul ca miercuri, la Senat, dupa saptamani bune de blocaj, liberalii au votat alaturi de PDL multe dintre proiectele guvernului.

Care sunt procedurile in cazul revocarii lui Mircea Geoana de la sefia Senatului?

Sunt doua variante. Prima este cu respectarea deciziei Curtii Constitutionale din 2005. Daca PSD nu il exclude pe Mircea Geoana si cere revocarea lui din functia de presedinte al Senatului, PSD are prima optiune sa depuna o cerere de numire a unui nou presedinte, simplificand insa, pentru ca apare si aspectul ca grupul PSD-PC nu mai exista.

Daca acel candidat pe care il propun ei, sa zicem Titus Corlatean, nu trece de votul plenului, din acel moment se poate spune ca Senatul a satisfacut cererea Curtii Constitutionale si orice grup parlamentar poate sa propuna alti candidati, iar majoritatea sa voteze.

Atat a spus Curtea Constitutionala: ca, dupa revocare, primul grup care poate sa propuna un nou candidat este cel care l-a numit, dar daca el nu trece la votul plenului se ajunge la situatia initiala, de la constituirea Senatului, si orice grup poate sa propuna un candidat.

A doua varianta este aceea in care PSD il da afara pe Mircea Geoana. Din momentul ala nu mai sunt incidente dispozitiile CCR din 2005, si ne aflam in situatia in care PSD ar cere revocarea unui senator care nu ii apartine in grup si nu mai au prima optiune sa propuna un nou candidat.

In aceasta a doua varianta, in care devine senator independent, Mircea Geoana mai ramane sau nu presedinte al Senatului? Cine il mai poate revoca daca este dat afara din PSD?

Mircea Geoana ramane presedinte al Senatului pana la momentul in care plenul in revoca, indiferent ca este sau nu membru de partid, la cererea oricarui grup parlamentar.

Deci, daca il dau intai afara si pe urma cer revocarea, Mircea Geoana poate sa ramana presedinte al Senatului linistit, daca ii cer revocarea in calitate de membru de partid, se da un vot separat pentru un nou nume, nebunia cu rocada nu exista pentru ca nu suntem la sah, si, daca nu trece, majoritatea de la Senat poate vota un alt presedinte.

Acestea au fost aspectele tehnice. Din punct de vedere politic cum comentati acest episod cu tentativa de inlaturare a lui Mircea Geoana de catre PSD si cine credeti ca va fi peste doua saptamani presedintele Senatului?

Oricum ar fi, se incheie prost pentru PSD. Nu stiu cine va fi presedintele Senatului, dar parerea mea este ca Victor Ponta este prea tanar ca sa fie atat de taliban. Nu intelege ca atunci cand urci scara trebuie sa ii saluti pe cei pe care ii intalnesti ca sa aiba cine sa te salute atunci cand cobori. La lectia asta predata de Ion Iliescu nu a participat. Victor Ponta nu a inteles ca lumea nu e formata din alb si negru, ci din mai multe culori.

Parerea mea este ca a fost un gest pripit. Vad ca Geoana reactioneaza, organizatia din care el face parte reactioneaza, multi primari il sustin.

Primarii PSD din Dolj se opun in unanimitate sanctionarii lui Geoana si retragerii de la Senat

Va iesi rau de tot pentru PSD, noi nu avem decat sa ne bucuram. USL va pierde foarte mult, vad ca partenerii lor de coalitie, liberalii, sunt destul de agitati.

Iar Geoana in particular, parerea mea este ca nu va trece la UNPR, are cinci milioane de voturi ale romanilor in spate, chiar daca jumatate din ele au fost date in necunostinta de cauza, are un statut.

In niciunul dintre cele trei mari partide de pe scena politica romaneasca nu se va intampla nimic pana la alegerile din 2012, insa dupa, cel putin in doua dintre ele vor fi noi alegeri.

Pentru ca vorbiti despre votul in plen, cat de solida este coalitia in Senat?

Ramane sa vedem la votul care se va da, daca se va da, in ceea ce priveste o eventuala solicitare de numire a unei alte persoane la presedintia Senatului. Atunci se va vedea.

Pana una alta, consecintele fisurii create prosteste in cadrul USL, pe care noi o salutam, s-au vazut astazi, cand toate proiectele Guvernului au fost votate. Si asta pentru ca multi liberali au votat alaturi de Putere. Asta arata ca oamenii aia au zis ca sunt satui de prostiile celor de la PSD. Peste cateva luni probabil ca o sa fie invers, o sa vedeti.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#revocare Geoana, #Iulian Urban revocare Geoana, #inlocuire Geoana Senat, #revocare Mircea Geoana , #PDL